ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς και Βενιζέλος συναντώνται ενόψει τρόικας

Σαμαράς και Βενιζέλος συναντώνται ενόψει τρόικας

Λίγες ώρες πριν την αναχώρηση του Πρωθυπουργού για τις Βρυξέλλες όπου θα έχει την ευκαιρία να θέσει το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος στους ομολόγους του κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συναντώνται, αύριο Τετάρτη, στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος θα οριστικοποιήσουν και την μεταξύ τους προγραμματική συμφωνία, που εκκρεμεί από τον Ιούνιο, το περιεχόμενο της οποίας είναι εξόχως οικονομικό. Συνιστά, σύμφωνα με αρκετούς που έχουν γνώση του περιεχομένου της, την κοινή διακήρυξη των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν έναντι της τρόικας των πιστωτών.

Σε αυτό το κείμενο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα δηλώνουν ότι στόχοι της κυβέρνησης είναι:

Η απαλλαγή από το μνημόνιο και η αποφυγή επιβολής νέων μέτρων, η ρύθμιση της βιωσιμότητας του χρέους και η αυτοδύναμη ανάπτυξη της χώρας (σ.σ. πρωτογενή πλεονάσματα). Παράλληλα, Σαμαράς και Βενιζέλος θα κάνουν λόγο για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και εξάντλησης της 4ετίας (σ.σ. κάτι για το οποίο πιέζει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θορυβημένος από τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος) ενώ θα ανοίξει και η ατζέντα των θεσμικών αλλαγών.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, η διαμόρφωση ενός εθνικού φορολογικού συστήματος και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην παιδεία και την υγεία. Τα δύο κόμματα, τέλος, θα υπογραμμίζουν τη βούλησή τους για τη συγκρότηση και υποστήριξη ενός δικτύου κοινωνικής συνοχής στη χώρα.

Ο κ. Σαμαράς την Πέμπτη αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, όπου και θα επιδιωχθεί να υπάρξει συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, με τους ευρωπαίους ηγέτες και κυρίως την κ. Άνγκελα Μέρκελ. Στόχος είναι να αναδειχθούν, για άλλη μια φορά, τόσο τα εξαντλημένα όρια της ελληνικής κοινωνίας, μετά από 6 χρόνια ύφεσης και 4 έτη μνημονίου, αλλά και ο κίνδυνος πολιτικής αποσταθεροποίησης στην περίπτωση που οι πιστωτές εμμείνουν στις απαράδεκτες απαιτήσεις τους για νέα χαράτσια στον ελληνικό λαό.

Η κυβέρνηση ναι μεν επισείει τον κίνδυνο εκλογών, δηλώνοντας ότι πρόθεσή της είναι να εξαντλήσει την 4ετίας, ωστόσο είναι σαφές ότι αυτές θα προκληθούν αυτόματα εφόσον οι πιστωτές εμμείνουν. Διότι πολύ απλά, όπως αναγνωρίζουν όλοι, νέα μέτρα δεν περνάνε από τη Βουλή.

Διαβάστε επίσης:

Η κυβέρνηση πετάει στην τρόικα το «χαρτί» των εκλογών