ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας:Ο ενιαίος φόρος έγινε για να ελαφρύνει τους φορολογούμενους

Στουρνάρας:Ο ενιαίος φόρος έγινε για να ελαφρύνει τους φορολογούμενους

Έκκληση προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης, «να μείνουν προσηλωμένοι στον μεγαλύτερο εθνικό στόχο από την εποχή της μεταπολίτευσης», απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως ο ΕΝΦΙΑ σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να ελαφρύνει φορολογικά τις κατοικίες, τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις που επιβαρύνονταν μέχρι τώρα, και να φορολογήσει με λογικό και αναλογικό τρόπο τα κτίρια και τη γη που δεν επιβαρύνονταν.

030812152858 8222

Αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο να αντικρούσει την αντιπολιτευτική κατηγορία περί «δημευτικού νόμου» και στο να απαριθμήσει συγκεκριμένες περιπτώσεις ευνοϊκής μεταχείρισης των φορολογουμένων, ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε, τελικά, πως «οι ελαφρύνσεις αυτές, δεν είναι προς το παρόν αρκετές και δεν αναλογούν σε ένα λαό που θυσίασε περίπου το 25% του εισοδήματός του για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του και να φέρει τη χώρα στο δρόμο της σωτηρίας» και προσέθεσε πως «η προσπάθεια για απαλλαγή από τα βάρη του παρελθόντος θα επιταχυνθεί, όταν και η Ευρώπη αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες για τις οποίες δεσμεύτηκε, αναγνωρίζοντας ακόμη πιο πολύ τη συμβολή του ελληνικού λαού στη σταθερότητα του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος».

Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως με το νέο φόρο, το όφελος για όσους πλήρωναν το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων ανέρχεται από 4% έως και 20%, ενώ έσοδα, «όχι απλώς θα είναι χαμηλότερα κατά 100 εκατ. ευρώ, αλλά το ποσόν αυτό θα κατανεμηθεί σε περισσότερες ιδιοκτησίες από αυτές που πλήρωναν μέχρι σήμερα». Επίσης ανέφερε ότι ο συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ (ο οποίος κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ως «διπλή φορολόγηση») καλείται να φορολογήσει τη συγκέντρωση ιδιοκτησιών σχετικά μεγάλης αξίας, και φορολογεί το σύνολο της αξίας των ιδιοκτησιών, αλλά με χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης σε σχέση με τον ΦΑΠ. Για τα φυσικά δε πρόσωπα, το αφορολόγητο όριο αυξάνεται σε 300.000 ευρώ, από 200.000 ευρώ που ήταν στην περίπτωση του ΦΑΠ.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην αγροτική γη, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η φορολογική της επιβάρυνση διατηρήθηκε σε ελάχιστα επίπεδα, τα ειδικά κτίρια θα αντιμετωπίζονται ομοιόμορφα, ανεξάρτητα εάν ανήκουν σε νομικά ή φυσικά πρόσωπα, και ειδικά τα κτίρια αγροτικής γης δεν θα έχουν καμία φορολογική επιβάρυνση. Σύμφωνα δε με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, «για πρώτη φορά ο φόρος αυτός θα εκπίπτει ως δαπάνη της επιχείρησης». «Ο βασικός φόρος για τους βοσκοτόπους και τα χέρσα είναι μόλις 0,5 ευρώ το στρέμμα, και για τις καλλιέργειες κάθε είδους μόλις 2 ευρώ το στρέμμα. Είναι αυτό δήμευση κύριοι βουλευτές;» αναρωτήθηκε ο Γ. Στουρνάρας και συνέχισε:

Stournaras-vouli

«Το 85% των σπιτιών είναι σε ζώνες κάτω των 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή ο φόρος δεν ξεπερνά τα 4 ευρώ ανά τετραγωνικό. Σχεδόν το 80% των οικοπέδων θα πληρώσουν από 3 ευρώ έως 60 ευρώ το στρέμμα. Το 90% των αγροτεμαχίων που καλλιεργούνται θα πληρώνουν φόρο μέχρι 2,6 ευρώ το στρέμμα. Είναι δήμευση αυτό; Συμπληρωματικό φόρο θα πληρώσει μόνον το 5% των φορολογουμένων, ενώ 800.000 φορολογούμενοι θα έχουν μειωμένο ή καθόλου φόρο». «Κάθε φόρος είναι δυσάρεστος και προέρχεται από το υστέρημα πολλών συμπολιτών μας. Αλλά το να αναφέρονται και να λέγονται υπερβολές και ανακρίβειες περί δήμευσης, καταστροφής κτλ. είναι άκρως επιβλαβής τακτική», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά με το ζήτημα της τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων από τους αγρότες, το οποίο έθεσαν αρκετοί βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως το υπουργείο προσανατολίζεται να θέσει ως όριο ακαθάριστων εσόδων για την τήρηση βιβλίων τις 10.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

«Γης Μαδιάμ» η Βουλή με το νομοσχέδιο που ανατινάζει την ...ιδιοκτησία

Απειλεί να καταψηφίσει ο Πολύδωρας τον φόρο ακινήτων!

Κορυφώθηκε η αντιπαράθεση Χατζηδάκη με την αντιπολίτευση

Αποκλίνουσες θέσεις κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τους πλειστηριασμούς

Ψηφίστηκε στις επιτροπές, το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς

Θα «περάσει» το άρθρο για τα πρόστιμα;

Παρέμεινε η διάταξη για τα πρόστιμα «φωτιά»

Διεκόπη η συζήτηση για τους πλειστηριασμούς στη Βουλή (vid)

Επιχείρηση «μασάζ» στους βουλευτές ενόψει πλειστηριασμών

Ένα μήνα προθεσμία σε οφειλέτες για να γλιτώσουν τους πλειστηριασμούς

«Ο κύβος ερρίφθη»-Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς

Αυτά είναι τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας

«Κλείδωσε»: Ποιοι προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς

Η «ώρα της αλήθειας» για τους πλειστηριασμούς

Πλειστηριασμοί: Ακόμη ένα στημένο σκηνικό εκβιασμού