ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «ώρα της αλήθειας» για τους πλειστηριασμούς

Η «ώρα της αλήθειας» για τους πλειστηριασμούς

-Την Πέμπτη στη Βουλή η ρύθμιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

-Συναγερμός στο Μαξίμου και εντολή για «μασάζ» στους επίδοξους «αντάρτες»

Πριν καλά καλά εγκριθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ από το eurogroup, η κυβέρνηση φέρνει αυτοτελές νομοσχέδιο κατεπείγον για τους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θ. Μπούρα, η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο την Πέμπτη με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Θα έχει ένα άρθρο, εκτός αν ενταχθεί και η ρύθμιση για τον ΦΠΑ στην εστίαση, οπότε θα έχει και δεύτερο.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, την Παρασκευή στην αρμόδια επιτροπή και το Σάββατο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Εφόσον τελικά προκριθεί το συγκεκριμένο σενάριο τότε την Παρασκευή θα συνεδριάσει η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και το Σάββατο σε μια συνεδρίαση θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης έκαναν χθες λόγο για πτώση του πήχη προστασίας για τους πλειστηριασμούς από το όριο των 200.000 ευρώ για την αντικειμενική αξία σε έως στα 160.000 ευρώ.

Ανοιχτά συνεχίζουν να παραμένουν τα θέματα των εισοδηματικών κριτηρίων και της ελάχιστης δόσης που θα πληρώνουν οι δανειολήπτες κατά το μεταβατικό στάδιο που ενδεχομένως θα είναι διάρκεια ενός έτους.

Η ρύθμιση θα ισχύσει αποκλειστικά για την πρώτη κατοικία και υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι προϋποθέσεις αυτές είναι το ακίνητο να είναι η κύρια κατοικία του δανειολήπτη και το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 25.000 ή 30.000 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Ως προϋπόθεση τίθεται και η συνεπής καταβολή της ελάχιστης μηνιαίας δόσης, προκειμένου η κατοικία να μην βγαίνει στο σφυρί. Θα είναι αυτό και ένα από τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό του δανειολήπτη ως «συνεργάσιμου οφειλέτη», με βάση τον οποίο ο νέος νόμος θα του εξασφαλίζει προστασία.

akinita-5678

Στα... κάγκελα οι κοινοβουλευτικές ομάδες

Αναβρασμός επικρατεί σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το θέμα των πλειστηριασμών.

Στο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός και έχει ήδη δοθεί εντολή βολιδοσκόπησης των επίδοξων “ανταρτών” και να ξεκινήσει το... μασάζ.

Κύκλοι του Μαξίμου επισημαίνουν ότι ο μεγαλύτερος φόβος αυτή της στιγμή προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ καθώς ήδη δύο βουλευτές, οι κκ Κασσής και Ντόλιος έχεουν θέσει “κόκκινες γραμμές” και ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα ψηφίσουν.

Στο στρατόπεδο της ΝΔ, όλοι φαίνεται πως πέφτουν επάνω στον Νικ. Κακλαμάνη ο οποίος με δηλώσεις του έχει ασκήσει δριμύτατη κριτική στον Γ. Στουρνάρα, ενώ έχει και αυτός τονίσει πως “οι πλειστηριασμοί δεν περνάνε” από τη Βουλή.

Από νωρίς το πρωί τα τηλέφωνα των βουλευτών έχουν πάρει φωτιά και είναι βέβαιο πως πολλά θα εξελιχθούν αυτό το τριήμερο, το οποίο χαρακτηρίζεται το κρισιμότερο τριήμερο για την κυβέρνηση Σαμαρά από τότε που ανέλαβε την εξουσία.

Διαβάστε επίσης:

Κρίσιμο Eurogroup: Στα χέρια των δανειστών η απόφαση για ΕΑΣ και δόση

Κεδίκογλου: Είμαστε κοντά σε συμφωνία - Θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις

Χατζηδάκης: Εντός της εβδομάδας η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς

Πλειστηριασμοί: Ακόμη ένα στημένο σκηνικό εκβιασμού

Σε μονομερή νομοθέτηση προχωρά η κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς

Άπραγη με ολίγη από «πρόοδο» αποχωρεί η Τρόικα

Νέα συνάντηση αργότερα το απόγευμα με την Τρόικα για πλειστηριασμούς

Ξεκίνησε η συνάντηση Στουρνάρα-Τρόικας για τους πλειστηριασμούς

Νέα συνάντηση Χατζηδάκη – τρόικας για τους πλειστηριασμούς