ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άπραγη με ολίγη από «πρόοδο» αποχωρεί η Τρόικα

Άπραγη με ολίγη από «πρόοδο» αποχωρεί η Τρόικα

Άπραγη αποχώρησε από το Υπουργείο Οικονομικών η Τρόικα. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, φεύγοντας ανέφερε πως «σημειώθηκε κάποια πρόοδος για τις αμυντικές βιομηχανίες» και ότι η Τρόικα θα επιστρέψει πάλι στην Αθήνα τον Ιανουάριο.

Ανάλογη κατάληξη αναμένεται να έχει το ζήτημα των πλειστηριασμών, ενώ από το Υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν σε μία «θετική κατάληξη αύριο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης είχε στις 16:30 νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικας, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με αντικείμενο -κυρίως- το θέμα των πλειστηριασμών.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:00 και στη συνέχεια οι επικεφαλής της Τρόικας συναντήθηκαν κατ' ιδίαν με τον υπουργό Οικονομικών.

«Κάναμε πολλά βήματα πιο κοντά, αλλά δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία», δήλωνε μετά τη συνάντηση ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ελεγκτές ζήτησαν στοιχεία για την ευστάθεια των τραπεζών, ανάλογα με το σενάριο που τελικά θα επικρατήσει για τους πλειστηριασμούς.

xatzidakis 600 01

Μετά την άκαρπη χθεσινή συνάντηση των δύο πλευρών, ο κ. Χατζηδάκης είχε διαμηνύσει το πρωί της Δευτέρας με δηλώσεις του: «Πρόθεσή μας είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά δεν θα συμφωνήσουμε σε ό,τι μας φέρουν».

Όπως είπε ο υπουργός, «στόχος είναι να συμφωνήσουμε με την τρόικα, όπως και στο θέμα των ΕΑΣ, αλλά είναι προφανές ότι δεν θα συμφωνήσουμε με κάθε τίμημα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω και να δεχθεί ό,τι της προσφέρεται».

Εξήγησε, δε, ότι «η τρόικα έχει πιο αυστηρή προσέγγιση από εμάς, σε σχέση με τα όρια προστασία της πρώτης κατοικίας. Δεν αισθανόμαστε ότι αυτή είναι η καλύτερη».

Όπως συμπλήρωσε με νόημα ο υπουργός Ανάπτυξης, «είναι εύκολο να συμφωνήσεις αλλά μετά θα πρέπει να διαχειριστείς τις κοινωνικές συνέπειες». Επίσης υπογράμμισε, ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να προστατευτούν όσοι έχουν ανάγκη και όχι οι επιτήδειοι. «Με την οριζόντια προστασία, άνθρωποι με σπίτι 450.000 ευρώ καλύπτονται από τον σημερινό νόμο», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Α.Σαμαράς θα ενημερωθεί για την Τρόικα

Ματαιώθηκε το ταξίδι του Α. Σαμαρά-Δεν κρίθηκε ασφαλές το αεροσκάφος

Νέα συνάντηση αργότερα το απόγευμα με την Τρόικα για πλειστηριασμούς

Ξεκίνησε η συνάντηση Στουρνάρα-Τρόικας για τους πλειστηριασμούς

Νέα συνάντηση Χατζηδάκη – τρόικας για τους πλειστηριασμούς

Πλειστηριασμοί: Ακόμη ένα στημένο σκηνικό εκβιασμού