ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμο Eurogroup: Στα χέρια των δανειστών η απόφαση για ΕΑΣ και δόση

Κρίσιμο Eurogroup: Στα χέρια των δανειστών η απόφαση για ΕΑΣ και δόση

-«Λουκέτο» στην αμυντική βιομηχανία «εδώ και τώρα» ζητούν οι δανειστές

-Πρόοδος για τους πλειστηριασμούς - νομοθέτηση ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης

Στη δικαιοδοσία του euroworking group σήμερα το πρωί και του Eurogroup το βράδυ περνάει η έγκριση του ενός δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Ιούλιο.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να περάσει δύσκολες ώρες στις Βρυξέλλες, καθώς οι σχέσεις κυβέρνησης και δανειστών είναι σε τεντωμένο σχοινί μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις στο ζήτημα των πλειστηριασμών.

Κυβερνητικοί κύκλοι έπειτα και από τη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, το βράδυ της Δευτέρας, εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι το Eurogroup της Τρίτης θα ανάψει το «πράσινο φως» για τη δόση.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία το ζήτημα των πλειστηριασμών παραμένει ανοιχτό, αν και υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών είπε, μετά το τέλος της συνάντησης, ότι υπήρξε πρόοδος σε όλα τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν στους πλειστηριασμούς, τα ΕΑΣ, αλλά και στο ΦΠΑ στην εστίαση.

Αναλυτικά:

Για το θέμα των ΕΑΣ:

Η τρόικα αφού διαπραγματεύτηκε το περιεχόμενο του πορίσματος (compliance report), αναχώρησε για να το ολοκληρώσει και να το στείλει στις κοινοτικές υπηρεσίες. Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι φαίνεται να υπάρχει θετική εισήγηση, ωστόσο η τελική απόφαση θα είναι πολιτική και θα συζητηθεί το βράδυ από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup).

«Εκτιμούμε και ευελπιστούμε ότι αύριο θα υπάρχει συμφωνία», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. Σε αυτή την περίπτωση στις 19/12 ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα εγκρίνει το 1 δισ. ευρώ και θα φτάσουν έως το τέλος του έτους τα χρήματα στην Αθήνα καλύπτοντας – όπως είπε κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ – μαζί με άλλες πηγές από την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού, τις ανάγκες από τη λήξη ομολόγων 1,9 δισ. ευρώ στις 11 Ιανουαρίου.

stournaras troika

Πλειστηριασμοί:

Στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης βρίσκεται το μεταβατικό στάδιο που θα ισχύσει για το 2014 αναφορικά με τους πλειστηριασμούς και τα κριτήρια για την παράταση του καθεστώτος αναστολής.

Έχει συμφωνηθεί η διατήρηση του «νόμου Κατσέλη» καθώς και η εφαρμογή μόνιμου συστήματος εξωδικαστικής διαμεσολάβησης από το 2015 με βάση το Ιρλανδικό μοντέλο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ακόμη κι αν δεν βρεθεί λύση και η κυβέρνηση προχωρήσει μονομερώς αυτό θα είναι εν γνώσει της τρόικας ώστε η όποια απόφαση να μην οδηγήσει σε εμπλοκή.

Στόχος είναι η νομοθέτηση έως το τέλος της εβδομάδας με την κυβέρνηση να παλεύει να προλάβει τη ψήφιση του νομοσχεδίου για το φόρο ακινήτων τόσο για το ΦΠΑ, όσο και για τους πλειστηριασμούς. Σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει με πράξη νομοθετικού περιερχομένου.

Σε γενικές γραμμές η αίσθηση είναι ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα προσέγγισης και από τις δύο πλευρές ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πολύ περισσότεροι "κόκκινοι" δανειολήπτες θα είναι από την 1η Ιανουαρίου του 2014 εκτεθειμένοι σε αποφάσεις πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να υπάρχει προσέγγιση για κριτήριο αντικειμενικής αξίας προς τα 160.000 ευρώ από τα 200.000 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά και της ελάχιστης δόσης που θα πληρώνουν οι δανειολήπτες κατά το μεταβατικό στάδιο.

Σημειώνεται ότι υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης είναι υποχρεωμένος να πάρει το πράσινο φως για την τελική συμφωνία τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από το ΠΑΣΟΚ,.

Κύρια πηγή προβληματισμού για τους εκπροσώπους των δανειστών στις συζητήσεις είναι αν και σε ποιο βαθμό με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς διασφαλίζεται η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

XATZIDAKIS

ΦΠΑ εστίασης:

Κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ είπε ότι παραμένει στο τραπέζι, ωστόσο εξήγησε ότι ακόμα και αν δεν υπάρχει συμφωνία θα πρέπει να διασφαλιστεί η ανοχή της τρόικας για το μέτρο.

Παραδέχτηκε ότι η διατήρηση του θα προκαλέσει δημοσιονομικό κενό και η Ελλάδα θα πρέπει να «δώσει» ισοδύναμα μέτρα τα οποία θα αποφασιστούν τον Ιανουάριο και θα είναι διαρθρωτικά.

Εφόσον δεν υπάρξει ασυμφωνία σήμερα, οπότε αναχωρεί η τρόικα, η συζήτηση θα συνεχιστεί μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών και email.

Ποδαρικό με μέτρα!

Τα ισοδύναμα μέτρα για τον ΦΠΑ εστίασης, την απόκλιση στο φόρο ακινήτων και τα υπόλοιπα δημοσιονομικά μέτωπα του 2014 θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με την επιστροφή της τρόικας τον Ιανουάριο στην Αθήνα.

Κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία το αργότερο έως 27 Ιανουαρίου όταν θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup, ώστε να εκταμιευθούν τα 4,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο, άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος επισήμανε ότι έως τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμαστεί γιατί τα μέτωπο είναι πολλά και μεγάλα: μείωση εργοδοτικών εισφορών, φόρος υπέρ τρίτων, πορεία προϋπολογισμού και μεσοπρόθεσμο.

Διαβάστε επίσης:

Σε μονομερή νομοθέτηση προχωρά η κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς

Άπραγη με ολίγη από «πρόοδο» αποχωρεί η Τρόικα

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Α.Σαμαράς θα ενημερωθεί για την Τρόικα

Ματαιώθηκε το ταξίδι του Α. Σαμαρά-Δεν κρίθηκε ασφαλές το αεροσκάφος

Νέα συνάντηση αργότερα το απόγευμα με την Τρόικα για πλειστηριασμούς

Ξεκίνησε η συνάντηση Στουρνάρα-Τρόικας για τους πλειστηριασμούς

Νέα συνάντηση Χατζηδάκη – τρόικας για τους πλειστηριασμούς

Πλειστηριασμοί: Ακόμη ένα στημένο σκηνικό εκβιασμού