ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορυφώθηκε η αντιπαράθεση Χατζηδάκη με την αντιπολίτευση

Κορυφώθηκε η αντιπαράθεση Χατζηδάκη με την αντιπολίτευση

Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στην Επιτροπή Οικονομικών, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη να κάνει λόγο για αμηχανία και ιδεολογική σύγχυση της Αριστεράς και τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ψεύδεται και ότι αφήνει εντελώς απροστάτευτα τα φτωχά νοικοκυριά και τα μεσαία στρώματα.

«Υπάρχει ιδεολογικό βέρτιγκο από την Αριστερά. Η αντιπολίτευση έχει αυτοκτονικό σύνδρομο. Δεν περίμενα να υπερασπίζεστε τα βόρεια προάστια», ήταν μερικές από τις αναφορές του κ. Χατζηδάκη που πυροδότησαν το κλίμα. «Λαϊκίζετε, υβρίζετε, ρίχνετε λάσπη στην Αριστερά», του αντέτειναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

kouik111

Νωρίτερα, όλοι οι εισηγητές της ήσσονος αντιπολίτευσης ζήτησαν τροποποιήσεις ως προς τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, προτείνοντας να αυξηθεί το πλαφόν, τόσο του οικογενειακού εισοδήματος, όσο και των καταθέσεων αλλά και των τετραγωνικών μέτρων. Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ επανέλαβε τις ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας των διατάξεων του νομοσχεδίου και κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία, καθώς -όπως είπε- βαφτίζει επιτυχία ένα μόρφωμα που είναι η ταφόπλακα στις ακίνητες περιουσίες των Ελλήνων. «Δεν θα γλιτώσει κανένας από το πλιάτσικο που γίνεται. Καταψηφίζουμε και στο σύνολο και κατ' άρθρο το νομοσχέδιο, εξαιρώντας το ΦΠΑ στην εστίαση», κατέληξε ο κ. Κουίκ.

«Ψηφίζετε νόμους εκτρώματα υπέρ των τραπεζιτών, που εξακολουθούν να παρανομούν και να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, την ώρα που ένας στους επτά Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχιας. Φέρνετε ένα νομοσχέδιο κατ εντολής της τρόικας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, ενώ έμφαση έδωσε στα κόκκινα δάνεια, τονίζοντας ότι οι τράπεζες τα ξεπουλάνε στο 10% της αξίας τους.

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, η εισηγήτριά της Ασημίνα Ξηροτύρη προειδοποίησε ότι αν δεν γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές, το κόμμα της θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο γιατί δεν προστατεύει, αλλά διαλύει την ελληνική κοινωνία, αφήνοντάς την έκθετη στους πλειστηριασμούς.

xirotiri

Η κ. Ξηροτύρη ζήτησε, μεταξύ άλλων, αναστολή πλειστηριασμών τουλάχιστον για δύο χρόνια, ειδική πρόνοια με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τα κόκκινα δάνεια- ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και να αυξηθεί στις 300.000 ευρώ η οροφή της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, και στα 40.000 ευρώ το καθαρό οικογενειακό εισόδημα. «Αν δεν γίνουν τροποποιήσεις σε πολύ ρεαλιστική βάση θα καταψηφίσουμε, παρόλο που αγωνιούμε από τη μια πως θα σώσουμε την πρώτη κατοικία και από την άλλη πως θα πληρώσουν οι μπατακτσήδες», σημείωσε: Η ειδική Αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου έκανε λόγο για άγριο νομοσχέδιο που χτυπά με βαρβαρότητα τα λαϊκά νοικοκυριά και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα όταν μιλά για ένα χρόνο παράταση στο πάγωμα των πλειστηριασμών.

«Αντίθετα από αυτά που λέτε η 1/1/2014 είναι η έναρξη των πλειστηριασμών. Βγαίνει στο σφυρί η πρώτη κατοικία του κάθε πολίτη, όταν η αντικειμενική αξία του ακινήτου, την οποία ορίσατε στις 200.000 ευρώ, θα την ξεπερνά έστω και κατά ένα ευρώ. Πρέπει να είναι τυχερός να έχει σωρευτικά τις προϋποθέσεις που βάζετε. Αυτό που παρέχεται είναι περαιτέρω προστασία στο τραπεζικό χαρτοφυλάκιο για να μαζέψει τα ακίνητα του κόσμου», είπε η κ. Μανωλάκου. Ο Μάρκος Μπόλαρης, εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών» κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το πλαφόν των 200.000 ευρώ που βάζει στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, στην ουσία αφήνει εκτεθειμένους τους άνεργους, τους φτωχούς, τους μικρομεσαίους και τους μικροεπαγγελματίες.

mpol

«Εσκεμμένα η κυβέρνηση αγνοεί την κατάρρευση των αντικειμενικών αξιών και είναι απολύτως σαφές ότι δεν λαμβάνει υπόψη της την δραματική επιδείνωση της πραγματικής οικονομίας. Ακόμα μια φορά, στόχος της είναι να εισπράξει από τους μικρομεσαίους. Πώς μπορεί να γίνει κατάσχεση χωρίς επίδοση; Αυτή η διάταξη δεν μπορεί να περάσει. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε αλλαγή του κώδικα φορολογίας χωρίς συζήτηση. Είναι προσβολή των ατομικών δικαιωμάτων», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπόλαρης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου καλύπτουν το 90% των δανειοληπτών, προσθέτοντας ότι «αναμφισβήτητα η Ελλάδα έχει και θα εξακολουθήσει να έχει το ισχυρότερο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας τους σε όλη την Ευρώπη». «Αν βρείτε άλλη χώρα που να έχει πληρέστερο σύστημα από αυτό που εμείς σήμερα υιοθετούμε να μας το φέρετε να το αλλάξουμε», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν για το πολύ χαμηλό πλαφόν στις αντικειμενικές αξίες, ο κ. Χατζηδάκης αντέτεινε ότι είναι πολύ δίκαιο μέτρο, ενώ έφερε και ορισμένα παραδείγματα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το όριο των 200.000 ευρώ που τέθηκε, καλύπτει στο δήμο Περάματος κατοικίες μέχρι 267 τμ, στο Περιστέρι ως 200 τμ στο Αιγάλεω μέχρι 235 τμ, στη Νέα Φιλαδέλφεια 223 τμ, στη Δάφνη 182 τμ, στην Αγία Παρασκευή 143 τμ». Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το όριο του καθαρού οικογενειακού εισοδήματος των 35.000 ευρώ σημαίνει μεικτό πάνω από 50.000 ευρώ, και βάσει στοιχείων, όπως είπε, αφορά περίπου το 90% των νοικοκυριών που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο. Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για προβληματικά σωρευτικά κριτήρια, ο υπουργός Ανάπτυξης αντέτεινε ότι «όποιος είναι στο ένα κριτήριο χαμηλά θα είναι και στο άλλο, όποιος είναι ψηλά θα είναι επίσης ψηλά και στα υπόλοιπα». Παράλληλα επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στην Αριστερά σημειώνοντας δεικτικά:

«Αν ένας έχει καταθέσεις 25.000 ευρώ, ενώ τηρεί τα υπόλοιπα κριτήρια, εγώ λέω ας δώσει ένα κομμάτι των καταθέσεων του για αποπληρωμή του δανείου. Ένας που έχει ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα 50.000 ευρώ θα πρέπει να δώσει 42 ευρώ για να σώσει το σπίτι του. Αν έχει 100.000 θα δώσει 80 ευρώ. Υπάρχον άλλοι μισθωτοί που δεν αγόρασαν σπίτι και καταβάλλουν νοίκι. Δεν άκουσα όμως για αυτούς τις παρατηρήσεις σας»

Ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε για «μπατακτσήδες που επί χρόνια ενώ είχαν δεν πλήρωναν» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα το ΣΥΡΙΖΑ, ότι επιμένει να μην θέλει να καταλάβει ότι επιβάλλεται ένα δίκαιο κοινωνικά μέτρο. «Υπάρχει ένα τμήμα της αντιπολίτευσης που είναι αμήχανο, γιατί αλλιώς το φανταζόταν ότι θα ήταν και υπάρχει και ένα άλλο τμήμα της που αντιδρά σαν να μην άλλαξε τίποτα από αυτό είχε στο μυαλό της. Στο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται σύγχυση συνειδητά ή ασυνείδητα. Για τα κόμματα της Αριστεράς θα περίμενα μεγαλύτερη ευαισθησία. Χάθηκε όμως στον αντιπολιτευτικό της οίστρο. Άκουσα, επίσης, ταυτόσημες απόψεις μεταξύ ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ, ότι τα 35.000 ευρώ καθαρό οικογενειακό εισόδημα είναι λίγο. Υπάρχει ιδεολογική σύγχυση και βέρτιγκο από την Αριστερά μέσα σε αυτή την αίθουσα», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, που τον κατηγόρησαν ότι εσκεμμένα λαϊκίζει, υβρίζει κα ρίχνει λάσπη στην αριστερά.

xatzidakis vouli638

«Δικαιούστε να λέτε ό,τι θέλετε και να εκτίθεστε. Δεν περίμενα όμως να είστε προστάτες των βορείων προαστίων, γιατί αυτά προκύπτουν από αυτά που λέτε», απάντησε ο κ. Χατζηδάκης. «Κάνετε λαϊκισμό αυτή τη στιγμή, γιατί θέλετε να καλύψετε ότι δεν προστατεύετε την πρώτη κατοικία, δεν προστατεύετε τα μεσαία και φτωχά στρώματα», του απάντησε η κ. Ξηροτύρη. «Ο κόσμος κατάλαβε ότι είναι δίκαια και αντικειμενική η ρύθμιση. Στη ζωή», επέμεινε ο κ. Χατζηδάκης. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Γιώργος Βλάχος, καλώντας τους βουλευτές που αντιδρούσαν να αφήσουν τους συναδέλφους τους που ενδιαφέρονται, να ακούσουν.

«Ο κ. υπουργός έκανε εσκεμμένα ιδεολογική στρέβλωση αυτών που είπαμε», διαμαρτυρήθηκε η κ. Ξηροτύρη. «Αν πιστεύετε ότι έχετε εσείς δίκιο θα το βρείτε από τους πολίτες. Αυτό που εγώ διαπιστώνω είναι ότι υπάρχει πολίτική αμηχανία και σύγχυση. Υπάρχει στην αντιπολίτευση ένα αντιπολιτευτικό πάθος που τυφλώνει. Έχει αυτοκτονικό σύνδρομο», σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης.

Διαβάστε επίσης:

Απειλή από Πολύδωρα για μη στήριξη στον φόρο ακίνητων

Αποκλίνουσες θέσεις κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τους πλειστηριασμούς

Ψηφίστηκε στις επιτροπές, το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς

Θα «περάσει» το άρθρο για τα πρόστιμα;

Παρέμεινε η διάταξη για τα πρόστιμα «φωτιά»

Διεκόπη η συζήτηση για τους πλειστηριασμούς στη Βουλή (vid)

Επιχείρηση «μασάζ» στους βουλευτές ενόψει πλειστηριασμών

Ένα μήνα προθεσμία σε οφειλέτες για να γλιτώσουν τους πλειστηριασμούς

«Ο κύβος ερρίφθη»-Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς

Αυτά είναι τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας

«Κλείδωσε»: Ποιοι προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς

Η «ώρα της αλήθειας» για τους πλειστηριασμούς

Πλειστηριασμοί: Ακόμη ένα στημένο σκηνικό εκβιασμού