ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλίνουσες θέσεις κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τους πλειστηριασμούς

Αποκλίνουσες θέσεις κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τους πλειστηριασμούς

Με μεγάλη απόσταση των θέσεών τους ως προς το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και την αποτελεσματικότητά του για την προστασία των δανειοληπτών, εμφανίστηκαν τα κόμματα της συμπολίτευσης και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι εισηγητές ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μίλησαν για θεσμοθέτηση ενός πλέγματος προστασίας, που συμπληρώνει το υφιστάμενο καθεστώς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ο νόμος αυτός παρατείνει ένα καθεστώς, το οποίο δεν λειτούργησε τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Ως το πιο πρωτοποριακό νομοθέτημα σε όλη την Ευρώπη, χαρακτήρισε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς. Όπως τόνισε, θεσμοθετεί την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων με βάση την προσαρμογή της μηνιαίας δόσης στις οικονομικές δυνατότητες του δανειολήπτη, ενώ έκανε ειδική μνεία στις λοιπές «ευεργετικές διατάξεις» για τους εγγυητές κ.α., για να επισημάνει ότι το νομοσχέδιο αυτό, συμπληρωματικά προς το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, δημιουργεί ένα μόνιμο πλαίσιο προστασίας για τους πολίτες.

moraitis-thanos1

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Θάνος Μωραΐτης τόνισε ότι το κυρίαρχο σημείο του νομοσχεδίου είναι το νέο τοπίο στο οποίο θα βρεθούν χιλιάδες οικογένειες και η κοινωνία περιμένει από τη Βουλή να νομοθετήσει για το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική συνοχή. Εξάλλου, αφού έκανε λόγο για πρωτοφανή εμμονή της τρόικας και ανέφερε ότι «οι διάφορες τρόικες εσωτερικού σε συνεργασία με την Τρόικα» προσπαθούν να αναδιατάξουν τον χώρο των ακινήτων, τόνισε την ανάγκη να στείλει η Βουλή το ηχηρό μήνυμα «σε κάποιους που νόμισαν ότι θα κάνουν μπίζνες στην Αθήνα, να το ξεχάσουν».

Τασσόμενος κατά του νομοσχεδίου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του κόμματος Γιώργος Σταθάκης, είπε ότι επιδεινώνει τους όρους σε σχέση ακόμη και με τον νόμο 4161 και τελευταία ασφάλεια παραμένει η προσφυγή στον νόμο Κατσέλη, όπως δηλαδή ήταν αρχικά πριν το 2010. «Οι δύο διαδοχικοί νόμοι, δεν προσφέρουν κάποια προστασία επιμέρους», είπε ο κ. Σταθάκης, συμπληρώνοντας πως η προστασία αποδυναμώνεται με ένα ή δύο από τα κριτήρια που εισάγονται. Σχετικά με το Επενδυτικό Ταμείο είπε ότι έρχεται πρόωρα, βιαστικά και χωρίς κανένα πλαίσιο, ενώ χαρακτήρισε «αδιανόητη» την επιλογή της έδρας του εκτός Ελλάδος».

Διαβάστε επίσης:

Ψηφίστηκε στις επιτροπές, το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς

Θα «περάσει» το άρθρο για τα πρόστιμα;

Παρέμεινε η διάταξη για τα πρόστιμα «φωτιά»

Διεκόπη η συζήτηση για τους πλειστηριασμούς στη Βουλή (vid)

Επιχείρηση «μασάζ» στους βουλευτές ενόψει πλειστηριασμών

Ένα μήνα προθεσμία σε οφειλέτες για να γλιτώσουν τους πλειστηριασμούς

«Ο κύβος ερρίφθη»-Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς

Αυτά είναι τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας

«Κλείδωσε»: Ποιοι προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς

Η «ώρα της αλήθειας» για τους πλειστηριασμούς

Πλειστηριασμοί: Ακόμη ένα στημένο σκηνικό εκβιασμού