ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδωνις Γεωργιάδης: Κοινωνικά δίκαιο το «χαράτσι» των 25 ευρώ (Βίντεο)

Άδωνις Γεωργιάδης: Κοινωνικά δίκαιο το «χαράτσι» των 25 ευρώ (Βίντεο)

Το μέτρο είναι απαραίτητο δήλωσε ο υπουργός Υγείας και κατηγόρησε για υποκρισία τους αριστερούς «που έχουν αντίρρηση να πληρώνουν ένα 25ευρω τη δεκαετία για τους απόρους»

Παρά τη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκληθεί ακόμη και στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης από την επιβολή του χαρατσιού των 25 ευρώ για τη νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας υπεραμύνθηκε σήμερα της πολιτικής του, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «κοινωνικά δίκαιο» και «απαραίτητο» το μέτρο!

Μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι η καταβολή των 25 ευρώ θα γίνεται μόνο στην περίπτωση που οι ασθενείς χρειαστεί να νοσηλευθούν ένα βράδυ σε δημόσιο νοσοκομείο διευκρινίζοντας ότι εξαιρούνται μία σειρά κατηγοριών όπως οι χρονίως πάσχοντες, οι περιπτώσεις βραχείας νοσηλείας ή άτομα με ειδικές ανάγκες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Το μοναδικό στοιχείο που χαρακτήρισε ως άδικο ο υπουργός Υγείας, είναι ότι το 25ευρω θα πληρώνουν και οι άνεργοι, πρόσθεσε ωστόσο, ότι προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι αν και ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή δεν προέβλεπε καμία απολύτως εξαίρεση για την πληρωμή του «χαρατσιού», η κυβέρνηση κατάφερε μετά από διαπραγματεύσεις με την Τρόικα να τις εντάξει.

Δεν παρέλειψε δε ο κ. Γεωργιάδης να κατηγορήσει για υποκρισία όσους αντιδρούν στην επιβολή του 25ευρου, σημειώνοντας πως «αν ο αριστερός έχει αντίρρηση να πληρώνει ένα 25ευρο τη δεκαετία για τους απόρους, αυτό είναι τρομερή υποκρισία»!

Το 25ευρω δεν καταβάλλεται για να έχουν περίθαλψη οι ασφαλισμένοι, αλλά για να μπορούν τα νοσοκομεία να συνεχίσουν να παρέχουν φάρμακα στους απόρους, πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Όσον αφορά στο 1 ευρώ ανά συνταγή, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, εξαιρούνται μόνο οι χρονίως πάσχοντες, εκείνοι οι οποίοι είχαν μηδενική συνταγή στα φάρμακα.

Τέλος, ο ξεκαθάρισε ότι «κανένα δημόσιο νοσοκομείο δεν διώχνει άνθρωπο που δεν έχει λεφτά».

pasok

Σκληρή κόντρα με το ΠΑΣΟΚ

Η επιβολή του «χαρατσιού» έχει εξελιχθεί σε πεδίο ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης, με το ΠΑΣΟΚ να δημοσιεύει την Παρασκευή σκληρή ανακοίνωση, με την οποία εξαπολύει επίθεση στον Άδωνι Γεωργιάδη.

Να τα βρει στα χαμένα «Ζάππεια» τα ισοδύναμα ο Γεωργιάδης, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη, στην οποία υπενθυμίζονται μάλιστα παλαιότερες δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη με τις οποίες έλεγε ότι εξετάζει ακόμη και την πιθανότητα απόσυρσης του εισιτηρίου των 25 ευρώ!

Σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τις επικρίσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, που αντιδρούν στην επιβολή του μέτρου, ο υπουργός Υγείας σημείωσε σήμερα ότι σε μία σειρά ευρωπαϊκών χωρών «δεν μπαίνει κανένας εντελώς δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία» και υπογράμμισε ότι το μέτρο «δεν έχει μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα», αλλά είναι «ένα είδος κοινωνικής μεταβίβασης».

noso

Ποιοι εξαιρούνται από το «χαράτσι»

Σύμφωνα με το onmed.gr, το υπουργείο Υγείας προωθεί τροπολογία σύμφωνα με την οποία το αντίτιμο των 25 ευρώ δεν θα πληρώνουν οι χρόνιοι ασθενείς και τα άτομα με αναπηρία άνω του 80%. Σε γενικές γραμμές, από το μέτρο αυτό εξαιρούνται οι κατηγορίες των ασθενών που έχουν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα και ήδη εξαιρούνται και από την καταβολή του 1 ευρώ ανά συνταγή.

Συγκεκριμένα, από την καταβολή των 25 ευρώ εξαιρούνται οι πάσχοντες από τις εξής ασθένειες:

--Νεοπλάσματα όλων των συστημάτων και λευχαιμιών.
--Σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι.
--Ψυχώσεις (όσον αφορά τα αντιψυχωτικά φάρμακα και όχι τα αντικαταθλιπτικά).
--Μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία, ενδιάμεση μεσογειακή αναιμία και ομόζυγη δρεπανο− κυτταρική αναιμία.
--Ιδιοπαθή αιμολυτική αναιμία − θρομβοπενική πορφύρα.
--Νυχτερινή παροξυσμική αιμοσφαιρινουρία.
--Αιμορροφιλία (αντιαιμορροφιλικοί παράγοντες).
--Υποφυσιογενή νανισμό (αυξητική ορμόνη).
--Κυστική ίνωση (κυστική ινώδη νόσο, ινοκυστική νόσο).
--Χρόνια ηπατίτιδα Β και C.
--Νόσο Wilson (ηπατοφακοειδή εκφύλιση).
--Γλυκογονίαση − γλυκόγονίαση τύπου IB.
--Νόσο Gaucher.
--Έλλειψη ορνιθο − καρβαμυλο − τρανσφεράσης.
--Χρόνια νεφρική νόσο, στάδιο 3 και 4.
--Νεφρική ανεπάρκεια, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
--Νόσο Niemann − Pick τύπου C.
--Υπερφαινυλαλανιναιμία.
--Σκλήρυνση κατά πλάκας.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Να τα βρει στα χαμένα «Ζάππεια» τα ισοδύναμα ο Γεωργιάδης!

Γεωργιάδης:Πάγια εντολή μας να περιθάλπονται τα επείγοντα ανασφάλιστων

Γιαννακούρας: κ. Γεωργιάδη ανακαλέστε άμεσα το εισιτήριο των 25 ευρώ

ΣΥΡΙΖΑ:Να τα βρουν από τους μιζαδόρους τους τα λεφτά όχι από ασθενείς

Γεωργιάδης: Αν το ΠΑΣΟΚ προτείνει ισοδύναμο για τα 25 ευρώ το συζητάμε

Ο Σαμαράς, τα 25 ευρώ στα νοσοκομεία και οι αλλοδαποί

ΟΕΝΓΕ: Καταστροφικό το μέτρο των «25 ευρώ» για τον ασθενή

Σχόλιο του ΚΚΕ για τα «25 ευρώ» και το 1 ευρώ στις συνταγές

Στα χαρακώματα ΠΑΣΟΚ – Γεωργιάδης για τα 25 ευρώ στα νοσοκομεία

Αντίθετο το ΠΑΣΟΚ με το «εισιτήριο» νοσηλείας των 25 ευρώ

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκληματική ανευθυνότητα στην Υγεία

Από σήμερα το «εισιτήριο» νοσηλείας των 25 ευρώ