ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Φαήλος, η Ντόρα, ο Κεφαλογιάννης, η Μαριέττα και τ' άλλα παιδιά...

Ο Φαήλος, η Ντόρα, ο Κεφαλογιάννης, η Μαριέττα και τ' άλλα παιδιά...

Ζυμώσεις, συζητήσεις και συνωστισμός από εκδηλώσεις ενδιαφέροντος στο γαλάζιο στρατόπεδο για το Ευρωψηφοδέλτιο.

Μπορεί να παραμένει άγνωστο εάν στις ευρωεκλογές της 25ης Μαϊου θα βάλουμε τρείς ή τέσσερις σταυρούς. Μπορεί να μην έχει διευκρινιστεί αν η Ελλάδα θα αντιμετωπιστεί ως μία περιφέρεια ή θα χωριστεί σε 4 – 5 μείζονες εκλογικές περιφέρειες, κάθε μία εκ των οποίων θα εκλέγει τους δικούς της ευρωβουλευτές.

Κι όμως, οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις για τη στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου καλά κρατούν, έστω κι αν ακόμη είναι άγνωστο εάν οι εν ενεργεία βουλευτές που θα εκθέσουν υποψηφιότητα για την ευρωβουλή θα πρέπει πρώτα, λόγω ασυμβιβάστου, να παραιτηθούν από την έδρα τους στη Βουλή. Με άλλα λόγια, να δώσουν μία αμφίβολη μάχη εκλογής, χάνοντας και τη σίγουρη θέση του Βουλευτή. Ωστόσο, η λίστα «εκδήλωσης ενδιαφέροντος» είναι ήδη μακρά.

Οι νυν

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, η Μαριέττα Γιαννάκου (σ.σ. μετά από μία πρώτη φάση αμφιθυμίας και οργής για το σύστημα του σταυρού) και Ρόδη Κράτσα θέλουν και, πιθανότατα, θα είναι στη λίστα διεκδικώντας την εκλογή τους με σταυρό. Ο κ. Κουμουτσάκος, στέλεχος με καραμανλικές αναφορές αλλά και αποδοχή από όλες τις φυλές της ΝΔ, εμφανίζεται αισιόδοξος. Το ίδιο και η κ. Γιαννάκου που έχει υψηλή αναγνωρισιμότητα. Ωστόσο, δύσκολη μάχη θα πρέπει να δώσει η κ. Κράτσα

Ο «γραμματέας»

Ο Μανόλης Κεφαλογιάννης αποχώρησε, προ μηνών, από τη θέση του Γραμματέα της ΝΔ έχοντας τη δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά ότι θα είναι σε εκλόγιμη θέση και, μάλλον, επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Οι συνθήκες άλλαξαν, αλλά ο πρώην Γραμματέας της ΝΔ δεν μπορεί πλέον να κάνει πίσω και, συνεπώς, αναμένεται να είναι κανονικά υποψήφιος.

kefalogiannis-samaras

Ο Φαήλος και η Νίκη

Την υποψηφιότητά του προανήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, ο δικηγόρος Φαήλος Κρανιδιώτης. Ο συνομιλητής του Πρωθυπουργού, στέλεχος με απόψεις που συχνά προκαλούν και με ερείσματα στη λαϊκή δεξιά θα επιχειρήσει να «συμμαζέψει» τις διαρροές από τη ΝΔ προς τους ΑΝΕΛ, τη Χ.Α. και το κόμμα των Πολύδωρα – Ζώη. Πλέον είναι αναγνωρίσιμος, ωστόσο, αυτό μπορεί να μην αρκεί. Στο παρελθόν επιχείρησε δις να εκλεγεί στη Β' Πειραιά, χωρίς επιτυχία.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η νυν ευρωβουλευτής, με το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη, κ. Νίκη Τζαβέλλα. Θεωρείται πιθανή μία υποψηφιότητά της, καθώς ήδη έχει πάρει συναινετικό διαζύγιο με τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. και βρίσκεται σε τροχιά εισόδου στη ΝΔ

Οι βουλευτές

Το όνομα της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, είχε ακουστεί για την ευρωβουλή ήδη πριν την αλλαγή του συστήματος σε σταυρό προτίμησης. Η εκπρόσωπος της ΝΔ έχει αποκτήσει σχετική αναγνωρισιμότητα από τη βάση του κόμματος, ενδεχομένως να ενισχυθεί και από τον όποιο μηχανισμό, ωστόσο θα πρέπει να υπερβάλλει για να πετύχει.

sam

Οι «διάσημοι»

Και τούτο διότι, στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να ενταχθούν στελέχη με προβολή από τον χώρο των media και της τηλεόρασης. Η κ.Μαριάννα Πυργιώτη, επικεφαλής και του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής, θεωρείτο δεδομένη υποψήφια. Είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, μένει να φανεί αν θα δοκιμάσει και με τον σταυρό.

Το ίδιο ισχύει για τον έτερο δημοσιογράφο της κεντροδεξιάς, Μανώλη Κοττάκη. Ο ίδιος το σκεφτόταν καιρό, ωστόσο εκλόγιμη θέση δεν υπήρχε διαθέσιμη. Τώρα που, τυπικά όλοι έχουν πιθανότητες, μπορεί και να το προσπαθήσει, εκμεταλλευόμενος και τις καλές του σχέσεις με καραμανλικούς και σαμαρικούς στο κόμμα.

Μικρότερες πιθανότητες έχει μία υποψηφιότητα του κ. Γ. Κύρτσου, που γράφηκε, ή του Γ. Αυτιά που το διαψεύδει, αρμοδίως, κάθε φορά που ερωτάται.

Αυτοί που αποχωρούν

Από τους νυν ευρωβουλευτές, ο Γ. Παπανικολάου δοκιμάζει την τύχη του στη Γλυφάδα, Ιωάννης Τσουκαλάς δεν θα συνεχίσει όπως και ο ευρισκόμενος ακόμη υπό ιατρική παρακολούθηση Γ. Παπαστάμκος.

Ως προς τον κ. Γιάννη Πουπάκη, φέρεται να βρίσκεται ήδη σε τροχιά εξόδου από τη ΝΔ, με πιθανότερο σταθμό την «Ένωση» των Ζώη και Πολύδωρα.

... και η Ντόρα

Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται απρόθυμη να δώσει μία μάχη για το ευρωκοινοβούλιο, αφού εμφανώς η ίδια στοχεύει στη νέα Επιτροπή που θα συγκροτηθεί, όμως, στις αρχές του 2014. Ωστόσο, αφήνει ένα περιθώριο να το πράξει, εφόσον της το ζητήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Η κ. Μπακογιάννη επιδιώκει να αυξήσει την παρεμβατική της δύναμη μέσω αυτής της διαδικασίας. Αν τελικά κατέβει στον στίβο των ευρωεκλογών, θα επιδιώξει να συγκεντρώσει έναν τέτοιο αριθμό σταυρών που θα την καθιστούν αδιαμφισβήτητο πυλώνα αναφοράς στο εσωτερικό της ΝΔ.

Διαβάστε επίσης:

Τα σενάρια της επόμενης μέρας...

Έτοιμη να «ριχτεί» στη μάχη των ευρωεκλογών η Γιαννάκου

Πολιτικές ανάσες αναζητά η κυβέρνηση

Ο Σαμαράς παίρνει πάνω του την προεκλογική μάχη

Το Eurogroup του Μαρτίου «βγάζει» εκλογές!

Η κυβέρνηση ετοιμάζει παροχές με το βλέμμα στις κάλπες