ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφυρίζουν αδιάφορα για το κούρεμα χρέους

Σφυρίζουν αδιάφορα για το κούρεμα χρέους

Ομολογία-σοκ από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ – «Αφού πάτε καλά ίσως να μην χρειαστεί κούρεμα» λένε τώρα οι δανειστές μας

Και ενώ όλα τελούν υπό τον αστερισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα και της (τεχνητής) εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, στις Βρυξέλλες εξυφαίνουν ήδη το σενάριο για το πώς θα γλιτώσουν την ελάφρυνση χρέους που έχουν υποσχεθεί στην χώρα μας.

Παρά τις κατά καιρούς μεγαλόστομες διακηρύξεις της κυβέρνησης και φιλικά προσκείμενων προς αυτήν Ευρωπαίων αξιωματούχων, η αλήθεια είναι ότι στα κέντρα λήψης αποφάσεων του εξωτερικού (Βρυξέλλες και Βερολίνο) που παίζουν ρυθμιστικό ρόλο στην διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους, έχουν ήδη αρχίσει να αναζητούν διεξόδους ώστε να αθετήσουν την δέσμευση που έχουν αναλάβει έναντι της χώρας μας για νέα ελάφρυνση χρέους.

Πώς θα γίνει αυτό; Την απάντηση την έδωσε με σοκαριστικά κυνικό τρόπο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στις ειδήσεις του ALPHA και τον Θάνο Δημάδη.

Όποιος δει προσεχτικά το συγκεκριμένο απόσπασμα της συνέντευξης είναι πολύ εύκολο να βγάλει τα συμπεράσματά του και να καταλάβει το (νέο) ύπουλο παιχνίδι που αρχίζουν να παίζουν οι δανειστές μας πίσω από την πλάτη μας, όσο φυσικά εμείς... περί άλλων τυρβάζουμε.

Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, όταν ο δημοσιογράφος ρωτάει τον Ντάισελμπλουμ για το θέμα της ελάφρυνσης χρέους, ο Πρόεδρος του Eurogroup «πετάει τη μπάλα στην εξέδρα», αντιστρέφοντας πολιτικά το επιχείρημα που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαν για την Ελλάδα!

Θυμηθείτε μέχρι σήμερα τι μάς έλεγαν: «Αν βγείτε στις αγορές, αν πετύχετε πρωτογενές πλεόνασμα και αν εκπληρώσετε τους στόχους και τις δεσμεύσεις σας, εμείς θα σας δώσουμε νέα ελάφρυνση χρέους. Και όλα αυτά σύμφωνα με την συμφωνία του Eurogroup του Δεκεμβρίου 2012». Τώρα ο Ντάισελμπλουμ όμως μας τα γυρίζει, και μάλιστα χωρίς εδώ στην Ελλάδα να «ανοίγει μύτη»! Τι λέει όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο;

Ότι «αφού τα έχετε πάει τόσο καλά, και αφού πετυχαίνετε πρωτογενές πλεόνασμα, ίσως να μην υπάρχει λόγος να γίνει ούτε καν ελάφρυνση χρέους, καθώς αυτό δείχνει ότι μπορείτε να αποπληρώσετε τα δάνειά σας!». Καλά διαβάσατε: οι Ευρωπαίοι με αυτόν τον προκλητικό εμπαιγμό προς την χώρα μας, προλειαίνουν το έδαφος αθέτησης των δικών τους δεσμεύσεων προς την χώρα μας. Αυτό τι αποδεικνύει; Ότι εκείνοι από μέρους τους έχουν σχέδιο και μάλιστα μακροπρόθεσμο. Το ερώτημα είναι: Εμείς από την μεριά μας τι κάνουμε; Διότι το γεγονός ότι κανείς δεν αντιδρά σε μία τέτοια ομολογία «σοκ» σημαίνει είτε πως η κυβέρνηση έχει ανύπαρκτα πολιτικά αντανακλαστικά ώστε να καταλάβει τι σημαίνει μία τέτοια δήλωση από μέρους του Ντάισελμπλουμ, είτε πολύ απλά κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν αφήνοντας τους Έλληνες να βρεθούν προ απρόοπτων και δυσάρεστων εκπλήξεων. Απλά σε μία τέτοια περίπτωση, δεν πρέπει κανείς να πει ότι... πέφτει από τα σύννεφα.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ:

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας: Εξετάζεται το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές

Στουρνάρας: Η Ελλάδα δεν γύρισε απλά σελίδα, άλλαξε βιβλίο

Reuters: Η Ελλάδα βγαίνει τον Απρίλιο στις αγορές

Σαμαράς: Τα χειρότερα της κρίσης πέρασαν

Reuters: Οι επενδυτές επιστρέφουν στην Ελλάδα