ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο – Στην τελική ευθεία η τρίτη αξιολόγηση

Βουλή: Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο – Στην τελική ευθεία η τρίτη αξιολόγηση

Με τις 153 ψήφους των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, συν μία της ανεξάρτητης Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης

Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και η ανεξάρτητη Μεγαλοοικονόμου - Καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με 154 θετικές ψήφους, πέρα από το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, ανοίγει το δρόμο για την έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους και την οριστική έξοδο από τα Μνημόνια το ερχόμενο καλοκαίρι.

Τσίπρας: Είμαστε μια ανάσα από το τέλος των Μνημονίων

Ως ακόμη ένα βήμα που οδηγεί τη χώρα πιο κοντά στο τέλος των Μνημονίων χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, κατά την τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

- Με τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή τελειώνει ένα μεγάλο μέρος των εκκρεμοτήτων σε ό,τι αφορά την τρίτη αξιολόγηση. Κατανοώ ότι αυτή η εξέλιξη γεννά αμηχανία σε πολλούς κυρίως στο παλαιό πολιτικό σύστημα και τούτο γιατί οι εξελίξεις τους οδηγούν σε μια εκλογική αναμέτρηση στο τέλος της κανονικής θητείας της κυβέρνησης δίχως κανένα αφήγημα περί αποτυχίας.

- Εκεί όπου απέτυχαν ξανά και ξανά, τα κατάφερε η σημερινή κυβέρνηση.

- Η νέα αυτή περίοδος, με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, «ενώ δίνει ελπίδα και κουράγιο σε εκατομμύρια συμπολίτες μας που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν μεγάλες θυσίες και βλέπουν επιτέλους φως και διέξοδο, την ίδια στιγμή γεννά εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς

- Εμείς πήραμε μια δύσκολη και ιστορική απόφαση το 2015: να δώσουμε τη μάχη, να λερώσουμε τα χέρια μας. Τότε οι περισσότεροι περίμεναν από εμάς να αποτύχουμε. Όμως η ιστορία τους διέψευσε, γιατί διαρκεί πολύ. Κρινόμαστε από την Ιστορία και από το παραγόμενο αποτέλεσμα.

- Το ερχόμενο καλοκαίρι αφήνουμε πίσω μας τη δυσκολότερη περίοδο που έζησε η χώρα μας από το '74 και μετά. Αφήνουμε πίσω μας μια περίοδο άδικη και επιεικώς επιζήμια για τον ελληνικό λαό.

- Τελειώνει ο διακαής πόθος της παρένθεσης. Εκεί που οι προηγούμενοι απέτυχαν, αυτή η κυβέρνηση πετυχαίνει.

- Από τη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, έχουν το χέρι τους μονίμως πάνω στο κουτί της Πανδώρας.

- Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ: Νομίζω,ότι δεν υπάρχει άλλος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ιστορικά που ζήτησε εκλογές λίγους μήνες μετά την κάλπη, στις αρχές του 2016. Προβλέπατε, κύριε Μητσοτάκη πως δε θα έκλεινε η αξιολόγηση και ότι θα ενεργοποιούνταν ο κόφτης.

- Συνεχίζοντας την επίθεσή του εναντίον του κ. Μητσοτάκη, του είπε πως όσο κι αν καταστροφολογήσει, η χώρα θα παραμείνει σε φάση ανάκαμψης. Παράλληλα, διερωτήθηκε εάν ο πρόεδρος της ΝΔ έχει προσλάβει κανένα μέντιουμ, λέγοντας του πως όλοι αυτοί του λένε ό,τι θέλει να ακούσει και τον κάλεσε να αποδεχθεί την πραγματικότητα, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό για την παράταξή του.

- Για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο: «Παρά την αντίθεσή σας», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης, «καταφέραμε να βάλουμε και μια τάξη και να θεσπίσουμε κανόνες για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Μετά απο 30 χρόνια ανομίας. Όσο και αν πολεμήσατε και πολεμάτε αυτή την σημαντική προσπάθεια, η ανομία πλέον τελειώνει».

Δείτε παρακάτω το βίντεο με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Μητσοτάκης: Κύριε Τσίπρα δεν σας εμπιστευόμαστε στα εθνικά θέματα

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, από το βήμα της Βουλής, κατά την ομιλία του για το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα.

«Πριν από σας η Ελλάδα ήταν γνωστή για την αμετάφραστη λέξη φιλότιμο. Τώρα εσείς είστε παγκοσμίως γνωστοί για τη λέξη κωλοτούμπα που κατορθώσατε να την κάνετε διεθνή. Κάνατε το ψέμα επάγγελμα. Και ανάγετε τον κυνισμό σε τέχνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Έχετε ήδη υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας για την επόμενη πενταετία με περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο και με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που πνίγουν την οικονομία».

Ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνέχεια αναφερόμενος στην ενδοκυβερνητική κρίση με την παραίτηση Ζουράρι ανέφερε πως, «ακόμη και ο ανεκδιήγητος κ. Ζουράρις έπρεπε να χυδαιολογήσει κατά ποδοσφαιρικών ομάδων για να τον εξαναγκάσετε σε παραίτηση από την κυβέρνηση. Όταν έλεγε “δεν πειράζει να χαθούν και δύο-τρία νησιά” ή όταν προσέβαλε με απαράδεκτο τρόπο τους μαθητές δεν σας ενοχλούσε.

«Το πρόβλημα δεν είναι ο Ζουράρις και ο κάθε κύριος Ζουράρις. Το πρόβλημα είναι αυτός που τον διόρισε και τον ανέχτηκε. Διότι τελικά ο κ. Ζουράρις δεν είναι τίποτα άλλο από τον καθρέπτη αυτής της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης επικίνδυνης, ασόβαρης και τυχοδιωκτικής», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Παίζοντας με τις λέξεις, ο κ. Τσίπρας μίλησε για καθαρή έξοδο. Κάθε μέρα όμως έρχεται και κάποιος -χθες ήταν ο κ. Βίζερ- να μας εξηγήσει ότι καθαρή έξοδος δεν υπάρχει. Το ομολόγησε και ο κ. Σκουρλέτης, που είπε ότι δεν ξεμπερδεύουμε τον Αύγουστο, καθώς η επιτήρηση θα συνεχιστεί. Η αλήθεια είναι ότι έχετε υποθηκεύσει την χώρα για μια 5ετία με υψηλά πλεονάσματα και περικοπές».

«Αν είστε στην εξουσία το καλοκαίρι του 2018 -αντιλαμβάνομαι ότι είναι αυτοσκοπός σας- είναι προφανές ότι θα αναλάβετε και νέες υποχρεώσεις, βαριές, με άλλοθι μια ελάφρυνση του χρέους, που ήταν κεκτημένο από το 2012 αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ, γιατί εσείς βάλατε την χώρα σε μια νέα περιπέτεια και κάνατε κομμάτια την αξιοπιστία της» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές και τον πρωθυπουργό. Και σημείωσε: «Προκαλείτε καθημερινά μεγάλη βλάβη στην οικονομία και νομοθετείτε διατάξεις που και εσείς λέτε ότι διαφωνείτε».

Για τα επιδόματα και τις απεργίες

«Αφαιρείτε 48 εκ. συνολικό επίδομα από 67.000 τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, την ώρα που πανηγυρίζετε για το υπερπλεόνασμα. Αυτό εννοούν στο Μαξίμου όταν εμφανίζουν τον κ.Τσίπρα να λέει: "ήταν δίκαιο και έγινε πράξη"; Θα σας πω εγώ τι είναι. "Είναι άδικο και το κάνετε πράξη"», ανέφερε για τα ειδόματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενώ για τις απεργίες ανέφερε, «η θέση μας για το ζήτημα των απεργιών είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε να αποφασίζουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι. Γι’ αυτό προτείνουμε για τις μεγάλες επιχειρήσεις τη διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την κήρυξη απεργίας και λήψη της απόφασης με τη συμμετοχή του 50.1% των εργαζομένων».

Σφοδρή επίθεση για το θέμα των Σκοπίων - «Είστε μια κυβέρνηση σκορποχώρι»

Αναφορικά με το θέμα των Σκοπιών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε, «επιλέξατε στο όνομα των Σκοπίων το δρόμο της μυστικής διπλωματίας. Η ΝΔ ήταν είναι και θα παραμείνει υπεύθυνη παράταξη. Για τα Σκόπια η χώρα έχει εθνική γραμμή, όπως χαράχθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι από την κυβέρνηση Καραμανλή. Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η σημερινή κυβέρνηση, είναι να προασπίσει το Βουκουρέστι. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμιά αποσπασματική λύση, που δεν λύνει το θέμα στην ολότητά του. Αναφέρομαι κυρίως στις απαράδεκτες αλυτρωτικές δηλώσεις των γειτόνων. Δικαιολογώ τον λαό που δεν σας εμπιστεύεται. Ούτε εγώ σας εμπιστεύομαι να διαχειριστείτε το ευαίσθητο θέμα. Το μόνο που κάνετε, είναι να το αξιοποιήσετε για εσωτερικά θέματα» υπογράμμισε.

«Αποφασίσατε με διαρροές να καθυβρίσετε την Εκκλησία της Ελλάδας, επειδή εξέφρασε την γνώμη της και μετά σπεύσατε την επόμενη ημέρα, σε άψογη εκκλησιαστική γλώσσα, να στείλετε επιστολή μετάνοιας. Δεν μπορείτε να κρύψετε ποιοι είστε. Οι μισοί, συμπεριλαμβανομένων Τσακαλώτου και Γαβρόγλου, δεν είχαν στο παρελθόν πρόβλημα να αναφερθείτε στα Σκόπια με τον όρο "Δημοκρατία της Μακεδονίας", σε επιστολή που υπογράψατε το 2008. Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε μια κυβέρνηση που έχει αποδυναμώσει την χώρα και αποδεικνύεται αδύναμη να διαπραγματευτεί. Ο Τσίπρας οφείλει να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία και τον λαό για όλα τα θέματα. Τι συζητάτε, τι διαπραγματεύεστε εν κρυπτώ; Αποτελεί βασική προϋπόθεση η διατύπωση ενιαίας κυβερνητικής θέσης για το ζήτημα αυτό. Παρακολουθούμε τον κ. Καμμένο το πρωί να δηλώνει την εμπιστοσύνη του στον κ. Κοτζιά, το μεσημέρι να ζητά δημοψήφισμα και το βράδυ να αδειάζει τον εαυτό του. Είστε μια κυβέρνηση σκορποχώρι. Όλοι μαζί θα φύγετε, αλλά μέχρι τότε δεν θα σας αφήσουμε να κάνετε ζημιά στα εθνικά μας ζητήματα».

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή

Η «μάχη» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης επικεντρώνεται στην απελευθέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, στις περικοπές των οικογενειακών επιδομάτων, αλλά και στη διάταξη για τις απεργίες, ενώ την ίδια ώρα έξω από τη Βουλή θα πραγματοποιούνται συλλαλητήρια διαμαρτυρίας από συνδικάτα και οργανώσεις, με τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να τραβούν «χειρόφρενο» για 24 ώρες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το πολυνομοσχέδιο των 1.531 σελίδων με τα προαπαιτούμενα -εφόσον ψηφιστεί- να καταστεί άμεσα νόμος του κράτους ώστε η ελληνική πλευρά να πάει καθ΄όλα έτοιμη στην συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναβρασμό μετά και την παραίτηση του υφυπουργού Παιδείας, Κώστα Ζουράρι και τον σάλο που προκάλεσαν οι προσβλητικές αναφορές του στους φιλάθλους του Ολυμπιακού και του Άρη.

Ωστόσο, ο ίδιος, όπως δήλωσε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ANT1, αναμένεται να ψηφίσει υπέρ του πολυνομοσχεδίου. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Σημειώνεται πως ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Καμμένος, σχολιάζοντας την παραίτηση του κ. Ζουράρι, είπε νωρίτερα πως για τον ίδιο «το θέμα θεωρείται λήξαν». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Σχετικές ειδήσεις