ΠΟΛΙΤΙΚΗ

LIVE Βουλή - Τσίπρας: Ο Ιγκλέσιας δεν αγόρασε σπίτι με offshore, ούτε το σπίτι του Βολταίρου

LIVE Βουλή - Τσίπρας: Ο Ιγκλέσιας δεν αγόρασε σπίτι με offshore, ούτε το σπίτι του Βολταίρου

LIVE Βουλή | Ειδήσεις: Σε εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση εξελίσσεται η προ ημερησίας συζήτηση για τη συμφωνία με τους δανειστές και την επόμενη ημέρα της Οικονομίας - Τσίπρας: «Παρελθόν τα μνημόνια» - Μητσοτάκης: «Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008» - Γεννηματά: «Ζητώ εκλογές τώρα» - Δείτε όλες τις εξελίξεις στο Live Blog του Newsbomb.gr

Την απερίφραστη καταδίκη του για τις απειλές που δέχτηκε μέσω Διαδικτύου ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η ανησυχία και η αδυναμία σας να τοποθετηθείτε σήμερα ξεκίνησε από ένα άλλο θέμα, αυτό της βίας και δεν το υποτιμώ. Θέλω να καταδικάσω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις απειλές που δεχτήκατε μέσω Διαδικτύου από έναν αυτοαποκαλούμενο αναρχικό και μέλος του Ρουβίκωνα», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: «Είναι εξίσου καταδικαστέες με τις αμέτρητες απειλές που έχουμε δεχθεί εγώ και ο Κοτζιάς με γράμματα και μηνύματα και επιστολές και δέματα που περιείχαν και σφαίρες το τελευταίο διάστημα».

«Δεν ανησυχήσατε όταν ήρθε επιστολή που απειλούσε ευθέως τους βουλευτές από τη Παμμακεδονική Ένωση ότι αν ψηφίσουν λύση, αυτό επισύρει ισόβια ή θάνατο», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ και συμπλήρωσε: «Δεν βλέπω να σας ανησυχεί η άνοδος της ακροδεξιάς και του εθνικισμού».

Συμπλήρωσε δε κ. Τσίπρας: «Δεν θέλετε να καταλάβετε από πού προήλθε η επίθεση σε βάρος του Γιάννη Μπουτάρη! Εάν εγώ είχα στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ μέλος της Κ.Ε. και δήμαρχο αυτής της μεγάλης πόλης να έλεγε λίγα λεπτά μετά ότι καλά του κάνανε θα μπορούσα να σταθώ; Εάν πρώην περιφερειάρχης και διεκδικητής της ηγεσίας του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε το δήμαρχο Θεσσαλονίκης "τραβέλι" θα μπορούσα να σταθώ;».

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, ο πρωθυπουργός είπε: «Ο Ζάεφ είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της γείτονος που δημόσια αποδέχθηκε την προοπτική σύνθετης ονομασίας erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση. Δηλώσαμε σαφώς ότι διαπραγματευόμαστε στη βάση τεσσάρων ονομάτων που προτάθηκαν από τον ΟΗΕ. Η δική μας κυβέρνηση διαπραγματεύεται δεν κρύβεται, όπως εσείς κρυφτήκατε πίσω από τις πιο συντηρητικές θέσεις στην παράταξη σας. Και πάνω από όλα εμείς δεν έχουμε διάθεση να εκμεταλλευθούμε τα εθνικά θέματα, όπως ο προκάτοχος σας που έριξε την κυβέρνηση του πατέρα σας».

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο κ. Τσίπρας στον αρχηγό της ΝΔ και για την οικονομία. «Μέσα σε τρία χρόνια καταφέρατε να καταστρέψετε κάθε προστατευτική δικλείδα για τους εργαζόμενους και έχετε το θράσος να μας κάνετε και υποδείξεις».

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε το δάνειο για τη βίλα του επικεφαλής των Ισπανών «Podemos», Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Αναμασήσατε κάτι που γράφουν τα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ που σας στηρίζουν για τον Ιγκλέσιας που πήρε δάνειο για να πάρει σπίτι στη Μαδρίτη. Βεβαια να μη μιλήσουμε τι γίνεται στη Μαδρίτη για τους εκπροσωπους των κομμάτων της δεξιάς. Ηρθατε εδώ να μας πείτε για τον Ιγκλέσιας. Δεν αγόρασε σπίτι με off shore ούτε αγόρασε το σπίτι του Βολταίρου ούτε έχει σπίτι δίπλα στο σπίτι του Χριστοφοράκου. Με τις υγείες σας, κύριε Μητσοτάκη».

Τι είπε στην πρωτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας

Με τη φράση «Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, προχωράει μπροστά, φεύγει από τα Μνημόνια», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα της πολιτικής του, εξαπολύοντας, παράλληλα σφοδρή ολομέτωπη επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και ειδικότερα στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παρακολουθήστε σε ζωντανή μετάδοση από τη Βουλή των Ελλήνων την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια, με θέμα «την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας και μέσω αυτής και του ελληνικού λαού, για το περιεχόμενο των κρίσιμων συζητήσεων που η κυβέρνηση ερήμην τους διεξάγει με τους εταίρους και δανειστές».

«Τον Αύγουστο του 2018 τα Μνημόνια αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο. Η Ελλάδα μετά απο οκτώ χρόνια μεγάλης περιπέτειας και κρίσης βγαίνει επιτέλους από αυτό το τούνελ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Το σχέδιο σας ήταν μνημόνιο και ξεπούλημα. Όσο και να προσπαθείτε να γυρίσετε τη χώρα πίσω αυτή η μαύρη περίοδος κλείνει για τη χώρα», είπε ο κ. Τσίπρας, επικρίνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και συνεχίζοντας την επίθεση εναντίον του προέδρου της ΝΔ, είπε: «Ο Μητσοτάκης θα μνημονεύεται ως ο αρχηγός που μετέτρεψε μία ιστορική παράταξη σε κόμμα διαμαρτυρίας, καταστροφολογίας και διαρκούς υπονόμευσης των συμφερόντων του λαού. Αλλά θα πιείτε το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους. Σε δύο μήνες αυτό που ονειρευόταν ο λαός εδώ και οκτώ χρόνια, αυτό που και εσείς του τάξατε, θα γίνει πραγματικότητα και δε θα το έχετε πετύχει εσείς θα το έχουμε πετύχει εμείς. Η Ελλάδα θα έχει βγει απο τα μνημόνια. Και η Ιστορία θα καταγράψει ότι εσείς βάλατε τη χώρα στα μνημόνια και εμείς βγάλαμε τον τόπο από το έρεβος».

Του έθεσε, μάλιστα, μια σειρά από ερωτήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Συμφωνείτε με την αύξηση του κατώτατου μισθού, του lock out και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων ναι ή όχι;».

«Η Ελλάδα του ρουσφετιού και των κρατικοδιαίτων δήθεν επενδυτών έχει περάσει στο παρελθόν. Σήμερα ξημερώνει μία νέα ημέρα και όσο το φως αυτής της νέας αυγής δυναμώνει τόσο πιο καθαρά θα φαίνονται οι διαχωριστικές γραμμές», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αποδόμησε το «success story» της ΝΔ και είπε σχετικά: «Η χώρα δεν έβγαινε από τα μνημόνια στο τέλος του 2014, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η αντιπολίτευση. Είχε συσσωρευθεί απώλεια 25% του ΑΕΠ μέσα σε 4 χρονια. Ειχαν εφαρμοστεί μέτρα ύψους 65 δισ το ίδιο διάστημα. Η ανεργία βρισκόταν στο 27% και στους νέους στο 60%. Εκλεινε τότε η πέμπτη χρονιά μνημονίων αλλά τα δημοσιονομικά της χώρας έμεναν εκτροχιασμένα. Το περίφημο δήθεν πλεονασμα της κυβέρνησης Σαμαρά για το 2014 πρόσφατα αποδείχθηκε απο τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ότι δεν ήταν καν πλεόνασμα. Η χώρα είχε δεσμευθεί για πρωτογενή 4% και 4,5% του ΑΕΠ. Παρά τις φαντασιοπληξίες περι πιστοληπτικής γραμμής- όπου αυτό που σήμερα για μας είναι πάτωμα για εσάς ήταν ταβάνι, γιατί οι θεσμοί τότε τόνιζαν ότι το πρόγραμμα είχε βγει ανεπίστρεπτα εκτός πορείας».

Δείτε το βίντεο με την πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Θέμα εκλογών, έθεσε, από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Διαβάστε σχετικά:

Δείτε το βίντεο με την εισήγηση της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή:

Μητσοτάκης: Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008

MITSOTAKIS VOULI 2

Με φραστική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της βίας ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλογίζοντάς του ότι έχει την πολιτική ευθύνη για τη βία και την ανομία που επικρατεί.

«Η βία είναι μία και είναι κίνδυνος για τη Δημοκρατία» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Σας καλώ να πράξετε το αυτονόητο, όχι μόνο να καταδικάσετε τη βία από όπου κι αν προέρχεται, αλλά να το αποδείξετε στην πράξη. Απελευθερώστε τα Εξάρχεια, απελευθερώστε τα κατειλημμένα κτήρια και δώστε τα στους πολίτες και τελειώνετε με τους Ρουβίκωνες», είπε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας: «Ο δήμαρχος Τήνου με οκτώ άτομα προσωπικό στο αστυνομικό τμήμα κατάφερε και συνέλαβε τον Ρουβίκωνα. Εσείς δεν θέλετε να το κάνετε, γιατί οι συγγένειες με τον χώρο είναι τέτοιες, που δεν σας το επιτρέπουν... Μωρό που μπουσουλάει, είπε ο κ. Τόσκας, ότι είναι ο Ρουβίκωνας, υποθέτουμε ότι η μαμά θα το βοηθήσει να περπατήσει με στοργή και προδέρμ».

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της ΝΔ σημείωσε: «Δεν σας επιτρέπω να αφήσετε το παραμικρό υπονοούμενο ότι η ΝΔ έχει οποιαδήποτε σχέση με οποιαδήποτε έκφραση βίας».

Κορυφώνοντας την επίθεσή του είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα: «Εσείς κάψατε την Αθήνα, εσείς χαϊδεύατε τους αγανακτισμένους, εσείς προσθέτατε πάντα ένα αλλά, όταν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι δέχονταν επίθεση και δέρναν τους δικούς μας βουλευτές... Μη με κοιτάτε έτσι αμήχανα, έχετε τεράστια ευθύνη για τη βία και την ανομία».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ για το περιστατικό με τον κ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη και το έκανε για να αποκρύψει την καθολική αποτυχία του στα σοβαρά ζητήματα της οικονομίας.

Δείτε το βίντεο με την πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή:

Τσακαλώτος: Πάμε σε ενισχυμένη εποπτεία και όχι σε προληπτική πιστοληπτική γραμμή

Κατά την εσήγησή του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπεραμύνθηκε το αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης και επέκρινε τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής για τη στάση τους. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του υπουργού Οικονομικών:

Κουτσούμπας: «Una faccia, una razza ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής»

«Δεν δικαιούνται η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ να σας επικρίνουν εσάς του ΣΥΡΙΖΑ, διαγκωνίζεστε σε δημοσιονομικές πολιτικές, έχετε κοινό τόπο με τη ΝΔ», ανέφερε κατά την ομιλία του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Βουλή:

Θεοδωράκης: Υπήρχε «μαύρος» αρχηγός και κεντρικός συντονισμός στην επίθεση Μπουτάρη

Σφοδρές επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης, με αφορμή την επίθεση εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, διατύπωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή

Δείτε παρακάτω το βίντεο με την πρωτολογία Λεβέντη στη Βουλή (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Παρακολουθήστε σε LIVE Blog λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από τη Βουλή

Σχετικές ειδήσεις