ΦΑΡΜΑΚΟ

«Τρύπα» στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση λόγω ΕΚΑΣ

«Τρύπα» στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση λόγω ΕΚΑΣ

Δικαιολογητικά θα πρέπει να προσκομίζουν οι συνταξιούχοι και τα προστατευόμενα μέλη για να μην πληρώνουν συμμετοχή

Σε σύγχυση είναι ακόμη οι γιατροί οι οποίοι καλούνται να συνταγογραφούν για τους συνταξιούχους που έχασαν το ΕΚΑΣ και δικαιούνται μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, για τους ίδιους και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους.

Η πλήρης απαλλαγή από συμμετοχή στα φάρμακα, στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών μέτρων για τους συνταξιούχους οι οποίοι στερήθηκαν το ΕΚΑΣ με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, τέθηκε σε ισχύ από την 1η Αυγούστου 2016. Ωστόσο, ενσωματώθηκε στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Ήδη, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είχε διαμαρτυρηθεί για την καθυστέρηση, τονίζοντας ότι ο γιατρός που συνταγογραφεί, δεν ήταν σε θέση να κατατάξει στη σωστή κατηγορία τον συγκεκριμένο κάθε φορά ασφαλισμένο, καθώς δεν εμφανιζόταν στο σύστημα ποιος είναι δικαιούχος του ΕΚΑΣ.

Μετά την ενσωμάτωση του αντίστοιχου πεδίου, προστέθηκαν άλλα προβλήματα για τους γιατρούς. Το σύστημα δεν αναγνωρίζει τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών των συνταξιούχων που έχασαν το ΕΚΑΣ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απαλλαχθούν από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη. Από την άλλη, όπως τονίζουν γιατροί, το σύστημα εμφανίζει ως δικαιούχους μηδενικής συμμετοχής όλους όσοι στερήθηκαν την παροχή για εισοδηματικούς λόγους τα προηγούμενα χρόνια. Αποτέλεσμα είναι, να μην γνωρίζουν οι γιατροί αν μπορούν να συνταγογραφούν με μηδενική συμμετοχή σε όλους ή μόνο σε αυτούς που έχασαν το ΕΚΑΣ με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο.

Ο ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καλύψει την «τρύπα» στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, από τη μια για να καλύπτονται τα προστατευόμενα μέλη τα οποία δεν αναγνωρίζει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και από την άλλη για να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες επιπλέον επιβάρυνσης της φαρμακευτικής δαπάνης, απέστειλε διευκρινίσεις, την Τρίτη (27/12/2016).

«Σχετικά με την απαλλαγή, όσων απώλεσαν την παροχή ΕΚΑΣ, (των ίδιων και των προστατευόμενων μελών της οικογένειας τους), πλήρως από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, σας γνωρίζουμε ότι τα παραστατικά που απαιτούνται προκειμένου να βεβαιώνεται ότι κάποιος συνταξιούχος (ισχύς τους διάταξης από 1-8-2016 και μέχρι την τελική κατάργηση του ΕΚΑΣ, δηλαδή την 1-1-2020), είναι δικαιούχος ΕΚΑΣ (συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη 10%) ή είναι δικαιούχος μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακα λόγω απώλειας του ΕΚΑΣ, είναι τα παρακάτω όπως ορίστηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία που μας ενημέρωσαν σχετικά».

ekas

Με λίγα λόγια, ο ΕΟΠΥΥ μεταφέρει στους γιατρούς το καθήκον του ελέγχου, καθώς δεν προβλέφθηκαν όλες οι αναγκαίες παράμετροι στο σύστημα από την ΗΔΙΚΑ. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι γιατροί θα δεχτούν να κάνουν τους ελεγκτές. Ο ΙΣΑ τόνιζε χαρακτηριστικά τον Οκτώβριο: «(...) Να μην χρειαστεί οι γιατροί να μετατρέπονται σε λογιστές και να απολογούνται για ζητήματα που αφενός δεν ευθύνονται αλλά και δεν έχουν δυνατότητα να εξασφαλιστούν, ότι ο ασθενής είναι πλέον δικαιούχος του 0%, με αποτέλεσμα να μην έχουν από πλευράς τους τρόπο αποφυγής λάθους».

Ταλαιπωρία, τέλος, περιμένει και τους συνταξιούχους, οι οποίοι θα πρέπει να προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, κάθε φορά που θα επισκέπτονται τον γιατρό τους για συνταγογράφηση.

Σχετικές ειδήσεις