ΥΓΕΙΑ

Νέα καταγγελία για το «Μεταξά»: Εξιτήριο σε ασθενή χωρίς να γίνει προγραμματισμένο χειρουργείο

Νοσοκομείο Μεταξά
Είχε διαταχθεί ΕΔΕ για την αναβολή και άλλου προγραμματισμένου χειρουργείου
INTIME NEWS

Ο ασθενής επρόκειτο να χειρουργηθεί για καρκίνο του προστάτη όμως «το νοσοκομείο δεν είχε την δέουσα καρδιολογική υποστήριξη». 

Ένα νέο περιστατικό αναβολής προγραμματισμένου χειρουργείου στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά», καταγγέλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής. Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές ημέρες, είχε διαταχθεί ΕΔΕ για την αναβολή άλλου προγραμματισμένου χειρουργείου λόγω τεχνικού προβλήματος στον εξαερισμό της χειρουργικής αίθουσας.

Ο ασθενής Π.Ν. εισήχθη στις 20/09/2023 στο νοσοκομείο «Μεταξά» και συγκεκριμένα στην Ουρολογική Κλινική προκειμένου να πραγματοποιηθεί τακτικό χειρουργείο για καρκίνο του προστάτη στις 22/09/2023. Ενώ είχε ξεκινήσει ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος, έδωσαν εξιτήριο στον ασθενή την επόμενη μέρα, γιατί το νοσοκομείο «δεν είχε τη δέουσα καρδιολογική υποστήριξη, ούτε τη δυνατότητα να κάνει εξέταση που θεωρούσαν αναγκαία (μελέτη ύπνου)».

«Ούτε καν φρόντισαν να τον στείλουν την ίδια μέρα σε κάποιο νοσοκομείο που θα είχε τη δυνατότητα να κάνει την συγκεκριμένη εξέταση, ώστε να επιστρέψει για να προχωρήσουν στο προγραμματισμένο χειρουργείο. Και για να μην του πουν να μην ξαναγυρίσει…, τον έστειλαν χωρίς παραπεμπτικό να ψάξει να βρει μόνος του να κάνει εξέταση μελέτης ύπνου, χωρίς να τον στείλουν σε κάποιο συγκεκριμένο δημόσιο νοσοκομείο, ενώ όλοι ξέρουν πως τα ραντεβού στα νοσοκομεία είναι κλεισμένα για μεγάλο διάστημα και η εξέταση στις ιδιωτικές κλινικές είναι πανάκριβη» τονίζει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, μέλος του οποίου είναι ο ασθενής, και προσθέτει:

«Το τραγικό είναι ότι το περιστατικό είναι ένα από τα πολλά που συμβαίνουν, αλλά δεν βγαίνουν στην επιφάνεια (...) δείχνει για άλλη μια φορά τα τραγικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους τα δημόσια νοσοκομεία, που ταλαιπωρούν τους ασθενείς βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Καταλαβαίνουμε πώς σπρώχνονται χιλιάδες άνθρωποι στις ιδιωτικές κλινικές».

Την καταγγελία ο Σύλλογος κοινοποίησε στον υπουργό Υγείας, τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του νοσοκομείου, καθώς και στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

«Δεν χάνει τη σειρά του ο ασθενής»

Σε διευκρινίσεις για το περιστατικό προχώρησε η διοίκηση του νοσοκομείου «Μεταξά». Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή κ. Σαράντο Ευσταθόπουλο,ο ασθενής κρίθηκε ως υψηλού κινδύνου και για αυτό του δόθηκαν συστάσεις για διενέργεια εξειδικευμένης εξέτασης.

Συγκεκριμένα, «ο ασθενής για τον οποίο γίνεται λόγος, υποβλήθηκε σε πλήρη προεγχειρητικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένων καρδιολογικής και πνευμονολογικής εκτίμησης.

Δεδομένου ότι επρόκειτο για ρομποτική χειρουργική επέμβαση, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην πνευμονολογική εκτίμηση, λόγω της ιδιαίτερης στάσης του σώματος που λαμβάνουν οι ασθενείς κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Ο ασθενής κρίθηκε ως υψηλού κινδύνου από τους πνευμονολόγους του Νοσοκομείου Μεταξά (άπνοιες) και για αυτό του δόθηκαν συστάσεις για διενέργεια εξειδικευμένης εξέτασης (μελέτη ύπνου) η οποία διενεργείται σε συγκεκριμένα Νοσηλευτικά Ιδρύματα.

Παράλληλα, τονίστηκε στον ασθενή ότι δε θα χάσει τη σειρά του στη λίστα χειρουργείου του Νοσοκομείου Μεταξά και εφόσον μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης δοθεί το πράσινο φως, θα ενταχθεί κατά προτεραιότητα στο πρόγραμμα χειρουργείου.

Σημειώνεται ότι ο ασθενής είναι περιπατητικός σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και δεν προκύπτει ο παραμικρός κίνδυνος για την ασφάλειά του από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ούτε από την ολίγων ημερών αναβολή του χειρουργείου, που προέκυψε για ιατρικούς λόγους, με μοναδικό γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας του και της ομαλής αφύπνισης μετά τη χειρουργική επέμβαση».

Σχετικές ειδήσεις