ΕΔΩ ΜΟΣΧΑ

Αξιωματικοί της Υπηρεσίας Ασφαλείας στα χέρια των εξεγερμένων

Αξιωματικοί της Υπηρεσίας Ασφαλείας στα χέρια των εξεγερμένων

Ομολογούν ότι δεν είχαν ηθικό δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους

Τρεις αξιωματικοί της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας έχουν συλληφθεί από τη νύχτα από τους ενόπλους πολιτοφύλακες της λεγόμενης Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των εξεγερμένων κατά του Κιέβου Ίγκορ Στρελκόφ σκοπός τους ήταν να απαγάγουν κάποιον από τους ηγέτες της περιοχής, πιθανότατα τον Δήμαρχο Βιατσεσλάφ Πονομαριόφ και να πραγματοποιήσουν ενέργειες δολιοφθοράς.

Οι Ουκρανοί αξιωματικοί ομολόγησαν ότι ανήκουν στο επίλεκτο σώμα των ειδικών δυνάμεων «Άλφα» και ότι αναγκάστηκαν να δεχτούν να πραγματοποιήσουν την αποστολή, γιατί στο Κίεβο ζουν οι οικογένειές τους και φοβήθηκαν για την ασφάλειά τους και ενδεχόμενες συνέπειες αν αρνούνταν. Την ίδια στιγμή δήλωσαν ότι δεν χρησιμοποίησαν τα όπλα τους όχι φυσικά γιατί δεν γνώριζαν, αλλά «γιατί δεν είχαμε το ηθικό δικαίωμα υπό αυτές τις συνθήκες».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στην επιχείρηση συμμετείχαν άλλοι τέσσερις αξιωματικοί, οι οποίοι διέφυγαν, ενώ στις δηλώσεις τους προς ρωσικά ΜΜΕ οι συλληφθέντες δηλώνουν ότι στο Κίεβο δεν έχουν συναίσθηση του τί συμβαίνει στην Ανατολική Ουκρανία και «τίποτε καλό δεν θα προκύψει» από τη στιγμή που θα αποφασιστεί μια γενικευμένη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των εξεγερμένων πόλεων.

Κατά την ανακοίνωση των επικεφαλής του Σλαβιάνσκ, όπου οδηγήθηκαν μετά τη σύλληψή τους στην πόλη Γκαρλόφκα, οι Ουκρανοί αξιωματικοί θεωρούνται «αιχμάλωτοι πολέμου» και θα ανταλλαγούν με συλληφθέντες ακτιβιστές ηγέτες του κινήματός τους. Όπως είπαν κατά τη στιγμή της σύλληψή τους προέβαλαν αντίσταση, γιʼ αυτό και χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους βία.

Οι Ουκρανοί παρουσιάστηκαν ενώπιον των πολυάριθμων δημοσιογράφων με εξευτελιστικό τρόπο, εμφανώς ξυλοκοπημένοι και με δεμένα τα μάτια. Ήταν ξυπόλητοι και φορούσαν μόνο τα εσώρουχά τους από τη μέση και κάτω, καθώς είναι προφανές ότι οι εξεγερμένοι, που επιδεικνύουν όλο και καλύτερο συντονισμό και επαγγελματισμό, επιθυμούσαν να στείλουν ένα αποτρεπτικό μήνυμα σε όσους Ουκρανούς αξιωματικούς διατάζονται να επιχειρήσουν εναντίον των ανατολικών επαρχιών της.

Διαβάστε επίσης:

Ο ΟΑΣΕ στέλνει διαπραγματευτές για να σώσουν τους δήθεν παρατηρητές