ΕΔΩ ΜΟΣΧΑ

Ο ΟΑΣΕ στέλνει διαπραγματευτές για να σώσουν τους δήθεν παρατηρητές

Ο ΟΑΣΕ στέλνει διαπραγματευτές για να σώσουν τους δήθεν παρατηρητές

Οι εξεγερμένοι κατά του Κιέβου ζητούν ανταλλαγή με ακτιβιστές ηγέτες τους

Εν ενεργεία συνταγματάρχης του γερμανικού στρατού δήλωσε πριν από λίγο ο Άξελ Σνάιντερ, ένας από τους επτά στρατιωτικούς παρατηρητές, που συνελήφθησαν και κρατούνται στο Σλαβιάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας, επίκεντρο της εξέγερσης κατά της «χούντας του Κιέβου», όπως αποκαλείται εδώ η ομάδα, που κατέλαβε παράνομα την εξουσία στη χώρα.

Μιλώντας εκ μέρους όλων των στρατιωτικών παρατηρητών από Γερμανία, Τσεχία, Πολωνία, Δανία και του Βούλγαρου μεταφραστή του, ο κ. Σνάιντερ είπε ότι δεν αισθάνονται αιχμάλωτοι, αλλά ότι είναι «φιλοξενούμενοι του Δημάρχου Βιατσεσλάφ Πονομαριόφ, ο οποίος είναι έντιμος άνθρωπος» και τους έχει διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να πάθουν τίποτε όσο παραμένουν στο Σλαβιάνσκ. Ο Γερμανός αξιωματικός εξήγησε ότι φέρονται σε όλους καλά, τρέφονται και κοιμούνται κανονικά και τους έχει παραχωρηθεί ασφάλεια, ενώ για την τύχη τους γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ διπλωματών των χωρών τους.

Όπως αποκαλύφθηκε γκρεμίζοντας το σχετικό σκηνικό, που είχαν στήσει στο Κίεβο, αλλά και ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι αξιωματικοί δεν έχουν ακριβώς σχέση με τον ΟΑΣΕ, αλλά εκπροσωπούν τις χώρες και τους στρατούς, τους οποίους υπηρετούν και προσκλήθηκαν αποκλειστικά από την ουκρανική ηγεσία χωρίς άλλη συνεννόησης, βάσει της λεγόμενης «συμφωνίας της Βιέννης του 2011» για την προώθηση μέτρων εμπιστοσύνης στην Ευρώπη.

Με μεγάλη καθυστέρηση ο ΟΑΣΕ διαχώρισε χθες αργά τη θέση του, εξηγώντας ότι οι διπλωματικοί παρατηρητές του είναι όλοι καλά στην υγεία τους και δεν έχουν συλληφθεί, δίνοντας το δικαίωμα στους εξεγερμένους να υποστηρίξουν ότι έχουν συλλάβει πράκτορες οκτώ χωρών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι δρουν κατασκοπικά και συλλέγουν στοιχεία για τις δυνάμεις της αυτοάμυνας. Οι εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων των εξεγερμένων δήλωσαν ότι δεν αποκλείουν πως σκοπός των συλληφθέντων ήταν να παρακολουθήσουν και να καταγράψουν τυχόν κινήσεις του ρωσικού στρατού κοντά στα σύνορα.

Η τύχη των στρατιωτικών παρατηρητών συζητήθηκε μεταξύ των υπουργών Ρωσίας και Γερμανίας Λαβρόφ και Σταϊνμάγερ, με τη ρωσική πλευρά να υπόσχεται ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την ταχύτερη δυνατή απελευθέρωσή τους, υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή ότι την πλήρη ευθύνη για το περιστατικό έχει το Κίεβο, καθώς προχώρησε στην πραγματοποίηση της αποστολής αυτής χωρίς καμία συνεννόηση ούτε με τον ΟΑΣΕ, ούτε με τους εκπροσώπους της Ανατολικής Ουκρανίας και δεν παρείχε στα μέλη της αποστολής την δέουσα ασφάλεια.

Μαζί με τους ξένους αξιωματικούς έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται από την αυτοάμυνα της λεγόμενης Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ και πέντε Ουκρανοί στρατιωτικοί, που τους συνόδευαν και τώρα δίνουν καταθέσεις.

Ο τοπικός ηγέτης Β.Πονομαριόφ διέψευσε κατηγορηματικά ότι οι ξένοι στρατιωτικοί θα χρησιμοποιηθούν ως ένα είδος «ζωντανής ασπίδας», καθώς ο ίδιος έχει δώσει το λόγο του ότι είναι απολύτως ασφαλείς. Πάντως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τόσο οι ίδιοι, όσο και οι τρεις αξιωματικοί της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, που επίσης έχουν συλληφθεί και κρατούνται στο Σλαβιάνσκ θα επιχειρηθεί να ανταλλαγούν με ακτιβιστές ηγέτες της Ανατολικής Ουκρανίας, που έχουν συλληφθεί και κρατούνται στο Κίεβο.

Το αίτημα της απελευθέρωσης των ακτιβιστών από την Αν.Ουκρανία υποστηρίζει με θέρμη και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ζήτησε μάλιστα τη μεσολάβηση τόσο του ΟΑΣΕ, όσο και του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διαβάστε επίσης:

Σοϊγκού: Αν δεν τους σταματήσουμε τώρα, θα υπάρξει μεγάλη αιματοχυσία

Ουκρανία: Νέες στρατιωτικές ασκήσεις από τους Ρώσους στα σύνορα

Βίντεο: Πυροβολισμοί στο Σλαβιάνσκ - Ουκρανικά άρματα μάχης στην πόλη

Πούτιν: «Αν ο στρατός επιτέθηκε κατά του λαού θα υπάρξουν συνέπειες»