Ξαφνικός έρωτας

Newsbomb

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ένας μεγάλος έρωτας γεννήθηκε ξαφνικά μέσα στο καλοκαίρι.


Ο Μπαράκ Ομπάμα έστειλε τα πρώτα λουλούδια στην πολύφερνη νύφη, την Ελλαδίτσα μας, καλώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον για ένα ραντεβού μετά από 26 μέρες, στις 8 Αυγούστου δηλαδή, για συζήτηση αρκετών ωρών από ό,τι φαίνεται, που θα αναθερμάνει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Το ερώτημα είναι γιατί τώρα αυτή η ξαφνική αγάπη του Ομπάμα για την Ελλάδα δεδομένου ότι τρεις μήνες πριν είχε κλείσει τις πόρτες του Λευκού Οίκου στον Σαμαρά, που τότε ζητούσε να τον συναντήσει ενόψει των κρίσιμων συνεδριάσεων του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Από τότε μέχρι σήμερα όμως τα πράγματι έχουν αλλάξει δραματικά για την Ελλάδα και οι Αμερικανοί σπεύδουν τώρα να μας πάρουν και πάλι στην αγκαλιά τους. Το πρώτο και μέγιστο ζήτημα είναι η απόφαση του Αζερμπαϊτζάν να χρησιμοποιήσει τον ελληνικό δρόμο για να φτάσει το φυσικό του αέριο στην Ευρώπη. Οι Αμερικανοί στην προσπάθεια τους να σταματήσουν τη ρωσική επέλαση στην Ευρώπη με τον αγωγό South West και πρωταγωνιστή σε αυτή την ρωσική κυριαρχία στις ανάγκες για ενέργεια της Ευρώπης, την Gazprom, θέλουν να στηρίξουν με κάθε τρόπο αυτή την επιλογή του Αζερμπαϊτζάν για τον αγωγό TAP. Το δεύτερο θέμα είναι ότι κάθε μέρα που περνάει η Ελλάδα εμφανίζεται σαν μία χώρα με πλούσια ενεργειακά αποθέματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Και αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει άμεσα το αμερικανικό καρτέλ των πετρελαϊκών εταιρειών TEXACO, EXXON, CHEVRON κλπ. Και το τρίτο θέμα που προκαλεί αυτόν τον ξαφνικό αμερικανικό έρωτα είναι ο αναβρασμός που επικρατεί στις χώρες που βρίσκονται πολύ κοντά στην Ελλάδα (Τουρκία, Συρία, Αίγυπτος, Λιβύη) και η Αμερική αυτή τη στιγμή για τα γεωστρατηγικά της σχέδια στη Μεσόγειο, χρειάζεται άμεσα ένα σταθερό παράγοντα. Και αυτός είναι η Ελλάδα που αντιμετωπίζει μία μεγάλη οικονομική κρίση αλλά εμφανίζει τουλάχιστον προς το παρόν μία πολιτική σταθερότητα.

Γίναμε λοιπόν ξαφνικά μία πολύφερνη νύφη για την Αμερική. Μας θέλουν, αλλά για να τους δοθούμε πρέπει να υπάρχουν ανταλλάγματα. Ας το ξέρει αυτό ο ο Έλληνας πρωθυπουργός που θα πάει 8 Αυγούστου στο Λευκό Οίκο, για να μην γυρίσει με άδεια χέρια.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved