ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Κρύβουν φακέλους της διαφθοράς

Κρύβουν φακέλους της διαφθοράς

Για πρώτη φορά μία κυβέρνηση τολμάει και τα βάζει με τους «Έλληνες ολιγάρχες».

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

«Θα τους διαλύσουμε», λέει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.

«Μία δράκα κρατικοδίαιτων οικογενειών βρίσκεται πίσω από τη διαφθορά» λέει ο υπουργός για την αντιμετώπιση της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης.

«Μαζί σας, να σας βοηθήσω όσο μπορώ πριν φύγω» διαμηνύει στην κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργος Σούρλας, που φεύγει από τη θέση του με το βαθύ παράπονο ότι η κυβέρνηση του δικού του κόμματος (της ΝΔ) δεν έκανε τίποτα για τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα διαφθοράς και λαθρεμπορίου, για τα οποία έστελνε και ξαναέστελνε στοιχεία, αλλά πάντα οι υποθέσεις αυτές θάβονταν σε κάποιο υπουργικό συρτάρι. Γιατί η κυβέρνηση Σαμαμά-Βενιζέλου δεν ήθελε και δεν μπορούσε να τα βάλει με τους λεγόμενους «Έλληνες ολιγάρχες».

Η κυβέρνηση της Αριστεράς χωρίς αιχμαλωσίες, έξω από πολιτικοοικονομικές διαπλοκές, χωρίς «χρέη» από το παρελθόν, χωρίς υπόγεια αλισβερίσια με το λεγόμενο κεφάλαιο, μπορεί τώρα να κάνει την ανατροπή, τη ρήξη και την εκκαθάριση σε αυτό το σκοτεινό για δεκαετίες θέμα: Ποιοι λίγοι στην Ελλάδα είχαν υπονομεύσει το κράτος, είχαν δημιουργήσει ένα διεφθαρμένο καθεστώς με σημαδεμένους διαγωνισμούς για μεγάλα έργα, παράνομες χρηματοδοτήσεις, θαλασσοδάνεια από τράπεζες και πολλές τέτοιες παρανομίες που μοναδικό σκοπό είχαν το προσωπικό όφελος και το θησαυρισμό των λίγων.

Όμως για να προχωρήσει αυτή η υπεύθυνη έρευνα για τη δραστηριότητα των όποιων ολιγαρχών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και να ανοίξει ο δρόμος για τη νέμεσή τους, πρέπει να φθάσουν στα χέρια του κ. Νικολούδη, οι απόρρητοι φάκελοι που έχουν τα στοιχεία της διαφθοράς. Και περιέργως αυτοί οι φάκελοι για την ώρα είναι άφαντοι.

«Δεν παρέλαβα ακόμα κανένα φάκελο» λέει ο κ. Νικολούδης και το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr αποκαλύπτει σήμερα ότι τουλάχιστον 120 φάκελοι με στοιχεία-σοκ για τη διαφθορά στην Ελλάδα έχουν εξαφανιστεί από τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες.

Κάποιοι προσπαθούν να προστατεύσουν τους παράνομους που θησαύρισαν σε βάρος όλων μας τα τελευταία χρόνια. Όμως η έρευνα θα γίνει, όπως μας διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, όσα εμπόδια και αν ορθώνουν οι κρατικοί προστάτες των παρανόμων.

Η εποχή της σαπίλας και της υπόγειας συνεργασίας κράτους - ολιγαρχών τελείωσε.

Είναι και αυτό μία από τις μεγάλες υποσχέσεις της κυβέρνησης και μία από τις μεγάλες ελπίδες του ελληνικού λαού.

Σχετικές ειδήσεις