Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Τέλος στην προστασία των συμφερόντων της ολιγαρχίας (video)

Newsbomb

«Η συνταγή της λιτότητας αντί να αντιμετωπίσει την κρίση, την βάθυνε ακόμη περισσότερο. Μεταρρυθμίσεις δεν υπήρξαν. Υπήρξε η προστασία των συμφερόντων μιας διαπλεκόμενης ολιγαρχίας στην Ελλάδα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,σε κοινές δηλώσεις του με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία.

Και πρόσθεσε: «Εμείς όμως δεν έχουμε εξαρτήσεις με το παρελθόν και την ολιγαρχία και για το λόγο αυτό μπορούμε να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται».

«Η Ευρώπη αντί να επιλύσει την κρίση, τη βάθυνε ακόμη περισσότερο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «βολοδέρνει ανάμεσα στη Σκύλλα της στασιμότητας και τη Χάρυβδη του αποπληθωρισμού».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση και με μεγαλύτερο χρέος από ότι πριν από την κρίση».

«Οι υπερασπιστές της λιτότητας προσπαθούν να αποδώσουν την αποτυχία του Μνημονίου στην απουσία μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεις όμως δεν υπήρξαν. Υπήρξαν απορρυθμίσεις. Υπήρξε προστασία των συμφερόντων της ολιγαρχίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα πρέπει να τολμήσει τις μεταρρυθμίσεις που δεν τόλμησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τον ΟΟΣΑ, ώστε να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσωπο. Οι μεταρρυθμίσεις που θέλουμε δεν θα γίνουν με βάση την προηγούμενη εργαλειοθήκη. Αλλά με βάση την εντολής του ελληνικού λαού», ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας.

«Η σημερινή συνάντηση με τον κ. Γκουρία είναι η απαρχή μιας νέας σχέσης με τον ΟΟΣΑ. Θα συστήσουμε μόνιμη επιτροπή συνεργασίας. Αποφασίσαμε με τον κ. Γκουρία την εκπόνηση και την εφαρμογή ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Για το λόγο αυτό ευχαριστώ τον κ. Γκουρία και τους συνεργάτες του για τη βοήθεια που δίνουν στον ελληνικό λαό», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Βούληση μας είναι οι σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και στόχος μας να αντιστρέψουμε τους εξαιρετικά αρνητικούς δείκτες», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Γκουρία: Δεν ήρθαμε εδώ για να σας υποδείξουμε τι θα κάνετε

Από την πλευρά του, ο κ. Γκουρία, αφού συνεχάρη τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνησή του, δήλωσε πως ο ΟΟΣΑ θα προσφέρει τη «μέγιστη υποστήριξη» στην Ελλάδα.

«Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με την Ελλάδα, για την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η ανάπτυξη είναι για εμάς εντολή. Έχουμε αναλάβει να εξασφαλίσουμε μεταξύ άλλων τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή».

«Δεν ήρθαμε εδώ για να υποδείξουμε στην Ελλάδα και στους Έλληνες τι να κάνουν με την Ελλάδα. Εσείς έχετε λάβει αυτήν την εντολή και εσείς είστε υπεύθυνοι για τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Εμείς θα σας ενημερώσουμε για το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες», τόνισε ο κ. Γκουρία.

«Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που αντιμετωπίζει αυτού του είδους τα προβλήματα (είσπραξη φόρων, ολιγοπώλια, ισχυρά λόμπι επιχειρηματιών που αντιτίθενται κλπ). Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε να ωφεληθεί όλη η Ελλάδα. Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για αυτά τα ζητήματα που απασχολούν πολλές χώρες, αλλά επαναλαμβάνω δεν είμαστε εδώ για να σας πούμε τι να κάνετε», ξεκαθάρισε.

«Η εμπιστοσύνη», είπε, «είναι η μεγάλη απώλεια, συνέπεια της κρίσης. Για αυτό θέλουμε να συνεργαστούμε για να υπάρξει ανάπτυξη. Μπορείτε να βασίζεστε στον ΟΟΣΑ για τις διαρθρωτικές αλλαγές που θέλετε να κάνετε. Κάποιες από αυτές θα πάρουν χρόνο και τα αποτελέσματα δε θα γίνουν πραγματικότητα εν μια νυκτί. Αλλά πέραν των οικονομικών πιέσεων που ασκούνται υπάρχει το αύριο. Για αυτό το αύριο θα συνεργαστούμε», κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ.