ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Swiss Leaks: Έσβησαν 86 ονόματα από τη λίστα Λαγκάρντ

Swiss Leaks: Έσβησαν 86 ονόματα από τη λίστα Λαγκάρντ

Ένα ακόμη όργιο φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής έρχεται στο προσκήνιο, μέσα από τη διαρροή στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, απόρρητων στοιχείων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς 100.000 και πλέον πελατών της HSBC στη Ελβετία.

Ήδη, σε όλο τον πλανήτη έχει προκληθεί σάλος και το θέμα απασχολεί ήδη την ελληνική κυβέρνηση, καθώς στα Swiss Leaks η Ελλάδα κατέχει περίοπτη θέση και στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται 86 εγγραφές πελατών της HSBC που σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει η γαλλική εφημερίδα, την περίοδο 2005-2007 δέχονταν… βοήθεια για να αποφεύγουν την καταβολή φόρων και να αποκρύπτουν εκατομμύρια δολάρια μέσω… παράκαμψης των φορολογικών αρχών της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιπλέον 86 εγγραφές δεν περιέχονταν στη λίστα Λαγκάρντ και προήλθαν από τον έλεγχο των απόρρητων στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας στο πλαίσιο του SwissLeaks.

Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 140 δημοσιογράφοι από 45 διαφορετικές χώρες και τουλάχιστον 90 Μέσα ενημέρωσης.

Το κεντρικό πρόσωπο που από τη χώρα μας «φιγουράρει» σε αυτό το νέο «σκάνδαλο» φοροδιαφυγής, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, είναι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Οι 86 εγγραφές προσώπων με ελληνικό ενδιαφέρον αφορούν κυρίως σε πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή έχουν ελληνική εθνικότητα, αλλά οι διευθύνσεις έδρας που έχουν δηλώσει στην HSBC είναι εκτός της χώρας.

Ειδικότερα, ανάμεσα στα «νέα» πρόσωπα εμφανίζονται 41 που συνδέονται με καταθέσεις άνω του 1 εκατ. δολαρίων. Από την επεξεργασία των δεδομένων εντοπίστηκαν επιπλέον 949 συνδεόμενα πρόσωπα με τους λογαριασμούς ελληνικού ενδιαφέροντος.

Κάποιες από αυτές τις διευθύνσεις αλληλεπικαλύπτονται καθώς οι διαφορές μεταξύ τους είναι ελάχιστες, φτάνοντας στο σημείο να αλλάζουν μία λέξη ή ακόμα και μερικά γράμματα.

Υπενθυμίζεται ότι η μορφή των στοιχείων όπως τα απέσπασε ο Φαλσιανί, από τους υπολογιστές της HSBC δεν έχουν καμία σχέση με τη μορφή που είχαν όταν έφτασαν τελικά από τις γαλλικές στις ελληνικές αρχές.

Όπως, άλλωστε, αποκάλυψε το Newsbomb.gr το Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη ενημερωθεί αναλυτικά για τα παραποιημένα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ που έχουν σήμερα στην κατοχή τους οι ελληνικές αρχές και αναμένει να πάρει στα χέρια του την αυθεντική, αφού η απόφαση της νέας κυβέρνησης δεν αφήνει κανένα περιθώριο σε όσους μέχρι πρόσφατα είχαν επιλέξει το δρόμο του… θαψίματος της υπόθεσης.

Οι Γάλλοι ειδικοί αρχικά είχαν δημιουργήσει με τα δεδομένα που αφορούσαν τη χώρα τους μία λίστα που περιελάμβανε 4.800 εγγραφές και συνολικό ύψος καταθέσεων περί τα 4,7 δισ. δολάρια.

Σε δεύτερο στάδιο η λίστα μίκρυνε και έφτασε τις 2.540 εγγραφές με καταθέσεις 3,5 δισ. δολαρίων. Η δεύτερη λίστα με τις λιγότερες εγγραφές επιλέχθηκε για λεπτομερή ανάλυση και έρευνα από τις Αρχές.

Στο υπόμνημά τους οι Γάλλοι ειδικοί επισήμαιναν: «Η διαφορά μεταξύ των δύο λιστών (σ.σ. 2.260 εγγραφές) θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω μελέτης για τον προσδιορισμό, για κάθε περίπτωση χωριστά, σχετικά με το αν οι επιπλέον καταθέτες που περιλαμβάνονται στο (μεγάλο) κατάλογο είναι κάτοικοι Γαλλίας για φορολογικούς σκοπούς».

Σχετικές ειδήσεις