ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ποιοι και γιατί «ξεπλένουν» τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Ποιοι και γιατί «ξεπλένουν» τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Όλη η αφρόκρεμα των μνημονιακών χαρτογιακάδων στην παρουσίαση του βιβλίου του στον απόηχο των σεναρίων περί δημιουργίας οικουμενικής κυβέρνησης.

Σε σύναξη συστημικών πολιτικών εξελίχθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Game Over» του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου το βράδυ της Πέμπτης (26/05/2016) στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, στην οδό Πειραιώς.

Τη στιγμή που η πολιτική ατζέντα αναλώνεται στις συνεντεύξεις Τύπου του Τσακαλώτου για τη δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση και στα κροκοδείλια δάκρυα του Καμμένου και των υπολοίπων κυβερνητικών στελεχών για τα απεχθή φορολογικά μέτρα που επιβάλλονται στον ελληνικό λαό, στο παρασκήνιο λαμβάνουν χώρα - εν κρυπτώ - δεκάδες ζυμώσεις οικονομικοπολιτικών παραγόντων από το πρόσφατο παρελθόν.

Όλα γίνονται προσεκτικά και «χειρουργικά».

Για παράδειγμα, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια να αποσείσει από πάνω του, αλλά και από τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου το στίγμα της πτώχευσης αλλά και της παράδοσης της Ελλάδας στους δανειστές και το ΔΝΤ, παρουσιάζει - έχοντας πολλούς πρόθυμους ακροατές - τη δική του αλήθεια για το χρονικό διάστημα που είχε την ευθύνη της Οικονομίας.

Μόνο τυχαία δεν ήταν η σύνθεση του ακροατηρίου, αλλά και το πάνελ των ομιλητών κατά την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου.

Μια άκρως συστημική σύνθεση που έχει σφραγίσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια και ειδικότερα στα πρώτα κρίσιμα χρόνια που η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο.

Όλοι οι παράγοντες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνέβαλαν στο να δεθεί η χώρα μας χειροπόδαρα στα χρέη και στα δεσμά του ΔΝΤ και των δανειστών, έσπευσαν να υποστηρίξουν τη συγγραφική δεινότητα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και να τον «ξεπλύνουν» πολιτικά, δίνοντας του άφεση αμαρτιών για τα εθνικά εγκλήματα τα οποία υπέγραψε με τον φίλο του Γιώργο Παπανδρέου.

Το timing της σύναξης των φιλομνημονιακών παραγόντων μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού γίνεται σε μια περίοδο που βοά ο τόπος για τη δημιουργία μιας νέας οικουμενικής κυβέρνησης που θα εφαρμόσει τα επαχθή μέτρα που τώρα ψηφίζει η δήθεν αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Με παρόντες τους πρώην πρωθυπουργούς, Γιώργο Παπανδρέου και Παναγιώτη Πικραμένο, καθώς και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, που έχει διατελέσει και υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι έγραψε το βιβλίο δίνοντας τη δική του άποψη για τα γεγονότα που δεν αμφισβητούνται.

«Θέλω το βιβλίο να διαβαστεί απ’ όσους διαφωνούν αλλά θέλουν να ακούσουν και την άλλη άποψη», πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Θα πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις για να μπορέσουμε να βρούμε την εθνική μας αυτογνωσία και να μην κυριαρχεί ο λαϊκισμός».

Τυχαίο επίσης δεν είναι το γεγονός ότι ένας από τους ομιλητές ήταν και ο διευθυντής σύνταξης των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, που χαρακτήρισε ως σημαντικό το βιβλίο του πρώην υπουργού.

«Αδικούνται. Η πολιτική ακεραιότητα του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου είναι αδιαμφισβήτητη και γρήγορα διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, από την εφαρμογή ενός Μνημονίου. Το ίδιο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που ανέλαβε από το καλοκαίρι του 2011 την διαπραγμάτευση».

Ο κ. Σπίγκελ ανέφερε ότι «ο Αντώνης Σαμαράς εισήγαγε τη διετία 2010-2012 το μύθο της “άλλης πολιτικής” αλλά μέσα σε δύο εβδομάδες άλλαξε κι αγκάλιασε το μνημόνιο (...) Το ίδιο και ο κ. Τσίπρας. Του πήρε βέβαια 6 μήνες να καταλάβει και τελικά υπέγραψε το ίδιο μνημόνιο», τόνισε ο γνωστός δημοσιογράφος, ενώ σχολιάζοντας την τελευταία απόφαση του Εurogroup, είπε ότι τελικά πέρασε και πάλι η θέση της Γερμανίας για τη διευθέτηση του χρέους:

«Επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία, όπως το 2010 και το 2012», πρόσθεσε κι απέδωσε σαφείς ευθύνες στο Βερολίνο για τους χειρισμούς της ελληνικής κρίσης από το 2010. Ως καθοριστικό παράγοντα στην επιδείνωση του ελληνικού προβλήματος, υπέδειξε την κοινή απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί στη Ντοβίλ, όπου νοιάστηκαν, όπως είπε, για τη προστασία των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Γιώργος Παγουλάτος, ανέφερε πως το βιβλίο αποτελεί τηn πληρέστερη μέχρι τώρα μαρτυρία για το πως προέκυψαν τα μνημόνια. «Δεν είναι αντικειμενική προφανώς, αλλά έχει στέρεα επιχειρήματα», σημείωσε.

Ο κ. Παγουλάτος άσκησε κριτική στη ΝΔ, λέγοντας μάλιστα ότι τη διετία 2010-2012 συμπεριφέρθηκε όπως αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο έστρεψε στη συνέχεια τα πυρά του τονίζοντας: «Το 2015 προχώρησε σε μια ανερμάτιστη διακυβέρνηση και η χώρα βίωσε όσα προσπάθησαν να αποφύγουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις: κλείσιμο τραπεζών, capital controls, νέοι φόροι....».

Στην παρουσίαση του βιβλίου, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος, Παύλος Τσίμας, παρενέβη ο συγγραφέας, Χρήστος Χωμενίδης, θέτοντας ευθεία ερωτήματα στον κ. Παπακωνσταντίνου για τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου για το πρώτο μνημόνιο, όπως γιατί δεν εγκρίθηκε με 180 ψήφους από την τότε Βουλή ή γιατί δεν έγιναν εκλογές μαζί με τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2010.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι η ΝΔ τότε είχε πει ότι δεν θα ψήφιζε, ενώ συμφώνησε ότι ήταν λάθος η μη προσφυγή στις κάλπες.

Στο ακροατήριο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Γκίκας Χαρδούβελης, Φίλιππος Σαχινίδης, Αντρίκος Παπανδρέου, Φίλιππος Πετσάλνικος, Δημήτρης Ρέππας, Πάρις Κουκουλόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Τάσος Γιαννίτσης, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Πεταλωτής, Γιώργος Ζαννιάς, στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ, φίλοι και συνεργάτες του συγγραφέα.

Καθένας, πλέον, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του και για το timing της σύναξης και για τους στόχους όλων αυτών των συστημικών χαρτογιακάδων που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Μέσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα που τεχνηέντως δημιουργείται για την ανάγκη σύστασης μιας νέας τεχνοκρατικής κυβέρνησης τύπου «Παπαδήμου», οι βασικοί παίκτες της νομενκλατούρας των Βρυξελλών ενώνουν πάλι τις δυνάμεις τους και έρχονται ξανά στο προσκήνιο.

Είναι βέβαια ξεκάθαρο πώς κανείς από αυτούς δεν λειτουργεί αυτονόμως. Προφανώς τα γνωστά - άγνωστα συμφέροντα που αγκάλιασαν την παράδοση της χώρας στους δανειστές, βρίσκονται πίσω από τις κουρτίνες και αυτού του εγχειρήματος που πολύ σύντομα θα αποκαλυφθεί.

Σχετικές ειδήσεις