ΑΠΟΨΕΙΣ

Να μην καταντήσει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη κενό γράμμα

Να μην καταντήσει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη κενό γράμμα
Ο Νίκος Δένδιας με τον Ισπανό ομόλογό του
INTIME

Νίκος Δένδιας«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ, ο ένας πρέπει να είναι δίπλα στον άλλο». Αυτή η φράση ανήκει στον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια προς τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, ο οποίος επισκέφθηκε στις 13/12 την Αθήνα.

Πέρα από το γεγονός ότι η Αθήνα – επιτέλους – δεν αγνοεί ούτε ξεχνά τη στάση που κράτησαν και κρατούν ορισμένοι «εταίροι» μας στην Ε.Ε. αναφορικά με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, η αιχμηρή απάντηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επιβεβαιώνει και τη βούληση να μην μένουν πλέον αυτές οι ενέργειες αναπάντητες… και μάλιστα on camera.

Είναι αλήθεια πως τόσο κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, όσο και κατά τη διάρκεια της κρίσης με την Τουρκία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέδειξαν μηδενική αλληλεγγύη απέναντι στη χώρα μας. Είτε μας κουνούσαν το δάχτυλο και μας αποκαλούσαν τεμπέληδες ζητώντας την έξοδό μας από την ευρωζώνη, είτε σφύριζαν αδιάφορα όταν ο Ερντογάν έστελνε στην Ανατολική Μεσόγειο το ORUC REIS συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία απειλώντας με εμπόλεμη σύρραξη Ελλάδα και Κύπρο.

Δεν θα πούμε εμείς αν η Ένωση τελικά έχει επιτύχει τα όσα οραματίζονταν οι πρωτεργάτες της. Μία Ένωση δηλαδή που θα διέπεται από τις αρχές δικαίου και της ισότητας, που θα αποτελεί υπόδειγμα αλληλεγγύης και ισότιμης συμπεριφοράς προς όλα τα κράτη-μέλη, ανεξαρτήτως της γεωγραφικής θέσης τους, πληθυσμού, ή συνεισφοράς τους στον ευρωπαϊκό κορβανά. Η οικονομική κρίση ωστόσο και η κρίση μεταξύ της Χώρας μας και της Κύπρου με την Τουρκία ανέδειξε τις μεγάλες, σοβαρές, ακόμα και επικίνδυνες αρρυθμίες που παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μία από αυτές τις αρρυθμίες αποτελεί και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας η οποία από το 1993, όταν και εγκαινιάστηκε ως όρος, έως και σήμερα πασχίζει να αποκτήσει νόημα. Μα, με την τουρκική προκλητικότητα έναντι δύο χωρών-μελών της να βρίσκεται στο απόγειο, υπάρχει άραγε πιο ξεκάθαρο πεδίο εφαρμογής της;

Τα οικονομικά συμφέροντα ασφαλώς και παίζουν σημαντικό ρόλο ειδικά σε διμερές επίπεδο και είναι γνωστό τοις πάσι ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες διατηρούν άριστες διμερείς σχέσεις με την Τουρκία ιδίως στον τομέα του εμπορίου. Άλλο όμως τα συμφέροντα κι άλλο η ευρωπαϊκή ασφάλεια. Καλές οι business του Ισπανού πρωθυπουργού με τον Ερντογάν και οι συμφωνίες για πώληση αεροπλανοφόρων, φρεγατών και άλλων οπλικών συστημάτων, όμως θα πρέπει να αντιληφθεί ο Ίβηρας πρωθυπουργός πως τα όσα πουλάει στον Ερντογάν θα στραφούν εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, κατά δύο χωρών – μελών της Ε.Ε.

Διότι όταν η Τουρκία μέσω του Προέδρου Ερντογάν απειλεί με κατάληψη ελληνικά νησιά, παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και εκτελεί ανενόχλητη γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, πόσο πιο ξεκάθαρες να κάνει τις προθέσεις της;

Και μπορεί για κάποιους Ευρωπαίους αξιωματούχους να μη σημαίνουν και πολλά όλα αυτά ή η Ελλάδα να πέφτει… μακριά, όμως οι πολιτικές τους πλήττουν σοβαρότατα το κύρος της Ένωσης και την ενότητά της. Γι’ αυτό και ο Νίκος Δένδιας φρόντισε να «σφάξει με το γάντι» τον Ισπανό ομόλογό του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση ΚΑΠΑ Research: Ανατροπή – Μπαίνει σφήνα ο Ανδρουλάκης σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Κορονοϊός: Ανησυχία για Χριστούγεννα και Όμικρον – Τι εξετάζεται αν επιδεινωθεί η κατάσταση

Πώς κόλλησε κορονοϊό ο Γιώργος Τράγκας; Όλη η αλήθεια