ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση ΚΑΠΑ Research: Ανατροπή – Μπαίνει σφήνα ο Ανδρουλάκης σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Ανδρουλάκης
Να σπάσει το «δίπολο» Μητσοτάκη - Τσίπρα θέλει ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μεγάλες ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό αναδεικνύει η νέα δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research που έρχεται λίγες ημέρες μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης μπαίνει δυναμικά στην κούρσα ενόψει των επόμενων εκλογών και στο πρώτο του… ζύγι ως αρχηγός κόμματος παρουσιάζει αξιοσημείωτη δυναμική και σε ορισμένες περιπτώσεις παίρνει «κεφάλι» έναντι του Αλέξη Τσίπρα

Αν και όπως λέμε οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν πάντα ένα συγκεκριμένο στιγμιότυπο σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, τα συμπεράσματα για τις πρώτες μετρήσεις που αφορούν τον κ. Ανδρουλάκη είναι εξόχως ενδιαφέροντα ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι όλα οφείλονται στον αρχικό ενθουσιασμό της εκλογικής βάσης.

Η μάχη του λεγόμενου κέντρου μετά και τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, στο ερώτημα της ΚΑΠΑ: «Εσείς ποιον από τους παρακάτω θεωρείτε καλύτερο εκφραστή του κεντρώου χώρου σήμερα;», το 33% απαντά τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, το 28% τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη και το 20% τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Βλέπουμε λοιπόν ότι ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίζει μια μεγάλη δυναμική και παίρνει κεφάλι – προς το παρόν – έναντι του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 68% της δεξαμενής της ΝΔ απαντά ως προς τον «καλύτερο εκφραστή του κεντρώου χώρου σήμερα» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ο Αλέξης Τσίπρα υποχωρεί στο 3% και ο Νίκος Ανδρουλάκης στο 17%. Από την δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ως καταλληλότερος συγκεντρώνει 50%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 9% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 23%. Από το ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει ποσοστό 73%, ο Αλέξης Τσίπρας 6% και ο Κυριάκος Μητσοτάκης 9%. Και οι τρεις δηλαδή στα κομματικά τους κοινά είναι αρκετά ισχυροί και έχουν δυνατή συσπείρωση.

Στο ερώτημα «ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ποιον θεωρείτε καλύτερο εκφραστή του χώρου της Κεντροαριστεράς σήμερα;» το 51% απαντά τον Νίκο Ανδρουλάκη και το 35% τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό το εύρημα είναι ιδιαιτέρως ανατρεπτικό αν και απέχουμε αρκετά από μια εκλογική διαδικασία. Δείχνει ωστόσο ότι το Κίνημα Αλλαγής κερδίζει έδαφος τουλάχιστον προς ώρας λόγω και των εσωκομματικών εκλογών.

Βεβαίως πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει μετρηθεί ακόμα με βάση την αντιπολιτευτική του τακτική. Όταν γίνει αυτό θα μπορέσουν να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα…

Σχετικά με τις προτιμήσεις ανά κόμμα, στο ερώτημα της ΚΑΠΑ Research «ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ποιον θεωρείτε καλύτερο εκφραστή του χώρου της Κεντροαριστεράς σήμερα;» το 79% από τη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ απαντά τον Αλεξη Τσίπρα, 15% συγκεντρώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης,. Από τη δεξαμενή της ΝΔ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 76% και ο Αλέξης Τσίπρας 8%. Από τη δεξαμενή του ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 88% και ο Αλέξης Τσίπρας 11%. Από το ΚΚΕ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 40% και 35% ο Νίκος Ανδρουλάκης. Είναι προφανές ότι το κοινό της Νέας Δημοκρατίας βλέπει με καλό μάτι την είσοδο του Ανδρουλάκη στην κεντρική πολιτική σκηνή και θα τον προτιμούσε για αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ να ενισχυθεί σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν οι πολίτες

Αυτό ακριβώς το συμπέρασμα εξάγεται και από το επόμενο ερώτημα για τις αλλαγές που τυχόν να φέρει στο πολιτικό σκηνικό το ΚΙΝΑΛ. Στο ερώτημα «εσείς θέλετε να ενισχυθεί εκλογικά το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ; Εάν ναι, εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ;» το 40% απαντά «Πρέπει να ενισχυθεί εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ», το 22% «Πρέπει να ενισχυθεί εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας», το 17% «Πρέπει να ενισχυθεί εις βάρος και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων” και το 17% «Όχι, δεν πιστεύω ότι πρέπει να ενισχυθεί το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ».

Είναι ενδεικτικό ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που αγγίζει το 43% βλέπουν με καλό μάτι την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Σχετικά με την άποψη του δείγματος για την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, το 26% απαντά «θετικά», το 35% «μάλλον θετικά», το 14% «μάλλον αρνητικά», το 11% «αρνητικά». Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 75% από τη ΝΔ απαντά πως κρίνει θετική ή μάλλον θετική την εκλογή, από το ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό αυτό είναι στο 43% , στο ΚΙΝΑΛ 77%, στο ΚΚΕ 53%, στη Ελληνική Λύση 67% και 53% στο Μερα25.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ανησυχία για Χριστούγεννα και Όμικρον – Τι εξετάζεται αν επιδεινωθεί η κατάσταση

Πώς κόλλησε κορονοϊό ο Γιώργος Τράγκας; Όλη η αλήθεια

Ράδιο Αρβύλα: Αυτή είναι η απόφαση του ANT1 για το μέλλον της εκπομπής