ΑΠΟΨΕΙΣ

Έχει σημασία τι ώρα είναι;

Έχει σημασία τι ώρα είναι;

Σε μια μαύρη σακούλα. Σε μια σακούλα σκουπιδιών. Μια χούφτα στάχτες

Ένα δωμάτιο αδειανό. Το σπίτι βουβό. Χάπια στο κομοδίνο. Ανημποριά το σώμα κυριεύει, όπως χύνεται στο κρεβάτι.

Πως να περάσει αυτή η νύχτα; Τι μέρα, τι νύχτα, όλα ίδια φαίνονται. Απλά ο χρόνος τρέχει νοερά σε ένα δρόμο μακρινό. Αφού το τέλος ήταν κοντινό και άρπαξε τους δείχτες. Εκεί στις ράγες σταμάτησαν όλα για 58 οικογένειες. Ναι 58. Και όχι μόνο.

Ακόμη, ένα χρόνο μετά, επιζώντες μυρίζουν καπνό, και η μνήμη τους σκουντουφλάει ξανά στα Τέμπη. Σαν σύρμα αγκαθωτό μοιάζει το τιμόνι του αυτοκινήτου για εκείνους. Φοβούνται. Θυμούνται. Και εξαιτίας των συγγενών των θυμάτων, θυμόμαστε και εμείς. Η κ. Αδειλίνη, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, διέψευσε στους Δελφούς, τις κατηγορίες της κ. Καρυστιανού.

Η κ. Καρυστιανού απάντησε, λέγοντας πως διαψεύδει κάτι που ειπώθηκε μπροστά σε πλήθος συγγενών. Ο κ. Πλακιάς στην συνέχεια, παρέθεσε φράση από την ομιλία της εισαγγελέας, «ας είναι όλο αυτό που έγινε για ένα καλύτερο αύριο στην χώρα μας». Τι διαβάζουμε; Ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχασε τις κόρες του και την ανιψιά του. «Τι λες κυρά μου»! Έτσι θα απαντούσα εγώ. Μου πήραν την ζωή, και θα με νοιάζει το μέλλον της χώρας.

Ξέρετε τι είναι να χάνεις το παιδί σου; Ούτε εγώ ξέρω. Μα το ζω πολύ κοντά μου. Βλέπω μια μάνα από τον καναπέ στο κρεβάτι και πάλι πίσω. Έναν πατέρα αφημένο στο χρόνο, αναζητώντας στον πάτο του κρασιού την ιατρεία. Είναι δυνατόν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, να ανοίγει δημόσιο διάλογο με γονείς, που κάποιοι εξ’αυτών δεν πήραν τίποτα από τα παιδιά τους.

Ψάχνουν το βίντεο από τις κάμερες, αλλά χάθηκε. Έγραψαν πάνω στην κασέτα, λένε, άλλη κασέτα. Αναρωτιούνται τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Πώς προήλθε το μανιτάρι που βλέπουμε στα βίντεο; Γιατί ο χώρος δεν φυλασσόταν από την πρώτη στιγμή εφόσον υπήρχαν αξιοποιήσιμα στοιχεία; Για όλα αυτά, τους χαρακτηρίζουν ψεκασμένους. Διαβάζουμε σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων για μονταζ που έγινε σε συνομιλίες. Μπαζώθηκε εν τέλη παρανόμως ή νομίμως το σημείο της τραγωδίας;

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, το 60% των Ελλήνων πλέον, δεν έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Την ίδια ώρα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που πρεσβεύει την δικαιοσύνη, εμφανίζεται σε οικονομικό Φόρουμ και απευθύνεται σε χαροκαμένους γονείς, αμφισβητώντας τους δημόσια; Που ένα χρόνο μετά ψάχνουν την αλήθεια; Που χωρίς εκείνους η υπόθεση θα είχε κλείσει από τον πρώτο μήνα;