ΑΠΟΨΕΙΣ

Τολμήσαμε να οραματιστούμε το μέλλον του Ερυθρού Σταυρού χωρίς τους «μόνιμους ιδιοκτήτες»

Τολμήσαμε να οραματιστούμε το μέλλον του Ερυθρού Σταυρού χωρίς τους «μόνιμους ιδιοκτήτες»

Αγαπητές Ερυθροσταυρίτισσες και αγαπητοί Ερυθροσταυρίτες,

Είναι γνωστό σε όλους, ότι κατά την θητεία μου ως Πρόεδρος στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό λειτούργησα κι εργάστηκα με όραμα, θάρρος και ηθικότητα. Με την Διοίκησή μου είχαμε μια σαφή και ακριβή αντίληψη των δυσμενών καταστάσεων που επικρατούσαν στον Οργανισμό, όμως με παρρησία λόγων κι έργων, με σύνεση, με πνευματική ετοιμότητα και δημιουργική σκέψη, αμβλύναμε τις δυσκολίες και συντελέσαμε στην ανάταση και πρόοδο του Ε.Ε.Σ.

Καταφέραμε την οικονομική αναστήλωση ενός οργανισμού που βρισκόταν σε οικονομική καταστροφή. Με τις ενέργειές μας καταβάλλαμε την μισθοδοσία, των επί πολλών μηνών απλήρωτων εργαζόμενων, ώστε να επιστρέψουν στις εργασίες τους από το καθεστώς της επίσχεσης εργασίας και βεβαίως ανατρέψαμε μαζί με τη διοίκησή μου την εκρηκτική κατάσταση στον Οργανισμό.

Παραθέτοντας μία «δεξαμενή» δεδομένων από μεγάλες δράσεις, που υλοποιήθηκαν με την συνδρομή των υπαλλήλων και των εθελοντών, που αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο στην ανάπτυξη του Ερυθρού Σταυρού και που αποτελούν το εχέγγυο ότι θα πετύχουμε ξανά τους στόχους μας, σας καλούμε να στηρίξετε για άλλη μια φορά το μεγαλόπνοο όραμά μας.

Κατά τα τρία έτη της Προεδρίας μου:

• Συνεργασθήκαμε με το Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό, για τη διεξαγωγή σειράς πανελληνίων εκπαιδεύσεων στελεχών διοίκησης και επιχειρησιακών ομάδων του Τομέα Σαμαρειτών.

• Οργανώσαμε Εκπαιδεύσεις Εκπαιδευτών, με σωστές και διαφανείς διαδικασίες, προκειμένου να υπάρξει ένα αξιόπιστο και εξειδικευμένο δυναμικό ισχυρής ετοιμότητας.

• Θεσμοθετήσαμε και υλοποιήσαμε Εκπαιδεύσεις νέων ειδικοτήτων, όπως διασωστών μοτοσικλετιστών και διασωστών ποδηλατών, που αποτέλεσε μια ευέλικτη και δυναμική οργανωτική δομή, λειτουργώντας υποστηρικτικά για το μέλλον.

• Υπογράψαμε στρατηγικές συνεργασίες με σημαντικούς φορείς όπως η ΕΛΑΣ, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, για την εκπαίδευση των στελεχών τους στις Πρώτες Βοήθειες, αναδεικνύοντας την αξιοπιστία και την αυθεντία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στον Τομέα αυτό και επανατοποθετώντας τον στην ηγετική θέση που του αναλογεί.

• Θεμελιώσαμε την αντιμετώπιση καταστροφών και εκσυγχρονίσαμε την αντίστοιχη δομή, σε πλήρη συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία, δημιουργώντας ένα πλαίσιο κοινωνικής ευθύνης, με στόχο την λειτουργία ενός συστήματος δράσης που αποσκοπούσε στην καινοτομία και διασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

• Δημιουργήσαμε ηλεκτρονική πλατφόρμα εκπαίδευσης και πιστοποίησης των Πρώτων Βοηθειών με e-learning.

Συμμετείχαμε σε κάθε φυσική καταστροφή, που συνέβη σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, συμβάλλοντας τόσο στην προστασία της ανθρώπινης ζωής όσο και του φυσικού περιβάλλοντος. Επιγραμματικά αναφέρονται οι φωτιές σε Κάλαμο, Ζάκυνθο, οι πλημμύρες στη Μάνδρα, ο σεισμός στην Κω, στη Βρίσα της Μυτιλήνης κ.α.

• Βοηθήσαμε και υπήρξαν δεκάδες χιλιάδες ώρες προσφοράς και ανθρωπιστικής βοήθειας, από το μόνιμο προσωπικό και τους εθελοντές στην προσφυγική κρίση. Αρωγός και συνοδοιπόρος στην ελληνική πολιτεία από την Ειδομένη μέχρι τα νησιά του Νοτιανατολικού Αιγαίου, σε συνεργασία και συντονισμό πάλι με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, ο Ε.Ε.Σ κατόρθωσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής οδύνης, αποσπώντας πλήθος συγχαρητηρίων και θαυμασμού από όλη την Διεθνή Κοινότητα και όχι μόνο.

• Υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Όραμα Ελπίδας. Ανοίγοντας το πλαίσιο δράσης και τις συνεργασίες με άλλους φορείς και δομές, επιτύχαμε την ανάπτυξη στρατηγικών επιλογών με στόχο την ανάπτυξη έργων και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση της ευπάθειας και του ανθρώπινου πόνου.

• Συνεργασθήκαμε με τον ΟΠΑΠ, όπου υπήρξε σύγκλιση και επιθυμία να γίνει ο ΟΠΑΠ χορηγός στον Ε.Ε.Σ, καθώς παρείχαμε υγειονομική κάλυψη σε αγώνες, τον τελικό κυπέλου ποδοσφαίρου, καθώς και σε παιδικές ακαδημίες του ΟΠΑΠ σε όλη την Ελλάδα.

• Συνεργασθήκαμε με το ΣΕΓΑΣ, όπου καλύφθηκε με 42 υγειονομικούς σταθμούς πρώτων βοηθειών, η διαδρομή του 35ουΑυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών, με παρόντες 150 εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από όλη την Ελλάδα. Παράλληλα η συνεργασία με το ΣΕΓΑΣ συνεχίστηκε σε όλη την Επικράτεια καθώς τα Περιφερειακά τμήματα κάλυπταν υγειονομικά τους αγώνες που γίνονταν στις περιφέρειές τους.

Λειτουργώντας πάντοτε ως αρωγοί στο ελληνικό κράτος αποδείξαμε τις ικανότητές μας, κατά την τριετή θητεία μας στην Διοίκηση του Ε.Ε.Σ και πρόθεσή μας είναι να βρεθούμε ξανά πρωτοπόροι στις μεγάλες κοινωνικές ανάγκες.

Θεσμοθετήσαμε έναν κώδικα αξιών που αποτέλεσε προϋπόθεση και λειτούργησε ως παράγοντας εξέλιξης, μέχρι το σημείο που παρενέβη η νυν διοίκηση, η οποία κρίνεται πλέον ανάξια να συνεχίσει το μεγαλόπνοο αυτό έργο.

Μια διοίκηση, σήμερα, στην οποία κυριαρχούν επιθυμίες εξουσιομανίας, εξαναγκάζοντάς την να επινοήσει και να αναπτύξει, εντέχνως, τακτικές που εξυπηρετούν όχι τα Ερυθροσταυρικά ιδεώδη αλλά τα προσωπικά συμφέροντα της φεουδαρχικής νοοτροπίας της.

Τρανό παράδειγμα η αναστάτωση που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα από τις παράλογα επινοημένες απαιτήσεις του νυν προέδρου. Τελούνται διαδικασίες που δείχνουν έντονα παρασκηνιακές σκοπιμότητες, καθώς σύμφωνα με πλήθος καταγγελιών δεν υπάρχει ίση μεταχείριση προς όλους.

Δυσνόητες και παραπλανητικές Εγκύκλιοι αποστέλλονται από την Κεντρική Διοίκηση στα Περιφερειακά Τμήματα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι να τις κατανοήσουν αφού δεν ενημερώνονται εάν πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση υποψηφιότητας, αλλά και άλλες πολλές δυσνόητες οδηγίες, που λίγες μέρες προ των εκλογών δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Αγκυρωμένοι στην διοίκηση αποδεικνύουν πως επιθυμούν να εκδικηθούν ολόκληρο τον Ερυθροσταυρικό κόσμο, για την επιλογή που έκανε να στηρίξει τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού και τόλμησε να οραματιστεί το μέλλον του Ε.Ε.Σ χωρίς τους μόνιμους ιδιοκτήτες της διοίκησης των τελευταίων είκοσι και πλέον ετών.

Όραμά μας είναι ο Ε.Ε.Σ να εμπνεύσει, να ενθαρρύνει, να διευκολύνει και να προωθήσει το ανθρωπιστικό ιδεώδες, με σκοπό την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.

Αγαπητές ερυθροσταυρίτισσες και αγαπητοί ερυθροσταυρίτες,

Ελάτε μαζί μας να κάνουμε το όραμα πραγματικότητα.

Με ερυθροσταυρικούς χαιρετισμούς,

Αντώνιος Αυγερινός,
π. Πρόεδρος Ε.Ε.Σ, Υποστράτηγος ε.α, Φαρμακοποιός

Σχετικές ειδήσεις