Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Με την λίστα του Χριστοφοράκου στο χέρι, παίρνει και την υγεία

Με την λίστα του Χριστοφοράκου στο χέρι, παίρνει και την υγεία

Ούτε μια λέξη για τις θυσίες

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Γιατί ήρθε η κυρία Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα; Για ποιον λόγο έγινε η πρωτεύουσα για έξι ώρες έρημη πόλη; Αυτό το ερώτημα θέτουν ψύχραιμοι παρατηρητές.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επί της ουσίας ήλθε, είδε και απήλθε χωρίς να δεσμευτεί για τίποτε. Χωρίς καν να επαναλάβει κάποιες από τις δακρύβρεχτες δηλώσεις που έκανε τον τελευταίο καιρό ότι... ματώνει η καρδιά της για όσα περνούν οι Έλληνες συνταξιούχοι και άνεργοι.

Ούτε καν δήλωση-δέσμευση ότι η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης δεν έκανε η κυρία Μέρκελ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και κυβερνητικοί παράγοντες, που δεν ήταν αιθεροβάμονες ή δεν τροφοδοτούσαν τα «παπαγαλάκια» τόσο του Βερολίνου όσο και των Αθηνών, έμειναν έκπληκτοι από τη συμπεριφορά της Γερμανίδας καγκελαρίου, που το μόνο που έδωσε ήταν η... μερικών ωρών γενναιόδωρη παρουσία της. Σαν να μας έλεγε ότι και... χάρη μας έκανε!

Και αυτό γιατί όλα τα θέματα που η ελληνική κυβέρνηση είχε αξιολογήσει ως μείζονα δεν βρήκαν ανταπόκριση.

1. Για το θέμα της δόσης: Η κυρία Μέρκελ δεν άναψε πράσινο φως για τα 31,5 δισ. Εκείνο που έγινε ήταν να ξεκαθαριστεί ότι η χώρα μας δεν θα τη λάβει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Το αντίθετο. Φαίνεται ότι η ημερομηνία εκταμίευσης της δόσης πήγε ακόμη πιο πίσω. Άρχισαν να μιλούν τώρα για αρχές Δεκεμβρίου, την ώρα μάλιστα που ο κ. Σαμαράς έχει εκπέμψει SOS ότι τα ταμειακά αποθέματα της χώρας επαρκούν έως τον Νοέμβριο.

2. Δεν ξεκαθαρίστηκε καν αν θα δοθεί σε μία δόση ή τμηματικά, κάτι που θα επιτείνει την αγωνία της Ελλάδας.

3. Όλα δείχνουν ότι η χώρα θα περιμένει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και των συνθηκών που θα διαμορφωθούν έπειτα από αυτό. Το μαρτύριο της σταγόνας θα συνεχιστεί, χωρίς μάλιστα να θεωρείται δεδομένο ότι θα παραμείνουμε στο ευρώ, όπως είμαστε σήμερα. Εξ ου και οι ευχές για παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και όχι η δέσμευσή της.

4. Η τελική απόφαση θα ληφθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής και αφού η χώρα μας έχει πάρει όλα εκείνα που της έχουν ζητηθεί, με αποκορύφωμα τις... αβγατισμένες υποχρεώσεις μας, που έφτασαν αισίως τις 89!

5. Η επιμήκυνση κοντεύει να γίνει δώρο... άδωρο, μια και, αν τα μέτρα ληφθούν το 2013, τότε δεν θα υπάρχει κανένα όφελος για τη χώρα μας.

6. Αυξήθηκαν οι πιέσεις να ψηφιστούν τα μέτρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, κάτι που θα δοκιμάσει τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες.

7. Το μόνο που ενδιέφερε την κυρία Μέρκελ και έγινε σαφές είναι οι «μπίζνες» που σχεδιάζει η Γερμανία επί ελληνικού εδάφους, με άξονα τον κ. Φούχτελ που έχει «χρεωθεί» τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.