Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Απίστευτο! Αρκτικές φώκιες-κομάντος!

Απίστευτο! Αρκτικές φώκιες-κομάντος!

Στη ρωσική Αρκτική – στο κόλπο Κόλσκι, πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις της ομάδας θαλάσσιων καταδρομέων. Οι στρατιωτικοί εξέταζαν ασυνήθιστους δόκιμους – τις αρκτικές φώκιες. Εκεί που οι δυνατότητες του ανθρώπου και του στρατιωτικού εξοπλισμού είναι περιορισμένες, έρχονται να βοηθήσουν τους ανθρώπους οι ειδικά εκπαιδευμένες φώκιες.

Δύσκολο να φανταστεί κανείς πως αυτά τα χαριτωμένα πλάσματα είναι σε δύναμη να φυλάνε στρατηγικές εγκαταστάσεις, ενώ σε περίπτωση ανάγκης μπορούν άνετα να εξουδετερώσουν τον εισβολέα. Είναι σε ικανότητα όχι μόνο να βρουν κάποιον υποβρύχιο στόχο, αλλά και να καθορίσουν τι είδους αντικείμενο είναι. Τα πτερυγιόποδα κομάντος μπορούν επίσης να ανεβάζουν βυθισμένα αντικείμενα από μεγάλα βάθη, να εντοπίζουν διαρροές αγωγών φυσικού αερίου και να σώζουν ναυτικούς που κινδυνεύουν.

Όλα αυτά και πολλά άλλα οι επιστήμονες τα διδάσκουν στις γροιλανδικές και γκρίζες φώκιες, λέει ο Γκενάντι Ματίσοφ, διευθυντής του Θαλάσσιου Ινστιτούτου Βιολογίας στη πόλη Μούρμανσκ, ακαδημαϊκός της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών