Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Τελετή αποκαθήλωσης στην Σμύρνη μετά από 93 χρόνια

Τελετή αποκαθήλωσης στην Σμύρνη μετά από 93 χρόνια

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ιδιαίτερη για την Ελληνική, αλλά και γενικότερα για την Ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης , αφού από χθες, Μεγάλη Πέμπτη βράδυ και μέχρι την Κυριακή του Πάσχα το πρωί (Εσπερινός Αγάπης) όλες οι ιερές ακολουθίες τελούνται για πρώτη φορά , μετά από 93 χρόνια στον ναό του Αγίου Βουκόλου, ο οποίος διασώθηκε κατά την Μικρασιατική καταστροφή , συντηρήθηκε πριν περίπου τέσσερα χρόνια και στις 15 Αυγούστου 2014, παραχωρήθηκε για Λειτουργία από τον Μητροπολιτικό Δήμο Σμύρνης.

Ο Δήμος , ο οποίος έκανε την συντήρηση, παραχώρησε για δεύτερη φορά τον ναό στις 6 Φεβρουαρίου, όπου ανήμερα της μνήμης του Αγίου Βουκόλου, λειτούργησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος.

Η Μεγάλη Παρασκευή συμπίπτει φέτος με την μνήμη του Αγίου Δήμου, ο οποίος μαρτύρησε στην Σμύρνη , και του Γρηγορίου του Ε΄, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως , ο οποίος είχε διατελέσει Μητροπολίτης της πρωτεύουσας της Ιωνίας.

Σήμερα το πρωί τελέστηκαν από τον ιερατικώς προϊστάμενο Σμύρνης , αρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκή οι Μεγάλες Ώρες και ο Εσπερινός , στην διάρκεια του οποίου έγινε η Αποκαθήλωση του Σώματος του Χριστού από τον Σταυρό.

Φιλακόλουθος και άριστος γνώστης της βυζαντινής μουσικής ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος συνέβαλε να δημιουργηθεί κατανυκτική ατμόσφαιρα στις ακολουθίες, ιδιαίτερα χθες βράδυ, όταν έψαλε το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου...» και έκανε την περιφορά εντός του ναού του Σταυρού με το Σώμα του Χριστού. Μετά ο Σταυρός τοποθετήθηκε στο κέντρο και συνεχίστηκε η ακολουθία με την ανάγνωση των Δώδεκα Ευαγγελίων του Όρθρου της Μεγάλης Παρασκευής και τους εξαίρετους θεολογικούς ύμνους .

Ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στο νόημα του Σταυρού του Χριστού στην εποχή μας και τόνισε ότι «ο Χριστός σταυρώνεται για τον κάθε άνθρωπο , γιατί θέλει να μας δείξει ότι το μόνο πράγμα που έχει νόημα είναι η σταυρική θυσιαστική αγάπη». Στον ναό αυτό θυμόμαστε σήμερα , επεσήμανε, και τα πάθη του Γένους μας.

Από τους 16 ναούς , που είχε η πόλη της Σμύρνης, σήμερα υπάρχουν σε ερειπιώδη κατάσταση ακόμη δύο , ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, του οποίου το ξυλόγλυπτο τέμπλο βρίσκεται στην Αγία Φωτεινή Νέας Σμύρνης, και ο μοναστηριακός ναός – η Μονή δεν σώζεται- του Προφήτη Ηλία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ρoή Ειδήσεων