Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Hurriyet: «Παιχνίδι» στα χέρια των πολιτικών η Αγία Σοφία;

Hurriyet: «Παιχνίδι» στα χέρια των πολιτικών η Αγία Σοφία;

«Ας αφήσουμε την ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό μακριά από συμφέροντα», υποστηρίζει σε άρθρο της η εφημερίδαHurriyet, με τίτλο«Hagia Sophia: An election campaign ploy again?».

«Η Τουρκία οδεύει προς τις εκλογές, και πάλι. Πέρυσι έγιναν οι προεδρικές εκλογές - που οδήγησαν τον τότε Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στη θέση του προέδρου. Φέτος, μερικές εβδομάδες πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες αποτελούν μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση -που θα καθορίσει με ποιο τρόπο η Τουρκική Δημοκρατία θα ηγηθεί ένα προεδρικό σύστημα- έρχεται και πάλι το θέμα της Αγίας Σοφίας στο προσκήνιο» αναφέρει το άρθρο, επισημαίνοντας πως η διαφορά με πέρυσι, είναι ότι η οικονομία που καταρρέει είναι το κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα των πολιτικών κομμάτων.

Το φετινό Ορθόδοξο Πάσχα εορτάστηκε την Κυριακή 12 Απριλίου. Ολες οι Ορθόδοξες εκκλησίες , μεταξύ των οποίων και η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη πλημμύρισαν από κόσμο» γράφει ο συντάκτης.

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα κάνουν και πάλι λόγο, για λειτουργία της Ορθόδοξης εκκλησίας, ως τζαμί.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο νοιώθω (αυτό το έργο ) το έχω ξαναδεί….» σχολιάζει χαρακτηριστικά.

(ΥΓ. Υπενθυμίζεται πως έναν χρόνο πριν, οι πολιτικοί έλεγαν πως στις «29 Μαίου, (ημέρα που έπεσε η Πόλη και πέρασε στα χέρια των Οθωμανών το 1453), θα άνοιγε τις πύλες της η Αγία Σοφία ως τζαμί. Κάτι που δεν έγινε.)

Ο αρθρογράφος, υποστηρίζει πως πρόκειται για ένα άσχημο προεκλογικό παιχνίδι.

"Λίγες ημέρες πριν, έγινε «σάλος» στα ΜΜΕ, με την ανάγνωση του κορανιού μέσα στην Αγία Σοφία, μετά από 85 χρόνια, στα πλαίσια μίας έκθεσης που έγινε στα πλαίσια της Γέννησης του Προφήτη.

ag

Στην εκδήλωση παρέστη ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Μεχμέτ Görmez, η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Αχμέτ Haluk, και άλλοι αξιωματούχοι δήλωσε ο χαρισματικός Μ. Görmez" τονίζει η εφημερίδα, σημειώνοντας "πως αυτός (o Görmez) ήταν επικεφαλής 3 χρόνια πριν, των πολιτικών εκείνων που επισκέφτηκαν το Πατριαρχείο στο Φανάρι. "Σήμερα, ο Görmez κατά την διάρκεια της φετινής έκθεσης, ήταν πάλι εκείνος, που κάλεσε τον Ιμάμη της ‘Αγκυρας να διαβάσει αποσπάσματα από το Κοράνι» σχολιάζει καυστικά ο συντάκτης.

«Η φήμη ότι η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί και το απόγευμα ως μουσείο, διαδίδεται και πάλι, λόγω προεκλογικής του εκστρατείας. Αισθάνομαι ότι το ίδιο πολιτικό παιχνίδι παίζουν και πάλι οι πολιτικοί. Ένα παιχνίδι που δεν αφορά ούτε τους Χριστιανούς ούτε τους μουσουλμάνους».

Ο συντάκτης υποστηρίζει πως η Αγία Σοφία, είναι ένα πολιτιστικό μνημείο και πρέπει να προστατευτεί, όπως κάνουν όλες οι χώρες με τα μνημεία τους.

Να, λοιπόν που υπάρχουν Τούρκοι δημοσιογράφοι, που μπορούν να γράφουν τα πράγματα με το όνομά τους...Βέβαια, το άρθρο είναι ανυπόγραφο. Σημειώνεται, ότι θα γίνουν βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο στη Τουρκία και σε αυτές αναφέρεται ο συντάκης.

Σχετικές ειδήσεις