Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

H Ελλάδα ανάμεσα στα θέματα της φετινής συνάντησης της Βilderberg

H Ελλάδα ανάμεσα στα θέματα της φετινής συνάντησης της Βilderberg

Περίπου 140 πολιτικοί ηγέτες, πρόεδροι μεγάλων εταιριών και πρόσωπα που ασκούν επιρροή στους τομείς τους, αναμένονται σε απομονωμένο πολυτελές ξενοδοχείο ορεινής περιοχής κοντά στην περιοχή Τελφς, στο Τιρόλο της δυτικής Αυστρίας, για την προστασία των οποίων έχουν ληφθεί αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας.

Τουλάχιστον 2.100 αυστριακοί αστυνομικοί και 300 γερμανοί συνάδελφοί τους έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά της περιοχής γύρω από το ξενοδοχείο. Η Αυστρία έχει αποκλείσει μέχρι την Κυριακή την εθνική οδό μήκους 25 χλμ. που οδηγεί στο ξενοδοχείο και απαγορεύει οποιαδήποτε πτήση σε ακτίνα 50 χλμ.

Η Ελλάδα, η Ρωσία και το Ιράν κυρίως περιλαμβάνονται στα θέματα που θα συζητήσει από σήμερα έως την Κυριακή η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ.

Επίσης θέματα που αφορούν την ασφάλεια, την τρομοκρατία, τις τεχνολογίες της πληροφόρησης και τα μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα που είναι σε εξέλιξη. 'Αλλα θέματα της συνεδρίασης είναι η Μέση Ανατολή, το ΝΑΤΟ, η «ευρωπαϊκή στρατηγική», οι ΗΠΑ, η Βρετανία, αναφέρει η ιστοσελίδα bilderbergmeetings.org, η μοναδική επίσημη πηγή μέσω της οποίας επικοινωνεί η Λέσχη.

Το κλίμα, ένα από τα βασικότερα θέματα της συνόδου κορυφής της Ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G7) που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα στη γειτονική Βαυαρία, δεν θα περιλαμβάνεται στις συνομιλίες.

Η Λέσχη συνεδριάζει κάθε χρόνο με άκρα μυστικότητα. Στις κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες δεν τηρούνται πρακτικά, κάτι που τροφοδοτεί εδώ και καιρό τις θεωρίες συνωμοσίας.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ και ο ολλανδός ομόλογός του Μαρκ Ρούτε, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, θα συνομιλήσουν με τους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους Ερικ Σμιτ (Google), Τόμας Εντερς (Airbus), Τζον Ελκαν (Fiat Chrysler) και Μάικ Ο' Λίρι (Ryanair).

Η λίστα των συμμετεχόντων περιλαμβάνει και τρεις Έλληνες, τους Δημήτρη Παπαλεξόπουλο (διευθύνων σύμβουλος της Titan και στέλεχος του ΣΕΒ, του ΙΟΒΕ, του ΕΛΙΑΜΕΠ και της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας Βιομηχάνων), Παναγιώτη Πικραμένο (πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας) και Λουκά Τσούκαλη (καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής- ΕΛΙΑΜΕΠ).

Αρκετοί πρώην αξιωματούχοι θα βρίσκονται επίσης στο τραπέζι των συνομιλιών, όπως ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο βετεράνος της αμερικανικής διπλωματίας Χένρι Κίσινγκερ ο πρώην επικεφαλής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους, ο πρώην διοικητής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.

Όσον αφορά τους πολέμιους της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, υπόσχονται ότι θα συγκεντρώσουν 2.000 με 3.000 διαδηλωτές το Σάββατο στο Τιρόλο.

Σχετικές ειδήσεις