Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ο Δήμος Σκοπίων αποφασίζει για μνημείο προσφύγων από την Ελλάδα

Ο Δήμος Σκοπίων αποφασίζει για μνημείο προσφύγων από την Ελλάδα

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης των Σκοπίων θα αποφασίσει για το τελικό σχέδιο που θα προταθεί για μνημείο των Σλάβων προσφύγων από την Μακεδονία κατά τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα το 1948.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν η απόφαση εγκριθεί το μνημείο θα τοποθετηθεί στην αποβάθρα 13 Νοέμβρη, δίπλα στο ξενοδοχείο «Holiday Inn» και του εμπορικού κέντρου των Σκοπίων.

Το νέο μνημείο είναι μια γλυπτική σύνθεση από μπρούντζο και θα τοποθετηθεί σε βάθρο. Το μνημείο θα έχει διαστάσεις 3 έως 7 μέτρα μήκος και ύψος 1,5 μέτρο.

Τα κονδύλια για την κατασκευή του μνημείου, όπως γράφει το δημοσίευμα, είναι από το Σύλλογο προσφύγων από την περιοχή της Φλώρινας.

«Οι "Μακεδόνες" πρόσφυγες υπήρξαν τα θύματα του παλατιού, της φασιστικής εξουσίας που ανέλαβε μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο στην Ελλάδα. Οι μοναρχοφασιστικές ελληνικές αρχές, άρχισαν μαζικές απελάσεις των ‘Μακεδόνων’ από τη Μακεδονία του Αιγαίου, σε όσους συμμετείχαν η υποβοηθούσαν τον ΝΟΦ,( σημ. НОФ -Народно Ослободителен Фронт- Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο των Σλάβων) και το κομμουνιστικό κόμμα. Απελάθηκαν από τα σπίτια τους. Είναι μια σημαντική περίοδος της σλαβικής προσφυγιάς που έγινε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι αυτό το τραγικό συμβάν θα πρέπει να είναι ένα μάθημα για τις μελλοντικές γενιές και ποτέ να μην επαναληφθεί», αυτή είναι η πρόταση για την ανέγερση του μνημείου που υπογράφεται από το δήμαρχο της Πόλης των Σκοπίων, Κότζε Τραϊνόφσκι.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Προηγουμένως ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και συντονιστής της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, Ντάμιαν Μαντσέφσκι, αντέδρασε δηλώνοντας ότι κάτι υποκρύπτεται «αφού είναι, ήδη, το έκτο μνημείο που δωρίζεται από έναν ανώνυμο σύλλογο που δεν ξέρουμε αν υπάρχει, και αυτός πάλι καλύπτει το οικονομικό κόστος ενός ακόμη μνημείου».

Ο ίδιος είπε ότι οι αποκαλύψεις των τηλεφωνικών υποκλοπών τις οποίες έκανε ο πρόεδρος του SDSM, Ζόραν Ζάεφ, επιβεβαίωσαν ότι πίσω από τον ανύπαρκτο αυτόν σύλλογο κρύβεται ο πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι.

ΠΗΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Σχετικές ειδήσεις