Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Η Σερβία προμηθεύτηκε δύο νέα ρωσικά ελικόπτερα Mi-17V-5

Η Σερβία προμηθεύτηκε δύο νέα ρωσικά ελικόπτερα Mi-17V-5

Το υπουργείο της Σερβίας Άμυνας ανήρτησε στην σελίδα του στο facebook φωτογραφίες δύο ελικοπτέρων Mi-17V-5, με σκοπό να γνωστοποιήσει την προμήθεια τους από τις σερβική αεροπορία , ενώ σχεδιάζει την μεταφορά τεχνογνωσίας στο εγγύς μέλλον.

Τα ελικόπτερα είναι εφοδιασμένα με κινητήρες VK-2500. Αναμένεται ότι το 2016 θα υπογραφεί και ένα νέο συμβόλαιο για ένα επιπλέον ζευγάρι νέων μεταφορικών ελικοπτέρων Mi-17V-5 για την σερβική Πολεμική Αεροπορία και την δύναμη αεράμυνας .

Το Mi-17-Β5 είναι μια τροποποιημένη έκδοση του ελικοπτέρου Mi-8. Διαθέτει μέγιστο βάρος απογείωσης 13 τόνων . Το ελικόπτερο είναι ικανό να μεταφέρει 36 στρατιώτες ή 4 τόνους φορτίου διαθέτοντας καμπίνα 23 κυβικών μέτρων. Διαθέτει επίσης αυτονομία 750 km με ταχύτητα 230 km / h.

Τα MI-17V5 είναι από μεγαλύτερα ελικόπτερα του κόσμου και έχει δοκιμασθεί στις πιο ακραίες συνθήκες. Σήμερα, τα ελικόπτερα Mi-8/17 πετούν στις ένοπλες δυνάμεις περίπου 80 χωρών.

Σε παλαιότερο άρθρο στο pentapostagma.gr με τίτλο (Τι επίκειται; Η Σερβία προμηθεύεται ρωσικά όπλα αξίας 5 δις ευρώ!!), αναφέρθηκε ότι πριν τέσσερις μήνες μετέβη στην Ρωσία ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Κύριος σκοπός της επίσκεψης του ήταν η υπογραφή μιας μεγάλης αμυντικής συμφωνίας για μια άνευ προηγουμένου ποσότητα οπλικών συστημάτων, αξίας 5 δις ευρώ .

Μεταξύ όλων των άλλων στην συμφωνία αυτή, η Σερβία θα λάμβανε δώδεκα μεταφορικά ελικόπτερα, δύο εκ των οποίων έχουν ήδη παραδοθεί , και ένα από αυτά θα παραδοθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Είναι πιθανό ο συνολικός αριθμός του στόλου των ελικοπτέρων να υπερβεί τελικά τις 16 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι το σερβικό Υπουργείο Άμυνας υπέγραψε σύμβαση με την ρωσική εταιρεία JSC «Rosoboronexport» για την προμήθεια δύο ελικοπτέρων Mi-17V-5 τον Αύγουστο του 2015.

Το κόστος του κάθε ελικοπτέρου (μαζί με ένα πακέτο του επιπλέον εξοπλισμού και της εκπαίδευσης του προσωπικού) ανέρχετο σε 12.650.000 $.

Σχετικές ειδήσεις