Ελληνικό χρέος και Πρόεδρος των ΗΠΑ δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα

Newsbomb

Η επίσκεψη του απερχόμενουΠροέδρου των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμαστην χώρα μας δημιούργησε προσδοκίες, αλλά και έστειλε μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες.

Του Κωνσταντίνου Σ. Μαργαρίτη

Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει καλύτερες προϋποθέσεις αντιμετώπισης του χρέους αρκεί, να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων και αύξησης των εσόδων της.

Οι δυνατότητες υπάρχουν απομένει να γίνουν πράξεις όσα έχουν συμφωνηθεί, με παράλληλη προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

Δανειστές και υπουργοί της κυβέρνησης θα έχουν συνεχείς συσκέψεις και έντονες διαπραγματεύσεις στην Αθήνα. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο. Το χρονοδιάγραμμα είναι δεδομένο. Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, θα επιδιωχθεί τουλάχιστον συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ώστε στο Euro Working Group της 28ης Νοεμβρίου να υποβληθεί η έκθεση προόδου αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ευρωπαίοι παρατηρητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο καθυστερήσεων, οι οποίοι θα απαιτήσουν επάνοδο των επικεφαλής των θεσμών μέσα στο Δεκέμβριο ώστε να κλείσει η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση πριν το τέλος του έτους.

Ερωτηματικό παραμένει η στάση η οποία θα τηρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ιδίως τούτη τη χρονική περίοδο που έχει αρχίσει να φαίνεται σχεδόν βέβαιη η συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα. Αν για οποιονδήποτε λόγο, το ΔΝΤ πιέσει για πρόσθετα μέτρα σε αφορολόγητο και ασφαλιστικό, καθίσταται αβέβαιη η επίτευξη της νέας συμφωνίας.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι σε Ευρώπη και Αμερική απαιτούν την ολοκλήρωση της συμφωνίας το ταχύτερο δυνατόν. Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία το 2017 δεν θέλουν να υπάρχει εκκρεμότητα με την Ελλάδα, καθώς έχουν μπροστά τους εκλογικές αναμετρήσεις. Το ιδανικό για όλες τις πλευρές θα ήταν το ελληνικό θέμα να κλείσει εντός του έτους σε όλες του τις διαστάσεις. Αξιολόγηση, δρομολόγηση των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος, σκιαγράφηση των μεσομακροπρόθεσμων μέτρων από το Eurogroup, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να γίνουν οι αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Η ανάλυση βιωσιμότητας της ΕΚΤ, εφόσον είναι θετική, δρομολογεί τις απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η δεύτερη ανάλυση, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συναρτάται με την προσάρτηση του ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης, για την οποία προϋπόθεση είναι η καθιέρωση του πλαισίου διευθέτησης του χρέους τα επόμενα χρόνια.

Υπάρχουν μπροστά μας πολλές δυνατότητες να απεμπλακούμε οριστικά από μνημόνια και νέα μέτρα. Τα κόμματα οφείλουν να συνεργαστούν στενά και να προετοιμάσουν το ελληνικό πρόγραμμα εξόδου της πατρίδας μας από τους δανειστές.

Ο ελληνικός λαός έχει δώσει μεγάλη πίστωση χρόνου και οι αντοχές του έχουν εξαντληθεί. Απαιτεί ποιότητα ζωής και σεβασμό της προσωπικότητάς του. Να μη πάνε οι θυσίες του χαμένες.

Η Ελλάδα μπορεί να δει το μέλλον της με αισιοδοξία και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάπτυξής της.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved