Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Εκλογές 2019: Γιατί ο Τσίπρας θα ποντάρει στο μπάχαλο των τριπλών εκλογών;

Εκλογές 2019: Γιατί ο Τσίπρας θα ποντάρει στο μπάχαλο των τριπλών εκλογών;
Φτυστός ο... Μάο
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Εκλογές 2019: Εκλογές θα γίνουν τον Μάιο όλες μαζί - Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση - Ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί κατα γράμμα τη λογική του Μάο Τσε Τουνγκ

Παρά το γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να λένε για εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019, είναι πιθανότερο οι εκλογές να γίνουν όλες μαζί τον Μάιο του 2019.

Τα επιχειρήματα αυτού του σεναρίου έχουν λογική βάση.

Και εξηγούμαι:


Αν κάνει εκλογές νωρίτερα (π.χ. Μάρτιο) θα συντριβεί λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.


Οι τριπλές εκλογές τον Μάιο θα δημιουργήσουν σύγχυση στους υποψηφίους οι οποίοι θα ενδιαφέρονται μόνο για την προσωπική τους επανεκλογή και όχι για το κόμμα…

Σημαντικό ρόλο στη διασπορά των ψήφων θα παίξουν οι πολλοί αντάρτες της ΝΔ που θα προκύψουν στις αυτοδιοικητικές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή «επενδύει» στο ότι ο καθένας θα δουλεύει για την πάρτι του. Ποντάρει βεβαίως και στην αποχή που θα προκύψει από τους Δήμους που θα «καθαρίσουν» από την πρώτη Κυριακή.


Η μεγάλη… ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποχή που θα προκύψει από τον κόσμο που θα βαρεθεί να περιμένει με τις ώρες στα εκλογικά κέντρα. Όσοι λιγότεροι απογοητευμένοι πάνε στην κάλπη τόσο καλύτερα για τον Τσίπρα.

Διαβάστε εδώ όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την Ελλάδα και τον κόσμο

Το «καραβάνι» προχωράει σε ανασχηματισμό

Τη στιγμή που η λαϊκή οργή περισσεύει, στον απόηχο της κύρωσης της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών, η κυβέρνηση φαίνεται πως μπαίνει σε τροχιά ανασχηματισμού, καθώς από τη Δευτέρα (28/01/2019), κάθε ημέρα μπορεί να αποδειχθεί αυτή που ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τη νέα του κυβέρνηση.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι οι αλλαγές στην κυβέρνηση να σηματοδοτούν τη διεύρυνση και την ανανέωση. Μέσα από το νέο υπουργικό σχήμα θα πρέπει να φαίνεται και η νέα πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει και της επόμενης ημέρας των εκλογών.

Εκείνο που, προς ώρας, δεν έχει αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι, αν είναι προτιμότερο αυτή τη στιγμή να κάνει μικρές διορθώσεις στο σχήμα, με στόχο να φτάσει μέχρι το Μάιο και εκεί να κάνει τον εκλογικό ανασχηματισμό ή αν ήρθε η ώρα να πάει στο επόμενο σχήμα που θα διατηρήσει μέχρι τέλους.

Ένας μεγάλος ανασχηματισμός μετά τις εκλογές του Μαΐου και ειδικά με την είσοδο στην κυβέρνηση ονομάτων – έκπληξη, θα άλλαζε την ατζέντα από τα αρνητικά αποτελέσματα της κάλπης.

Επιπλέον, θα έδινε τη δυνατότητα σε κυβερνητικά στελέχη να απαλλαγούν από υπουργικές υποχρεώσεις και να «κυνηγήσουν» τον «σταυρό» με μεγαλύτερη άνεση.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δρομολογηθούν τα θετικά μέτρα: μέχρι τέλους της εβδομάδας το πιθανότερο η αύξηση του κατώτατου μισθού με την παράλληλη κατάργηση του υποκατώτατου, μέσα στο Φεβρουάριο οι ρυθμίσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, ο διάδοχος νόμος για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια κ.ο.κ., θέματα που ο πρωθυπουργός επιθυμεί να κυριαρχήσουν και στη δημόσια συζήτηση έχοντας πια αφήσει πίσω του το θέμα της Συμφωνίας των Σκοπίων που δημιούργησε αντιδράσεις.

Ένας σαρωτικός ανασχηματισμός θα πρωταγωνιστήσει στην επικαιρότητα επισκιάζοντας τις ρυθμίσεις αυτές, ενώ θα υποχρεωθεί να απομακρύνει και κυβερνητικά στελέχη που σήκωσαν το βάρος όλο το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις που θα κλείσουν αυτήν την περίοδο χωρίς περαιτέρω αναταράξεις με την είσοδο στην κυβέρνηση προσωπικοτήτων της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης (Κεντροαριστεράς) που στήριξαν τις επιλογές του όλο το προηγούμενο διάστημα, ανοίγοντας έτσι και τη συζήτηση για μια ευρύτερη εκλογική συνεργασία με πρόσωπα που προέρχονται από το χώρο που επιθυμούσε να καλύψει το ΚΙΝΑΛ.

Η λίστα με τους προς υπουργοποίηση είναι μεγάλη, αλλά οι επιλογές θα κριθούν από τις ανοικτές θέσεις αλλά και από την πιθανή «αποστρατεία» νυν κυβερνητικών στελεχών.

Σχετικές ειδήσεις