ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τι κρύβεται πίσω από αυτό το κλασικό μπλε τετρακίνητο;

Τι κρύβεται πίσω από αυτό το κλασικό μπλε τετρακίνητο;
Collecting Cars

Και όμως, η Stelvio δεν είναι το πρώτο εκτός δρόμου αυτοκίνητο που έχει κατασκευάσει ποτέ η Alfa Romeo.

Του Γιάννη Σκουφή

Η Alfa Romeo AR51 είναι ένα από τα πιο σπάνια 4x4 που υπάρχουν. Είχε εξελιχθεί με το χαϊδευτικό Matta, που στα ιταλικά σημαίνει «λάσπη», με στόχο μια συμφωνία με την κυβέρνηση της χώρας για την ενίσχυση του στρατού με το δικό τους «τζιπ».

H Land Rover είχε ήδη καθιερωθεί από την δεκαετία του 1940 και ο τότε επικεφαλής σχεδιασμού της Alfa Romeo είχε πειστεί πως και η εταιρεία του θα έπρεπε να έχει ένα αντίστοιχο 4x4. Έτσι, λήφθηκε η απόφαση να κατασκευαστεί ένα πρωτότυπο που είχε μηχανικά μέρη από Alfa Romeo καθώς και κάποια λίγα από Land Rover.

Σχεδιαστικά το Matta είναι ένα κλασικό τετρακίνητο εκείνης της εποχής με το μήκος του αμαξώματός να φτάνει μόλις τα 3,50 μέτρα. Οπτικά είναι εμφανείς οι επιρροές από το Jeep με τους στρόγγυλους προβολείς, οι οποίοι όμως πλαισιώνονται εδώ από μια μάσκα στο κέντρο της οποίας υπάρχει τόσο η κλασική ασπίδα όσο και το εμβληματικό λογότυπο της μάρκας.

Κάτω από το καπό υπήρχε ένας τετρακύλινδρος κινητήρας βενζίνης 1.900 κυβικών με αποδόση μόλις 65 ίππων. Η εμπρός ανάρτηση είναι ανεξάρτητη με ράβδους στρέψης και διπλά ψαλίδια, ενώ η πίσω είναι ένας άκαμπτος άξονας με φύλλα σούστας. Πάνω σε αυτόν υπάρχει ένα μπλοκέ διαφορικό με χειροκίνητο κλείδωμα και εμπλοκή από έναν μοχλό δεξιά του οδηγού.

Τελικά, το πρότζεκτ της AR51 πήρε το πράσινο φως και από το 1952 κατασκευάστηκε σε περίπου 2.000 μονάδες για στρατιωτική χρήση, ενώ υπήρχε και η πολιτική έκδοση AR52 από την οποία κυκλοφόρησαν λίγο περισσότερες από 150 μονάδες. Ωστόσο, την δεκαετία του 1950 υπήρχε ένας ισχυρός αντίπαλος, το Fiat Campagnola, που τελικά εκτόπισε το 4x4 της Alfa Romeo του οποίου η παραγωγή ολοκληρώθηκε το 1954.

Η πλήρως αναπαλαιωμένη Matta AR51 βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και προσφέρεται από την Collecting Cars και με την πιστοποίηση ελέγχου και ποιότητας του γερμανικού TÜV.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κυβερνητικές πηγές στο Newsbomb.gr: Υψίστης συμβολικής σημασίας η επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπάιντεν