ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Smart μεγαλώνει με ένα ακόμη ηλεκτρικό SUV

Η Smart μεγαλώνει με ένα ακόμη ηλεκτρικό SUV

Στη Σαγκάη η γερμανική εταιρία (που κατά το ήμισυ ανήκει σε κινεζικά χέρια και συγκεκριμένα στον όμιλο της Geely) θα παρουσιάσει το Smart #3.

Του Γιάννη Σκουφή

Η Smart έχει εδώ και καιρό αλλάξει λογική και φιλοσοφία και στο εξής θα παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερα μοντέλα σε σχέση με τα smartάκια που έχουμε συνηθίσει. Ήδη η εταιρεία έχει παρουσιάσει από πέρυσι το #1 και μέσα στον επόμενο μήνα θα παρουσιάσει το ακόμα μεγαλύτερο #3.

Πρόκειται για ένα μοντέλο με μέγεθος και διαστάσεις που το τοποθετούν απέναντι σε άλλα ηλεκτρικά, όπως είναι τα Ford Explorer και Jeep Avenger, αλλά και το μεγαλύτερο VW ID.4. Εκτιμάται πως το μήκος του θα φτάνει τα 4,40 μέτρα με ένα μεταξόνιο της τάξης των 2.785 χιλιοστών.

Σχεδιαστικά και όπως μπορούμε να δούμε από τις πρώτες ανεπίσημες φωτογραφίες που διέρρευσαν το αμάξωμα μας παραπέμπει σε μία μεγέθυνση του #1. Γενικότερα ο σχεδιασμός είναι μίνιμαλ και αεροδυναμικός με στενούς φώτα μπροστά και πίσω και κρυφές λαβές στις πόρτες.

Σε ότι αφορά το σύστημα πρόωσης λογικά θα είναι το ίδιο με αυτό του #1. Έτσι, θα υπάρχει καταρχήν ένα ηλεκτρικό μοτέρ που θα κινεί τους πίσω τροχούς και θα τροφοδοτείται με ενέργεια από μία μπαταρία νικελίου-μαγγανίου-κοβάλτιου με χωρητικότητα 66,0 kWh. Η αυτονομία που θα εξασφαλίζει θα φτάνει περίπου τα 420 χιλιόμετρα.

Περισσότερα για το #3 θα αποκαλυφθούν στις 18 Απριλίου στη Σαγκά, όταν και θα γίνει η επίσημη παρουσίασή του. Μέσα στην άνοιξη θα λανσαριστεί και το #1 στην Ευρώπη που θα κοστίζει περίπου 45.000 ευρώ, ενώ η Smart έχει ανακοινώσει πως μέχρι το 2027 θα παρουσιάζει ένα ηλεκτρικό μοντέλο κάθε χρόνο.