ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Mercedes: Το ξεκίνημα ενός συμβόλου κυριαρχίας

Mercedes: Το ξεκίνημα ενός συμβόλου κυριαρχίας

Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, το εργοστάσιο Daimler, που διεύθυναν οι γιοι του Γκότλιμπ Ντάιμλερ, Πολ και Άντολφ, παράγει την πρώτη Mercedes στην ιστορία.

Το αυτοκίνητο με το όνομα μίας νεαρής κυρίας και σήμα το τριάκτινο αστέρι δημιουργήθηκε αργά το απόγευμα της 22 Δεκεμβρίου.Το τριάκτινο αστέρι, που είχε εμπνευστεί ο ιδρυτής της Γκότλιμπ Ντάιμλερ και συμβολίζει τον εκσυγχρονισμό των μεταφορών σε στεριά, αέρα και θάλασσα, υιοθετήθηκε το 1909, επτά δηλαδή χρόνια μετά το όνομα «Mercedes» και τοποθετήθηκε στο εμπρός μέρος των αυτοκινήτων από το 1910 και μετά.

Εκείνες τις ημέρες ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πρώτου μοντέλου Mercedes και ένας Γερμανός πωλητής αυτοκινήτων, ο Εμίλ Γιέλινεκ, παρήγγειλε 36 από τα νέα οχήματα. Πρότεινε μάλιστα το αυτοκίνητο να πάρει το όνομα της δεκάχρονης κόρης του και από τότε μέχρι σήμερα περισσότερα από 20 εκατομμύρια μοντέλα με το όνομα Mercedes έχουν ήδη περάσει τη γραμμή παραγωγής.

Μεταξύ των πρώτων αγοραστών ήταν και ο Κάιζερ, ο οποίος απέκτησε την πρώτη του Mercedes το 1904. Ζήτησε μάλιστα να καταναλώνει καύσιμο που παράγεται από... πατάτες αντί για βενζίνη, ώστε να βοηθήσει οικονομικά τους ντόπιους καλλιεργητές!

Παλαιότερα η εταιρεία ονομαζόταν επίσημα Daimler-Benz AG και το Mercedes ήταν μόνο το όνομα των αυτοκινήτων της. Ιδρύθηκε στη σημερινή της μορφή το 1926, με την ένωση των εταιριών Daimler-Motoren-Gesellschaft και Benz & Cie. Τα πρώτα μοντέλα με την επωνυμία Mercedes-Benz κυκλοφόρησαν το 1926 υπό το όνομα της σειράς S και SS μετά από την συγχώνευση των εταιρειών των Daimler και Benz, ενώ το 1928 παρουσιάζεται η SSK, ένα από τα κορυφαία αγωνιστικά της εποχής του.

Σχετικές ειδήσεις