ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

F1 Αυστραλία: Η ώρα της εκκίνησης για το 2015

F1 Αυστραλία: Η ώρα της εκκίνησης για το 2015

Ύστερα από αναμονή περίπου τεσσάρων μηνών, οι ομάδες και οι οδηγοί της Formula 1 επιστρέφουν στη δράση.

Η «αυλαία» του νέου πρωταθλήματος ανοίγει την Κυριακή 15 Μαρτίου (07:00 ώρα Ελλάδας) στο Άλμπερτ Παρκ της Μελβούρνης, με την ευχή των φίλων του αθλήματος η διοργάνωση του 2015 να είναι το ίδιο συναρπαστική με την περυσινή.

Το 2014 πρωταγωνίστρια ήταν η ομάδα της Mercedes . Η γερμανική ομάδα ξεκινά τη χρονιά με στόχο να υπερασπιστεί τους τίτλους (οδηγών και κατασκευαστών) που κατέκτησε πέρυσι.

Αν οι χειμερινές δοκιμές αποτελούν κάποιο κριτήριο, έχει το προβάδισμα για να τα καταφέρει, αφού τα μονοθέσιά της «έγραψαν» τα περισσότερα χιλιόμετρα από κάθε άλλη ομάδα με τη μονάδα ισχύος της Mercedes (6.121), ενώ ακολούθησαν η Sauber (5.709) και η Toro Rosso (5.534). Η Ferrari, η οποία προσπαθεί μετά τις πολλές αλλαγές σε διοικητικό επίπεδο να επιστρέψει στις επιτυχίες, κάλυψε στις συνολικά 12 ημέρες των δοκιμών 5.423 χιλιόμετρα. Τέλος, η McLaren η οποία θα χρησιμοποιεί κινητήρα Honda, ήταν η ομάδα που κάλυψε τα λιγότερα χιλιόμετρα (1.751) από τις εννέα ομάδες που μετείχαν στις δοκιμές.

Μοναδικό πρόβλημα της Mercedes είναι ίσως να θέσει τα όρια στη «μονομαχία» των οδηγών της Hamilton και Rosberg για τον τίτλο, προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως η σύγκρουση των δύο μονοθεσίων στο περυσινό αγώνα του Βελγίου. Η Red Bull θέλει να απειλήσει τη γερμανική ομάδα και μαθαίνει να... ζει χωρίς τον Sebastian Vettel ο οποίος «μετακόμισε» στη Ferrari, και ηγέτης της θα είναι ο Daniel Ricciardo (πέρυσι πέτυχε τρεις νίκες).


Η Williams, η οποία χρησιμοποιεί κινητήρες Mercedes, θα προσπαθήσει να κάνει το βήμα παραπάνω και να πετύχει κάποια νίκη. Οι Ιταλοί της Ferrari βρήκαν ξανά τον Γερμανό τους στο πρόσωπο του Vettel και ελπίζουν για το καλύτερο

Η McLaren χρησιμοποιεί από φέτος μονάδες ισχύος της Honda, ωστόσο πρέπει να βελτιωθούν πολλά πράγματα στη «συνεργασία» τους με τα μονοθέσια, τα οποία κάλυψαν μόλις 380 γύρους στις 12 ημέρες των χειμερινών δοκιμών. Η ομάδα παραμένει χωρίς νίκη από τις 25/11/2012 και το Grand Prix της Βραζιλίας . Από τον πρώτο αγώνα θα απουσιάσει το αστέρι τους ο F. Alonso, μετά το ατύχημα που είχε στις δοκιμές. Η Toro Rosso έχει θέσει ως στόχο την πέμπτη θέση στους κατασκευαστές, ενώ διαθέτει το πλέον νεανικό δίδυμο οδηγών στην F1 με τον 20χρονο Carlos Sainz jr και τον μόλις 17 ετών Max Verstappen.

Στον αγωνιστικό τομέα, οι ομάδες που θα μετάσχουν στη νέα σεζόν της Φόρμουλα Ένα είναι μειωμένες κατά μια, καθώς από τις 11 που αγωνίστηκαν πέρυσι δεν θα βρίσκεται φέτος στο grid η Caterham. Η ομάδα αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, τα οποία την υποχρέωσαν στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου να μπει σε καθεστώς οικονομικής διαχείρισης, και απουσίασε από τα γκραν πρι σε Ηνωμένες Πολιτείες και Βραζιλία. Τα μονοθέσιά της «έτρεξαν» στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, στο Άμπου Ντάμπι, ωστόσο δεν βρήκε αγοραστή, με αποτέλεσμα να μη συμπεριληφθεί στην τελική λίστα συμμετοχών για το πρωτάθλημα του 2015.

Το ημερολόγιο της F1 για το 2015 περιλαμβάνει 20 αγώνες, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος στην ιστορία του πρωταθλήματος, καθώς στο αγωνιστικό πρόγραμμα έχουν συμπεριληφθεί τα 19 γκραν πρι που έλαβαν χώρα και πέρυσι, ενώ επιστρέφει το Grand Prix στο Μεξικό για πρώτη φορά μετά το 1992. Η «αυλαία» της σεζόν ανοίγει στις 15 Μαρτίου με το γκραν πρι της Αυστραλίας, ενώ κλείνει στις 29 Νοεμβρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τον αγώνα του Άμπου Ντάμπι.

Σχετικές ειδήσεις