Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

WRC: Τι αλλάζει στα αυτοκίνητα του 2015

Γιώργος Σκευοφύλαξ

Λίγο πριν την εκκίνηση του Ράλλυ Μοντε Κάρλο σας παρουσιάζουμε τις αλλαγές στα αυτοκίνητα, που φέρνουν την... αλλαγή το 2015.

Μετά από μια χρονιά μείωσης κόστους και με «πάγωμα» στην ανάπτυξη το 2014, οι αλλαγές στους κανόνες της φετινής (2015) σεζόν δίνουν στους κατασκευαστές μεγαλύτερα περιθώρια για τη βελτίωση των World Rally Cars τους. Οι αλλαγές θα είναι λεπτές και όχι επαναστατικές, αλλά στο ανώτερο επίπεδο του αθλήματος, ακόμη και η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Στο εσωτερικό, η πιο προφανής αλλαγή θα είναι η επαναφορά, στο τιμόνι, των paddles (χειριστήρια) για τις αλλαγές ταχυτήτων, ένα σύστημα το οποίο αντικαθιστά τον λεβιέ (stickshift) του sequential κιβωτίου ταχυτήτων.

Στις αθέατες αλλαγές η σημαντικότερη είναι αυτή των Joker homologation. Με αυτή τη διαφοροποίηση του κανονισμού, οι κατασκευαστές μπορούν να επωφεληθούν από την άμεση χρήση νέων εξαρτημάτων. Έτσι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν έναν περιορισμένο αριθμό μηχανικών αλλαγών μέσα στη χρονιά. Σημαντική είναι η διαφοροποίηση του κανονισμού, που ορίζει τα ελάχιστα βάρη ορισμένων συνιστωσών, επιτρέποντας μεγαλύτερη ελευθερία στους μηχανικούς να "παίξουν" με την κατανομή βάρους και την ισορροπία.

Ο πρώτος κατασκευαστής, που θα κάνει πλήρη χρήση των κανονισμών θα είναι η Volkswagen, η οποία θα παρατάξει μια νέα έκδοση του κατακτητή του πρωταθλήματος Polo στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο. Το Polo είναι εντελώς καινούργιο, τόσο στην εμφάνιση όσο και στα μηχανικά μέρη. Κιβώτιο ταχυτήτων αλλά και πολλά κομμάτια του κινητήρα είναι εντελώς νέα

Η Citroen, θα συμμετάσχει στον πρώτο αγώνα με το DS3 να έχει ένα νέο κινητήρα, που αναπτύχθηκε παράλληλα με αυτόν που «φορά» το αυτοκίνητο του WTCC. Επιπλέον το DS3 θα φορά, νέα ανάρτηση και κιβώτιο ταχυτήτων. Μία νέα εξέλιξη που σχεδιάστηκε από Citroen για να εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια του 2015, είναι ένα αεροδυναμικό πακέτο (έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο).

Το Fiesta RS M-Sport θα έχει ένα τροποποιημένο σύστημα αλλαγής ταχυτήτων (με πεπιεσμένου αέρα) για το Μόντε Κάρλο. Οι περισσότερες αλλαγές στο Ford θα γίνουν στο Ράλλυ Πορτογαλίας, όπου ένας νέος κινητήρας, κιβώτιο και το νέο σύστημα επιλογής υδραυλικό μηχανισμό και αέρα θα κάνουν το ντεμπούτο τους.

Όπως η Μ-Sport,έτσι και η αγωνιστική ομάδα της Hyundai θα ξεκινήσει τη σεζόν με μια αναβαθμισμένη έκδοση του αυτοκινήτου 2014, πριν το εντελώς νέο μοντέλο παρουσιαστεί μέσα στη χρονιά.