ΦΑΓΗΤΟ

Μαθήματα και χρήσιμες συμβουλές σωστής Τσικνοπέμπτης από έναν χασάπη

Μαθήματα και χρήσιμες συμβουλές σωστής Τσικνοπέμπτης από έναν χασάπη

Συναντήσαμε τον Θάνο Αγγελή στη Βαρβάκειο εν μέσω οργασμού παραγγελιών για την Τσικνοπέμπτη και μοιράστηκε μαζί μας tips για όσους θα τσικνίσουν στο σπίτι.

Η ιστορία του εθίμου της Τσικνοπέμπτης είναι κάτι που μάλλον χάνεται μέσα στο νέφος από τα ψητά κρέατα που καλύπτει την Ελλάδα από το Ορμένιο, μέχρι τη Γαύδο κι από το Καστελόριζο μέχρι τους Οθωνούς. Οι ρίζες του εθίμου είναι πιθανότατα προχριστιανικές και συνδέονται με τον ερχομό της Άνοιξης. Είναι η κορύφωση των εκδηλώσεων της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου και ουσιαστικά κηρύσσεται η έναρξη του Καρναβαλιού όπου εκτός από τις μεταμφιέσεις, τα πάρτι και το ποτό, σκοπός είναι να φάμε τόσο κρέας ώστε να αντέξουμε τη Μεγάλη Σαρακοστή χωρίς αυτό.

Ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων και έχει τόσο βαθιές ρίζες, όχι μόνο αξίζει να το διατηρήσουμε και να το μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές, αλλά να το κάνουμε και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτός ήταν και ο λόγος που πήγαμε μέχρι τη Βαρβάκειο στις ημέρες που έχουν τη μεγαλύτερη κίνηση μετά από τις ημέρες του Πάσχα, η κίνηση αυτή την εβδομάδα είναι περίπου 4-5 φορές πάνω σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Εκεί συναντήσαμε τον Θάνο Αγγελή, τρίτης γενιάς χασάπη ο οποίος μας αφιέρωσε λίγο χρόνο, και λίγο μεζέ, για το πώς θα απολαύσουμε καλύτερα την άγια αυτή μέρα για κάθε κρεατοφάγο.

Διαβάστε περισσότερα στο Ratpack.gr