FUN TIME

«Χωρίς Μέτρο» φιλοδοξία στην πρεμιέρα του Oσκαρικού Whiplash

«Χωρίς Μέτρο» φιλοδοξία στην πρεμιέρα του Oσκαρικού Whiplash

Πόσο σου επιτρέπεται να φέρεσαι «Χωρίς Μέτρο» στον εαυτό σου ή τους άλλους για να ξεπεράσεις τα όριά σου, για να θριαμβεύσεις; Όταν η φιλοδοξία γίνεται αυτοκαταστροφική εμμονή, όταν το πείσμα φτάνει στην αλαζονεία και όταν η σκληρή δουλειά έχει μόνο στόχο την αναγνώριση, εκεί ξεκινάει το Whiplash.

Τι είσαι πρόθυμος για θυσιάσεις για να γίνεις ο καλύτερος ντράμερ της τζαζ στον κόσμο; Στο Whiplash (Χωρίς Μέτρο) ο 19χρονος Άντριου Νίμαν θέλει να το πετύχει, έτσι αποφασίζει να φοιτήσει στο Ωδείο Μουσικής Σέιφερ, το καλύτερο σχολείο μουσικής των ΗΠΑ. Στο Σέιφερ, το να είσαι ο καλύτερος σημαίνει ότι σε έχει δεχτεί ο Τέρενς Φλέτσερ, ο καθηγητής μουσικής και σου έχει ζητήσει να συμμετάσχεις στην μπάντα του. Ο Φλέτσερ ζητεί στον Άντριου να ενταχθεί στην μπάντα, όμως ο 21χρονος αντιλαμβάνεται γρήγορα ότι ο Φλέτσερ λειτουργεί με το φόβο και τον εκφοβισμό χωρίς ποτέ να συμβιβάζεται για κάτι λιγότερο του καλύτερου κάθε φορά. Τι σημαίνει όμως το να είσαι ο καλύτερος για τον Φλέτσερ; Η μέθοδος διδασκαλίας του δημιουργεί μια ατμόσφαιρα φόβου και ενόσω ο Άντριου εργάζεται σκληρά για να πετύχει, προσπαθεί να αντιληφθεί τις προτεραιότητές του στη ζωή και τι είναι πρόθυμος να θυσιάσει για να γίνει ο καλύτερος...

Μία ακόμη οσκαρική παραγωγή έρχεται στις οθόνες μας την Κυριακή 25 Οκτωβρίου από τα κανάλια Novacinema. Και μην ξεχνάτε ότι με τον αποκωδικοποιητή NovaBox+ μπορείτε να δείτε τις αγαπημένες σας ταινίες όποτε εσείς θελήσετε!

Το Whiplash έφτασε στα Όσκαρ με πέντε υποψηφιότητες, για να αποσπάσει τελικά τρία χρυσά αγαλματίδια, για το Μοντάζ, την Μίξη Ήχου, αλλά και με τον J. K. Simmons για το Β' Ανδρικό Ρόλο, ως καθηγητής Φλέτσερ.

Ο 29χρονος σκηνοθέτης Damien Chazelle, μικρότερος υπήρξε κι αυτός φιλόδοξος ντράμερ (λέγεται ότι ο χαρακτήρας του Φλέτσερ βασίζεται στο δικό του καθηγητή μουσικής στο Γυμνάσιο), επιλέγει να μας αποδείξει ότι μόνο με σκληρή δουλειά, ακαδημαϊκή μελέτη και πρακτική πειθαρχία μπορείς να εξελιχθείς. Ο ίδιος συνθέτει μία ταινία με γεμάτη πάθος, αλλά και μια ουσιαστική σιωπή που σε προβληματίζει, έναν ύμνο στη μουσική και τους μουσικούς της.

Το πραγματικό νόημα της ταινίας όμως, ο βαθύτερος προβληματισμός που γεννά έγκειται αλλού: Στη μετωπική σύγκρουση δασκάλου-μαθητή, γονιού-παιδιού, εαυτού με εαυτό. Ποια είναι η πραγματική αξία του ταλέντου και ποιος ο κυνισμός του πρωταθλητισμού; Ο «κακός» καθηγητής που εξαρχής τον αντιπαθείς, μετά τον καταλαβαίνεις, ύστερα τον παραδέχεσαι, έπειτα τον συμπαθείς, για να τον αντιπαθήσεις πάλι από την αρχή, θα μας θυμίσει σίγουρα μια προσωπική μας ιστορία.

Γιατί όταν «ματώνεις» για να κυνηγήσεις το όνειρό σου, πάντα θα είναι κάποιος εκεί για να σε στηρίξει. Ή μήπως όχι;

Δράμα, 2014. Διάρκεια: 106 λεπτά
Σκηνοθεσία, Σενάριο: Damien Chazelle
Παίζουν: Miles Teller, J. K. Simmons, Paul Reiser

Official trailer

Σχετικές ειδήσεις