ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα πάμε σε νέο lockdown - Δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού το 2022

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα πάμε σε νέο lockdown - Δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού το 2022

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, την ακρίβεια που βάζει «φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό και την απόφαση να μην πραγματοποιούνται τεστ στην Εκκλησία μίλησε στο MEGA ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας παράλληλα τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022.

Συνέντευξη στο Mega παραχώρησε ο Πρωθυπουργός το βράδυ της Τετάρτης. Ερωτώμενος για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως ένα νέο lockdown δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης.

«Δεν θεωρώ ότι η πανδημία έχει ξεφύγει. Bρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας που αφορά τους ανεμβολίαστους. Πρόκειται για πανδημία των ανεμβολίαστων. Και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πως δεν έχουμε περιοριστικά μέτρα. Και είμαι κατηγορηματικός πως δεν θα πάμε σε lockdown. 3 στους 4 Έλληνες έχουν κάνει το καθήκον τους και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κλείσει η χώρα και η οικονομία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Eρωτώμενος γιατί εξαιρέθηκε η Εκκλησία από τις παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν χθες και για την κριτική που ασκείται στο συγκεκριμένο θέμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση ήταν εκείνη που έκλεισε τις Εκκλησίες πέρυσι. «Ο κ. Τσίπρας αφού με κατηγόρησε ότι ευθύνομαι για όλα, έκανε μία πρόταση που αφορά το τεστ για την εκκλησία. Ίσως ο κ. Τσίπρας μάλλον δεν έχει αισθανθεί την ανάγκη να ανάψει ένα κερί, δεν υπάρχει κανείς στην πόρτα για να τον ελέγξει, αλλά αυτό δεν το ξέρει», είπε ρίχνοντας τα βέλη του στον Τσίπρα.

Για την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, όσο οι νοσηλείες αυξάνονται, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το σύστημα υγείας αντέχει, «αυτή τη στιγμή έχουμε ακόμα αντοχές στο ΕΣΥ και είμαι σίγουρος ότι θα τα βγάλουμε πέρα και σε αυτό το κύμα. Το ΕΣΥ ανταποκρίνεται, αλλά πιέζεται». Απηύθυνε δε εκ νέου έκκληση να σπεύσουν να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό.

Αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως με βάση παραδείγματα άλλων χωρών, όπως το Ισραήλ, είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί, καθώς συνεισφέρει σημαντικά στην διατήρηση του τείχους ανοσία.

Δείτε τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια πειθούς όσων δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν. «Δεν συζητάμε υποχρεωτικότητα για τα Σώματα Ασφαλείας», είπε.

Δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί δύο φορές μέσα στο 2022. Συγκεκριμένα ανέφερε πως, «θα υπάρχει μία πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού 1/1/2022, έχει ήδη αποφασιστεί, 2%. Και είμαι αποφασισμένος να υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022».

Ακόμη, για τους αγρότες, ανακοίνωσε πως θα υπάρξει Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2022, για αγρότες οι οποίοι συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα καθώς και για τους νέους αγρότες.

Κεφάλαιο «ελληνογαλλική συμφωνία»

Για την ελληνογαλλική συμφωνία ο πρωθυπουργός τόνισε πως ήταν ο διακαής πόθος όλων των ελληνικών κυβερνήσεων. «Η συμφωνία είναι σαφής. Η Γαλλία έχει υποχρέωση να μας συνδράμει αν η Τουρκία μας επιτεθεί. Η συμφωνία είναι πολύ σημαντική και συνοδεύεται από την αγορά υπερσύγχρονων φρεγατών που ενισχύουν την αμυντική ισχύ της Ελλάδας. Εξίσου σημαντική για τη χώρα μας είναι η συμφωνία και με τις ΗΠΑ και οι δυο συμφωνίες θωρακίζουν ακόμα περισσότερο την Ελλάδα στο επίπεδο των συμμαχιών», δήλωσε.

Σχετικά με την απολιγνιτοποίηση δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε ”Πράσινη Μετάβαση” στις πλάτες των πολιτών» και πως ειδικά στη Δυτική Μακεδονία «θα δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας άμεσα».

Για την απουσία του Ερντογάν από τη Γλασκώβη

Ερωτηθείς για την απουσία Ερντογάν από τη Σύνοδο της Γλασκώβης είπε πως δεν γνωρίζει τους λόγους αλλά πρόσθεσε πως η Τουρκία είναι πολύ πίσω στις δεσμεύσεις της και τόνισε «κρίμα, καθώς τα ζητήματα του περιβάλλοντος θα μπορούσαν να είναι πεδίο συνεννόησης και παρά το γεγονός ότι είναι θέματα χαμηλής πολιτικής είναι εξαιρετικά σημαντικά».

Για την ακρίβεια

Αναφερόμενος στην ακρίβεια που «καίει» τον οικογενειακό προϋπολογισμό τόνισε ότι είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από τις αρχές του επόμενου έτους. Όπως είπε, η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή ένα πακέτο στήριξης ενάντια στην ενεργειακή κρίση ύψους 500 εκατ. ευρώ προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Για τη λειτουργία της Αστυνομίας

Απαντώντας σε ερώτηση για τη λειτουργία της Αστυνομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως μερικές φορές νομίζει πως έχουμε πρόβλημα νοοτροπίας και αναρωτήθηκε αν είμαστε με τον νοικοκυραίο ή τον διαρρήκτη, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Αστυνομία είναι η προέκταση του κράτους και η μόνη επιφορτισμένη με την άσκηση της νόμιμης βίας.

«Το να θεωρούμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι του αυταρχισμού και του νόμου και της τάξης επειδή η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της, είναι μια άποψη απελπιστικά μειοψηφική. Δουλειά μας είναι η Αστυνομία που έχουμε να γίνει καλύτερη», επεσήμανε, προσθέτοντας πως αποδίδει μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των αστυνομικών».

Και προσέθεσε: «Κάποτε είχε ειπωθεί μία κουβέντα από κάποιον άλλον ο οποίος καθότανε σε αυτή τη θέση, είχε πει στους αστυνομικούς ότι το κράτος είστε εσείς. Κακώς είχε ειπωθεί όπως είχε ειπωθεί τότε, όμως δεν ακυρώνει σε καμία περίπτωση να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι το μονοπώλιο της νόμιμης βίας σε ένα κράτος δικαίου το έχει μόνο η Αστυνομία. Θα βελτιώσουμε την απόδοση της Αστυνομίας- και μακριά από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών όσοι θεωρούν ότι η Αστυνομία είναι το όργανο του κρατικού αυταρχισμού. Αυτά τα αφήσαμε πίσω μας μισόν αιώνα τώρα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Τι θα ισχύει για μαθητές και παιδιά – Πώς θα μπαίνουν σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα

Λακωνία: Θρήνος για τα αδέρφια που σκοτώθηκαν σε τροχαίο – «Μαζί στη ζωή και τον θάνατο»

Νέα μέτρα - Σούπερ μάρκετ: Τι ισχύει για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί