ΓΥΝΑΙΚΑ

5 συνήθειες που θα σου εξασφαλίσουν μια υγιή καρδιά

5 συνήθειες που θα σου εξασφαλίσουν μια υγιή καρδιά

Βρήκαμε τις 5 συνήθειες ζωτικής σημασίας που πρέπει να υιοθετήσεις.

Η σωστή, ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση και η αποφυγή συνηθειών όπως το κάπνισμα είναι μερικοί από τους κύριους τρόπους για να επιτύχεις βέλτιστα επίπεδα υγείας αλλά και για να έχεις μια δυνατή καρδιά. Εμείς βρήκαμε και συγκεντρώσαμε όλες τις συμβουλές των ειδικών που πρέπει άμεσα να ακολουθήσεις.

1) Κάνε συχνά εξετάσεις

Η μέτρηση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και του βάρους σου είναι απαραίτητη για να διαχειριστείς τυχόν εμφάνιση κάποιου καρδιακού προβλήματος. Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) αυξάνει την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων, αλλά πολλές από εμάς δεν γνωρίζουμε ότι το έχουμε επειδή συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα.

2) Αξιοποίησε όλες τις συνήθειες του lockdown

Προσπάθησε να έχεις το λιγότερο 7-8 ώρες για ύπνο σε καθημερινή βάση.
Κάνε τακτικά κάποια μορφή άσκησης όπως yoga και pilates για να διατηρήσεις την υγεία και ευεξία σου. Μελέτες διαπίστωσαν ότι άτομα άνω των 40 ετών που ήταν λιγότερο ευκίνητα, είχαν πιο δύσκαμπτες αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης αρτηριακής πίεσης και καρδιαγγειακών παθήσεων.

3) Περπάτησε όσο το δυνατόν περισσότερο

Η άσκηση μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων δίνοντάς σου μια ισχυρή, υγιή καρδιά. Επίσης βοηθά σημαντικά στη διατήρηση του βάρους σου. Προσπάθησε να περπατάς για 30 λεπτά, τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα.

4) Υιοθέτησε μια μεσογειακή διατροφή

Η καλή υγεία της καρδιάς συνδέεται άμεσα με αυτά που τρώμε. Βάλε στη διατροφή σου τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Επίσης προτίμησε τροφές με υγιή λίπη όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο. Μην ξεχνάς να επιλέγεις άπαχα κρέατα ώστε να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης χοληστερόλης.

5) Μην χρησιμοποιείς αλάτι

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση, που σημαίνει ότι η καρδιά σου πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αντλήσει αίμα. Παράλληλα αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Δοκίμασε να αρωματίσεις το φαγητό σου με βότανα και μπαχαρικά, πιπέρι και λεμόνι αντί για αλάτι.

Images: pexels.com