ΓΥΝΑΙΚΑ

Πόσες ημέρες είναι μεταδοτικοί οι φορείς του κορονοϊού

Πόσες ημέρες είναι μεταδοτικοί οι φορείς του κορονοϊού
Pexels.com

Τι λένε οι έρευνες.

Τα κρούσματα συνεχίζουν να είναι περισσότερα απ' όσα μπορεί ν' αντέξει το εθνικό σύστημα Υγείας, με τις ΜΕΘ,ΜΑΦ αλλά και τις κλίνες στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας να βρίσκονται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Και το ερώτημα παραμένει: τι γίνεται και πώς τελικά μπορούμε να προφυλαχτούμε αύτη τη στιγμή από τον ύπουλο αυτόν ιό;

Οι επιστήμονες με μια νέα βρετανική έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είναι πιθανότερο κάποιος φορέας του κορονοϊού SARS-CoV-2 να τον μεταδώσει έως την πέμπτη μέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων του. Αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώνει ότι ένας άνθρωπος είναι πιο μεταδοτικός στο αρχικό στάδιο της λοίμωξης Covid-19, όταν συνήθως έχει και μεγαλύτερο ιικό φορτίο.

Γι' αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι κρίσιμη η έγκαιρη απομόνωση όσων έχουν μολυνθεί. Προηγούμενες έρευνες είχαν καταλήξει στην εκτίμηση ότι οι άνθρωποι είναι πιο μεταδοτικοί μία έως δύο μέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων. Σε συνδυασμό και με τη νέα μελέτη, η πρώτη εβδομάδα της λοίμωξης φαίνεται να είναι η πιο επικίνδυνη για μετάδοση.

Ο ιός, με βάση τη νέα μελέτη, φαίνεται «ζωντανός» και ικανός να αναπαράγεται και να μεταδίδεται έως περίπου εννέα μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το πόσο ακριβώς μεταδοτικός είναι κάποιος, εξαρτάται πάντως από πολλούς παράγοντες, όπως το εκάστοτε ιικό φορτίο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μάγκε Τσέβικ του Πανεπιστημίου Σεντ 'Αντριους της Σκωτίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Lancet Microbe", σύμφωνα με το BBC, αξιολόγησαν (συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση) 79 διεθνείς μελέτες για τη νόσο Covid-19, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 5.340 συμπτωματικούς ασθενείς σε νοσοκομεία.

Διαπιστώθηκε, μετά τη λήψη δειγμάτων από τους ασθενείς, ότι είναι δυνατό να απομονωθεί και να αναπαραχθεί βιώσιμος κορονοϊός έως εννέα μέρες μετά την έναρξη της λοίμωξης. Η αποκορύφωση του αριθμού των σωματιδίων του ιικού RNA (του γενετικού υλικού του κορονοϊού) στο λαιμό των ασθενών, άρα και του ιικού φορτίου και της μεταδοτικότητας στους άλλους, συμβαίνει έως την πέμπτη μέρα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Αδρανή τμήματα του RNA του κορονοϊού βρέθηκαν σε δείγματα από το λαιμό και τη μύτη των ασθενών κατά μέσο όρο έως 17 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Το μεγαλύτερο διάστημα ανίχνευσης του ιού στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα ήταν 83 μέρες, στο κατώτερο αναπνευστικό 59 μέρες, στο αίμα 60 μέρες, ενώ στα κόπρανα 126 μέρες. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, παρά αυτή την παρουσία, επειδή δεν ανιχνεύθηκε βιώσιμος και αναπαραγόμενος κορονοϊός πέρα από την ένατη μέρα από τα πρώτα συμπτώματα, είναι απίθανο ότι η πλειονότητα των ασθενών είναι μεταδοτικοί μετά τις εννιά περίπου μέρες λοίμωξης.

«Οι άνθρωποι πρέπει να απομονώνονται όσο πιο γρήγορα γίνεται μετά τα πρώτα συμπτώματα, όσο ήπια και αν είναι αυτά. Εωσότου πάρουν το αποτέλεσμα ενός τεστ που έχουν κάνει, μπορεί πια να έχουν περάσει την πιο μεταδοτική φάση τους», δήλωσε η δρ Τσέβικ.

Η μελέτη δεν αφορούσε τους ασυμπτωματικούς φορείς του κορονοϊού, αλλά, όπως έχουν δείξει άλλες μελέτες, οι άνθρωποι αυτοί μπορεί κάλλιστα να μεταδώσουν τον ιό.