ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ανθρώπων Έργα» στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου: Η Τζωρτζίνα Αρμακόλα μας ξεναγεί στην έκθεση

Ανθρώπων Έργα
«Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, κυρίως πορτραίτα σε ήρεμη στάση περισυλλογής»
Τζωρτζίνα Αρμακόλα

Η έκθεση ζωγραφικής «Ανθρώπων Έργα» θα διαρκέσει έως τις 15 Φεβρουαρίου.

Aν περάσετε μια βόλτα από το καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου έως τις 15 Φεβρουαρίου 2022 (Πατησίων 44, Αθήνα) θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την ενδιαφέρουσα έκθεση εικαστικών «Ανθρώπων Έργα» της Τζωρτζίνας Αρμακόλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν. Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη-Δευτέρα 08:00-15:00, Τρίτη 13:00-19:00.

Η ίδια η καλλιτέχνις αναφέρει στο Newsbomb.gr: «Χρησιμοποιώ την τεχνική του παστέλ και η δουλειά μου είναι ανθρωποκεντρική. Είναι ελεύθερες αναπαραστάσεις από μνήμης, της ανθρώπινης μορφής. Η επιμελήτρια της έκθεσης, είναι η αρχαιολόγος Μαρία Γιαννοπούλου. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από την τελευταία μου δουλειά. Έργα ζωγραφικής, κυρίως πορτραίτα σε ήρεμη στάση περισυλλογής. Είναι μια δουλειά για την οποία χρωστάω πολλά στην συμβουλευτική του εικαστικού Αλέκου Κυραρίνη. . Ευχαριστώ ιδιαιτέρως την Αιμιλία Κουγιά για την ευγενή παραχώρηση του εκθεσιακού χώρου».


«Η ζωγραφική της Τζωρτζίνας Αρμακόλα είναι, όπως δηλώνει και ο τίτλος της έκθεσης, βαθιά ανθρωποκεντρική, όχι απλώς εξαιτίας της θεματολογίας της ‒η οποία άλλωστε αποτελεί κοινό τόπο της παγκόσμιας τέχνης, πορτρέτα και συμπλέγματα‒ αλλά επειδή διεισδύει στη μοναδικότητα του ανθρώπινου ψυχισμού και μας καλεί τελικά να αποδεχθούμε την αδυναμία της ανθρώπινης οντότητας.

Η Αρμακόλα, χρησιμοποιώντας λιτά εκφραστικά μέσα, αδρές γραμμές και συγγενείς χρωματικούς τόνους, κατορθώνει ανεπιτήδευτα να δομήσει μορφές σάρκινες, πάσχουσες, σπαρακτικές. Τα έργα της, με έντονη την αίσθηση της υλικότητας αλλά απογυμνωμένα από κάθε τι πομπώδες και περιττό, διαμορφώνονται μέσα από μία διαδικασία προσωπικής και καλλιτεχνικής κάθαρσης.

Σε αντίθεση με τα αγαλματικά έργα της αρχαιότητας που εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα οποία υμνούν την τελειότητα του σώματος και την πραότητα του πνεύματος, οι μορφές της Αρμακόλα μοιάζουν να υποφέρουν από το βάρος της ύπαρξής τους, κατασπαραγμένες από τη φθαρτότητα της ύλης. Φέρουν βιώματα, μνήμες και στοχασμούς, αγωνιούν για τη θέση τους στη σύγχρονη πραγματικότητα. Και είναι μάλλον περισσότερο σε εκείνες τις μορφές που απεικονίζονται σε ζεύγη παρά στα μεμονωμένα πορτρέτα, όπου αποτυπώνεται η αίσθηση της βαθύτερης μοναξιάς.

Μαρία Γιαννοπούλου
Δρ αρχαιολόγος».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα Τζωρτζίνας Αρμακόλα, openoeuvre.com.

Η καλλιτέχνις

H Τζωρτζίνα Αρμακόλα γεννήθηκε το 1975 και κατάγεται από την Τήνο. Παρακολούθησε το εικαστικό εργαστήρι Δήμου Τήνου (1985-1990) με δάσκαλο τον ζωγράφο Παναγιώτη Μεταξά. Επίσης το 1992 σπούδασε ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο στο εργαστήρι του Βρασίδα Βλαχόπουλου. Είναι απόφοιτος του Προπαρασκευαστικού & Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου (1999-2002).

Έχει κάνει ελεύθερες σπουδές στη Φλωρεντία, στο Κέιμπριτζ, στη Βιέννη, στο Παρίσι, στη Βαρκελώνη και στην Κολωνία. Εργάστηκε με τον ζωγράφο Ιωσήφ Χατζηπαυλή. Από το 2017 έως το 2021 δέχεται συμβουλευτική διδασκαλία από τον εικαστικό Αλέκο Κυραρίνη.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στη Μύκονο.

Ατομικές εκθέσεις
2021 Café Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Αθήνα
2021 Δημοτική Πινακοθήκη, Μύκονος
2019 Δημοτική Πινακοθήκη, Μύκονος
2017 Δημοτική Πινακοθήκη, Μύκονος
2017 «openoeuvre», δημοτικό σχολείο Αρνάδου, Τήνος, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τήνου (επιμέλεια Θέμης Ροδαμίτης).
2013 Art Café «Μποτίλια στο Πέλαγο», Πρέβεζα

Ομαδικές εκθέσεις (επιλογή)
2020 Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου (επιμέλεια Μαρίνα Πετρή)
2010 «75 Χρόνια Μίκης Θεοδωράκης». Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα
2008 «Αντιπαραθέσεις στη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη», Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος (επιμέλεια Μιχάλης Ρωμανός)
2008 Athens Fine Arts Festival «Ελληνικά χρώματα στο εξωτερικό ‒ Νέοι δημιουργοί» υπουργείο Εξωτερικών (επιμέλεια Μιχάλης Ρωμανός)

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ο «Νονός» γιορτάζει τα 50 του χρόνια και επανακυκλοφορεί στα σινεμά σε νέα αποκατεστημένη έκδοση

«All Of Us Are Dead»: Μακελειό στη νέα κορεάτικη ζόμπι σειρά του Netflix

Δήμος Αθηναίων: 300 δωρεάν εισιτήρια για την παράσταση «Θέλω να σου κρατάω το χέρι»