ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ουμπέρτο Έκο: Δέκα φράσεις του που μπορεί να μας κάνουν λίγο πιο έξυπνους

O Ουμπέρτο Έκο φωτογραφίζεται στο σπίτι του στο Μιλάνο το 2000
O Ουμπέρτο Έκο φωτογραφίζεται στο σπίτι του στο Μιλάνο το 2000
Leonardo Cendamo/Getty Images

Ο σπουδαίος Ιταλός διανοούμενος Ουμπέρτο Έκο γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 5 Ιανουαρίου του 1932

Ο Ουμπέρτο Έκο, ο Ιταλός διανοούμενος ο οποίος θεωρείται ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά του κόσμου διαχρονικά, γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 5 Ιανουαρίου του 1932.

Γεννημένος στην πόλη Αλεσάντρια του Πεδεμοντίου στις 5 Ιανουαρίου 1932 και ήταν o μοναχογιός του λογιστή Τζούλιο Έκο και της Τζοβάνα Μπίζιο. Υπάρχει μια φήμη που θέλει το επώνυμο «Έκο», της οικογένειας, να είναι το αρκτικόλεξο των λέξεων «Ex Caelis Oblatus» («Θεϊκό Δώρο» στα λατινικά).

Ο Έκο έγινε παγκόσμια γνωστός το 1980, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα «Το όνομα του Ρόδου». Το βιβλίο μεταφράστηκε σε 43 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά και πούλησε περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο. Το 1986 το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Ζαν Ζακ Ανό, με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι.

Για το μυθιστόρημα που τον καθιέρωσε συνήθιζε να λέει: «Το ρόδο είναι τόσο πλούσιο σε νοήματα, που δεν του έχει μείνει πια σχεδόν κανένα νόημα».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το σπίτι του διακεκριμένου Ιταλού στο Μιλάνο είχε μία βιβλιοθήκη 30.000 βιβλίων. Ο ίδιος γνώριζε άριστα πέντε γλώσσες, μεταξύ των οποίων αρχαία ελληνικά και λατινικά. Ο Έκο είχε επισκεφθεί τη χώρα μας αρκετές φορές, ενώ τον Μάρτιο του 1995 αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Ουμπέρτο Έκο δεν τιμήθηκε ποτέ με Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Δέκα σοφές φράσεις του σπουδαίου Ουμπέρτο Έκο που μπορεί να μας κάνουν λίγο πιο έξυπνους...

- Μου φτάνει που ξέρω να διαβάζω, γιατί έτσι μαθαίνω αυτά που δεν ξέρω, ενώ όταν γράφεις, γράφεις μόνο αυτά που ξέρεις ήδη.

- Η μαζική κουλτούρα είναι αντι-κουλτούρα.

- Οι κρίσεις πουλάνε καλά.

- Η μετάφραση είναι η τέχνη της αποτυχίας.

- Η ομορφιά είναι, κατά κάποιο τρόπο, βαρετή. Ακόμα κι αν τα πρότυπά της αλλάζουν με την πάροδο των αιώνων, ένα όμορφο αντικείμενο πρέπει πάντα να ακολουθεί ορισμένους κανόνες... Αντίθετα, η ασχήμια είναι απρόβλεπτη και προσφέρει άπειρες δυνατότητες. Η ομορφιά είναι πεπερασμένη. Η ασχήμια είναι μη πεπερασμένη, όπως ο Θεός.

- Τίποτε δεν δίνει σ’ έναν φοβισμένο άνθρωπο περισσότερο κουράγιο από το φόβο ενός άλλου.

- Σήμερα μόνο οι ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς, από τη στιγμή που υπάρχει η τηλεόραση.

- Να φοβάσαι τους προφήτες κι αυτούς που είναι έτοιμοι να πεθάνουν για την αλήθεια, επειδή κατά κανόνα κάνουν και άλλους να πεθάνουν μαζί τους, μερικές φορές πριν απ’ αυτούς και καμιά φορά αντί γι’ αυτούς.

- Ο πολιτισμός δεν ακυρώνει τη βαρβαρότητα, αλλά πολλές φορές την επικυρώνει. Όσο πιο πολιτισμένος είναι ένας λαός, τόσο πιο βάρβαρος και καταστροφικός μπορεί να γίνει.

- Η τέχνη του διαβάσματος έγκειται στο να ξέρεις ποιες σελίδες να πηδήξεις.

Διαβάστε επίσης

Καμύ: Τίποτα πιο παράλογο από τον θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα - Η τραγική ειρωνεία πίσω από τη φράση

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης - Ο «Άγιος των ελληνικών γραμμάτων»: Ένα ποίημα προς τη μητέρα του

Γιώργος Σεφέρης: 60 χρόνια από τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας