ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι «πύλες του Κάτω Κόσμου» βρέθηκαν στην Τουρκία

Οι «πύλες του Κάτω Κόσμου» βρέθηκαν στην Τουρκία

Μία είσοδο για τον Άδη, τον Κάτω Κόσμο των νεκρών στην αρχαιοελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν Ιταλοί αρχαιολόγοι στη νοτιοδυτική Τουρκία.


Η πύλη που οδηγεί σε μια υπόγεια σπηλιά βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο όπου τοποθετείται η αρχαία Ιεράπολη της Φρυγίας.

Σε ιστορικές πηγές αναφέρονται ότι τα δηλητηριώδη αέρια που εκλύονταν από τα έγκατα της γης και έφταναν στην είσοδο του σπηλαίου. «Ο χώρος καλύπτεται από αέρια τόσο πυκνά, που δύσκολα φαίνεται το έδαφος. Αν κάποιο ζώο μπει στο εσωτερικό, βρίσκει ακαριαίο θάνατο», αναφέρει ο Στράβωνας.

Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε σε συνέδριο αρχαιολογίας στην Κωνσταντινούπολη, από την ομάδα του Φραντσέσκο Ντ' Άντρια, καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαλέντο.

Η Ιεράπολη ιδρύθηκε γύρω στο 190 π.Χ. από το βασιλιά της Περγάμου και παραδόθηκε στους Ρωμαίους το 133 π.Χ. Η πόλη διέθετε πολλές θερμές πηγές, που χρησιμοποιούνταν για θεραπευτικούς σκοπούς. Ο καθηγητής αναφέρει ότι τη συγκεκριμένη πύλη επιτρεπόταν να πλησιάσουν μόνο ιερείς της θεότητας Κυβέλης, οι οποίοι κρατούσαν την αναπνοή τους όταν έμπαιναν στη σπηλιά, για να μην δηλητηριαστούν. Στο πλαίσιο των τελετουργιών, οι ιερείς άφηναν σπουργίτια να περάσουν την πύλη, τα οποία έπεφταν νεκρά σε ελάχιστο χρόνο.

Η φωτογραφία παρουσιάζει τον αρχαιολογικό χώρο σε ψηφιακή αναπαράσταση.