ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έλληνες ζωγράφοι δημοπρατούν έργα τους υπέρ των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας

Έλληνες ζωγράφοι δημοπρατούν έργα τους υπέρ των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας
Έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών συμβάλουν στην οικονομική ενίσχυση...

Έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών συμβάλουν στην οικονομική ενίσχυση των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), προσφέροντας έργα τους για την δημοπρασία που πραγματοποιείται γι' αυτό τον σκοπό , το Σάββατο 9 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Η σταδιακή ελάττωση και πρόσφατα, η διακοπή των κρατικών επιχορηγήσεων, εντείνουν το οικονομικό πρόβλημα των ΑΣΚΙ, που από την ίδρυση τους το 1992 έως σήμερα, έχουν συγκεντρώσει ένα εξαιρετικά σημαντικό και κρίσιμο για τη σύγχρονη ιστορία, υλικό ανοιχτό στην έρευνα και τη μελέτη των κοινωνικών κινημάτων του 20ου αιώνα.

Αρχεία προσωπικοτήτων συνδικαλιστών και κοινωνικών οργανώσεων, πρωτότυπα έγγραφα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΠΕΕΑ και του Δημοκρατικού Στρατού, προσωπικοί φάκελοι στελεχών του ΚΚΕ, αρχείο της προδικτατορικής ΕΔΑ, οι βιβλιοθήκες του Ηλία και του Φίλιππου Ηλιού, του Άγγελου Ελεφάντη, αυτοβιογραφικά κείμενα πολιτικών προσφύγων περιλαμβάνονται στις συλλογές.

Έτσι 39 καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που απηύθυνε το σωματείο «Οι Φίλοι των ΑΣΚΙ», προσφέροντας 51 έργα , τα οποία θα εκτεθούν από τις 6 έως τις 8 Απριλίου και θα δημοπρατηθούν στις 9 Απριλίου.