ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απαγόρευση του κινηματογραφικού «Νώε» σε τρεις αραβικές χώρες

Απαγόρευση του κινηματογραφικού «Νώε» σε τρεις αραβικές χώρες

Πριν ακόμα η βιβλική υπερπαραγωγή «Νώε», με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου, κάνει παγκόσμια πρεμιέρα, τρεις αραβικές χώρες έσπευσαν να απαγορεύσουν την προβολή της, για θρησκευτικούς λόγους. Την είδηση επιβεβαιώσε εκπρόσωπος της εταιρίας παραγωγής της ταινίας Paramount Pictures στο Reuters, ενώ εκτιμά ότι το παράδειγμα του Κατάρ, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.


«Οι λογοκριτές του Κατάρ, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επιβεβαίωσαν επίσημα ότι η ταινία δεν θα κυκλοφορήσει στις χώρες τους» ήταν τα λόγια του εκπροσώπου της εταιρίας παραγωγής που διέθεσε 125 εκατ. δολάρια, που ήταν και το budget της ταινίας με πρωταγωνιστές τους βραβευμένους με Όσκαρ ηθοποιούς Ράσελ Κρόου και Άντονι Χόπκινκς. Όσο για την επίσημη αιτιολογία της απαγόρευσης της βιβλικής ταινίας «Νώε» είναι γιατί αυτή «αντιτίθεται στις διδασκαλίες του Ισλάμ».

Είναι γνωστό ότι οι ισλαμιστές δεν δείχνουν καμία ανοχή με ταινίες ή έργα τέχνης που θεωρούν ότι προσβάλλουν το θρησκευτικό τους αίσθημα. Τραγικό παραδείγμα, οι αιματηρές ταραχές που είχαν ξεσπάσει το 2006 σε Μέση Ανατολή , Αφρική και Ασία -στις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 50 άνθρωποι- με αφορμή την δημοσίευση γελοιογραφιών που απεικόνιζαν τον Μωάμεθ σε εφημερίδα της Δανίας.

Ακόμα και αν η ταινία δεν απεικονίζει τον Μωάμεθ, ο βιβλικός Νώε είναι ένα πρόσωπο για το οποίο οι ισλαμιστές τρέφουν σεβασμό ενώ έχουν αφιερώσει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στο κοράνι γι' αυτόν. Το πανεπιστήμιο του Αζχάρ στο Κάιρο της Αιγύπτου, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της αραβικής σουνιτικής ισλαμικής μάθησης στον κόσμο, εξέδωσε φετβά με την οποία αντιτίθεται επίσημα στην βιβλική υπερπαραγωγή Νώε λέγοντας ότι η ταινία ανήκει σε αυτές που «προκαλούν το αίσθημα των πιστών και παραβιάζουν τον ισλαμικό νόμο».

Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 28 Μαρτίου στις Η.Π.Α.

Διαβάστε επίσης:

Η επιστροφή των «300» και της Αρχαίας Ελλάδας στη μεγάλη οθόνη

Βραβεία Όσκαρ 2014: Οι προβλέψεις για τους μεγάλους νικητές