ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Σε κόκκινη γραμμή «ακροβατούν» φοιτητές και κυβέρνηση

Χονγκ Κονγκ: Σε κόκκινη γραμμή «ακροβατούν» φοιτητές και κυβέρνηση

Τους φοιτητές που συμμετέχουν στις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις για «εκτός ελέγχου» κίνημα, κατηγόρησε ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ, καθιστώντας σαφώς ότι δε θα παραιτηθεί.

Παράλληλα, στη συνέντευξή του σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Λεούνγκ ανέφερε ότι ο αποκλεισμός (εδώ και δύο εβδομάδες) κεντρικών σημείων του Χονγκ Κονγκ, δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον, σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για διάλογο με τους επικεφαλής των φοιτητών, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο χρήσης «της ελάχιστης δυνατής βίας» για να εκδιωχθούν οι καταληψίες από τους δρόμους.

Οι τελευταίες εβδομάδες «απέδειξαν ότι ένα μαζικό κίνημα είναι εύκολο να ξεκινήσει, όμως δύσκολο να σταματήσει», σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Και κανείς δεν μπορεί να ορίσει την κατεύθυνση και τον ρυθμό του κινήματος. Πλέον είναι ένα κίνημα εκτός ελέγχου».

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και σήμερα (12/10), με περίπου 200 σκηνές να έχουν στηθεί στον πιο εμπορικό δρόμο του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος οδηγεί στην οικονομική συνοικία Σέντραλ. Παράλληλα, αρκετοί διαδηλωτές παρέμειναν στη διάρκεια της νύχτας έξω από το κτίριο της έδρας της κυβέρνησης και σε τουλάχιστον δύο ακόμη σημεία.

Οι διαδηλωτές ζητούν τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών για τον κυβερνήτη της πρώην βρετανικής αποικίας το 2017. Μολονότι η Κίνα δέχθηκε να θεσπίσει την καθολική ψηφοφορία στις επόμενες εκλογές, εννοεί να διατηρήσει τον έλεγχο των υποψηφιοτήτων, μια πρόταση απαράδεκτη για τους διαδηλωτές, οι οποίοι από τις 28 Σεπτεμβρίου έχουν βγει στους δρόμους κατά δεκάδες χιλιάδες.

Στη συνέντευξή του πάντως ο Λέουνγκ, ανέφερε ότι οι πιθανότητες το Πεκίνο να αλλάξει στάση είναι «μηδενικές».

«Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να πείσει τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τους δρόμους και θα αποφύγει τη χρήση βίας, αν αυτό είναι δυνατό», πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των φοιτητών, Λέστερ Σουμ, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό RTHK ότι απέστειλε μια ανοικτή επιστολή στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, με την οποία επιθυμεί να του δείξει ότι οι διαδηλώσεις είναι «ένα ειρηνικό, δημοκρατικό κίνημα» και όχι ένα επαναστατικό.

Στην επιστολή που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ο Σουμ ζητεί «ένα δημοκρατικό σύστημα που θα προσφέρει ίσα δικαιώματα», αλλά και «τα προβλήματα του Χονγκ Κονγκ να επιλύονται στο Χονγκ Κονγκ» χωρίς την παρέμβαση του Πεκίνου.

«Το κίνημα Occupy Central σήμερα στο Χονγκ Κονγκ σίγουρα δεν είναι (…) μια επανάσταση, αλλά μάλλον ένα κίνημα για τη δημοκρατία», υπογραμμίζει στην επιστολή του.

Ο Σουμ πρόσθεσε ωστόσο ότι οι διαμαρτυρίες ενδέχεται να κλιμακωθούν και πάλι, αν η κυβέρνηση αρνηθεί να ξεκινήσει διάλογο για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνεται ότι η επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ ανέβαλε τις συνομιλίες όταν οι ηγέτες των διαδηλωτών κάλεσαν σε μια κινητοποίηση για να αυξηθεί η πίεση προς τις αρχές.

Χθες Σάββατο, το RTHK επικαλούμενο μια εκτελεστική σύμβουλο του Χονγκ Κονγκ, την Ρετζίνα Ιπ, μετέδωσε ότι οι συνομιλίες ενδέχεται να πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα. «Άκουσα επίσης από την επικεφαλής της κυβέρνησης (Λαμ) ότι γίνονται προσπάθειες, αν και μέσω μεσολαβητών, για την επανέναρξη των συνομιλιών, οπότε δεν έχουν χαθεί όλα», υπογράμμισε.

Διαβάστε ακόμα:

Έμπολα: Αισιόδοξα μηνύματα από την Ισπανίδα νοσοκόμα

‘Εμπολα: O τρόμος εξαπλώνεται, νέα κρούσματα σε ΗΠΑ και Ισπανία

ΗΠΑ: Άνδρας περιφερόταν γυμνός στο δάσος για 4 ημέρες! (vid)

Καλιφόρνια: Έχετε αναρωτηθεί πώς κάνουν μπάνιο οι μαϊμούδες; (vid)

Σκωτία: Πνεύματα την αναγκάζουν τα γράψει στα αγαπημένα τους πρόσωπα! (vid)

Βουλγαρία: Ανακάλυψαν τάφο… βρικόλακα σε αρχαία θρακική πόλη (pic)!

ΗΠΑ: Ηθοποιός ισχυρίζεται ότι έχει μικροτσίπ στο κεφάλι της!

ΗΠΑ: 3χρονος κατασπαράχτηκε από ιαγουάρους σε ζωολογικό κήπο! (vid+pics)

ΗΠΑ: Αγνοείται ηθοποιός του Ταραντίνο και συμπρωταγωνίστρια της Στριπ